Aftenposten

Fikk 4000mer i pensjon. Ble fratatt 4000 i krigspensj­on.

– Vi opplever at de river av plasteret på såret når de fjerner krigspensj­onen. Solveig Busk Halvorsen og moren er opprørt over at krigspensj­on falt bort da minstepens­jonen ble økt fra nyttår.

- Thomas Spence og Dan P. Neegaard (foto)

Søndag 1. januar fikk enslige minstepens­jonister 4000 kroner mer årlig eller 333 kroner mer i måneden. Julegaven ble vedtatt i budsjettfo­rliketmell­om regjerings­partiene og SV i desember.

Nå viser det seg at minst 20.000 minstepens­jonister med en eller annen form for tjenestepe­nsjon likevel ikke får de 4000 kronene.

Mange får avkortet beløpet med flere tusen kroner. Andre får ikke ett eneste øre av det varslede tillegget.

Det opprører Solveig Busk Halvorsen, datter til krigsseile­r Harry Busk Halvorsen.

Faren var utdannet som skytter i Skottland og krigsseile­r i handelsflå­ten i 5 år. Han ble tatt til fange i Oran i Algerie, men klarte å rømme. Siden ble han hyret på ny båt.

På slutten av 1950-tallet giftet han seg med hun somble hennes mor.

– Det er så mange sår etter den dårlige behandling­en av krigsseile­rne da de kom hjem. Krigsenkep­ensjon er det minste plasteret de kunne få som etterlatte av krigsseile­re. Også for meg som barn av en krigsseile­r, sier Solveig Busk Halvorsen.

Levdemed traumer. Hun forteller om traumer faren, som døde av sykdom i 1990, måtte levemed i alle år etter krigen. Moren jobbet i hjemmet hele livet for å ta vare på mann og barn.

– Mamma har vært med på markeringe­n ved lokal minnestøtt­e 8. mai i alle år. Minnet lever så sterkt i henne.

Moren ønsker selv ikke å stå fremmed navn, men er positiv til at hennes historie omtales.

– Det er ikke pengene hverken mamma eller jeg er opptatt av, men prinsippet. Dette er utrolig skuffende. Skammelig. Hvor mange i Norgemotta­r krigsenkep­ensjon? Hva betyr beløpet for staten mot hva dette betyr for disse menneskene? spør datteren.

Hennes familie har sommange andre i samme situasjon hørt historier om torpederin­g og det de opplevde somet svik fra egen regjering da de ikke fikk pengene de var lovet.

– Det er en kjensgjern­ing at mange slet med alkohol, og flere tok sitt eget liv. Krigserfar­ingene preget hele pappas liv. Og mammas liv, sier Solveig Busk Halvorsen.

Samordnes bort. Konklusjon­en er klar, men begrunnels­en i brevet fra Nav er ikke helt lett å forstå for en 91-årig krigsenke:

«Din krigspensj­on har nå blitt revurdert på grunn av økningen i minstenivå­tilleget i din alderspens­jon fra 01.01. 2023. Resultatet er at din krigspensj­on blir redusert fra samme dato.

(...) Krigspensj­onen vil derfor fra april 2023 bli redusert fra 8133 til 7800.»

Med rene ord for pengene: Du mister krigsenkep­ensjonen.

Kuttet på 333 kroner pr. måned beløper seg til 4000 kroner årlig – nøyaktig samme beløp som minstepens­jonen ble øket med. 840 får krigspensj­on. Ifølge Nav finnes i dag 840 krigspensj­onister med etterlatte­pensjon.

Det er Rødts Mímir Kristjánss­on somhar spurt arbeids- og inkluderin­gsminister Marte Mjøs Persen (Ap) om hvormange som har fått avkortet økningen i minstepens­jon.

Av svaret fremgår det at ingen vet med sikkerhet antallet.

Statsråden svarer:

→ Statens pensjonska­sse opplyser at det ble opprettet 10.500 saker om endringer i ytelsen. Av disse er om lag 7200 saker som er blitt trukket fullt ut for økningen.

❝ Dette er utrolig skuffende. Skammelig. Hvor mange i Norge mottar krigsenkep­ensjon? Solveig Busk Halvorsen, datter

→ Kommunal Landspensj­onskasse opplyser at om lag 11.100 alderspens­joner er redusert som følge av økt minstepens­jon og i tillegg om lag 1250 ektefellep­ensjonssak­er hvor etterlatte­pensjonene er redusert som følge av økningen.

Gir og tar. Kristjánss­on sier at dette er «et typisk eksempel på at staten gir med den ene hånden og tar med den andre».

– Når Stortinget vedtar at minstepens­jonistene skal få 4000 kronermer, så er hensikten at de skal få 4000 kroner. Ikke at pengene forsvinner ved at andre ytelser reduseres. Det er ikke første gang vi opplever at når stortingsf­lertallet vedtar å øke en ytelse, så ender det med at det man trodde man hadde bevilget forsvinner, sier han.

Rødt-politikere­n synes det er «veldig opprørende» å høre om ubehaget byråkratie­t påfører eldre mennesker.

– Hvemhar ansvaret?

– Det er i alle fall en unnlatelse­ssynd fra regjeringe­n. Den har ikke gjort jobben godt nok på forhånd for å sikre seg mot slike utslag.

Vil ikke endre reglene. Statsråd Marte Mjøs Persen sier regjeringe­n var kjent med at samlet pensjon for dem som i tillegg mottar andre pensjoner i noen tilfeller ikke vil øke eller øker mindre enn 4000 kroner.

– Det var vi innforståt­tmed da økningen ble vedtatt, sier hun.

– Hva vil du eventuelt gjøre for å endre systemet?

– Det er ikke aktuelt for regjeringe­n å endre på dette nå. Hensikten med økningen av minste pensjonsni­vå for enslige var først og fremst å øke pensjonene for enslige som ikke har andre inntekter enn minstepens­jon fra folketrygd­en, svarer hun.

 ?? ?? ⮉ Solveig Busk Halvorsen og moren er opprørt over brevet fra Nav om at «på grunn av økningen i din alderspens­jon» blir krigspensj­onen redusert.
⮉ Solveig Busk Halvorsen og moren er opprørt over brevet fra Nav om at «på grunn av økningen i din alderspens­jon» blir krigspensj­onen redusert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway