Aftenposten

Tusenvis av amerikansk­e soldater inntar Oslo

Det kan bli trangt på puber og restaurant­er når 5000 sjøfolk fra USAS marine inntar byen i dag eller i morgen.

- Vilde Skorpen Wikan, Kristoffer Rønneberg og NTB

Jeg er litt bekymret for det, spøker USAS ambassadør til Norge, Marc Nathanson, til NTB. – Jeg tror det blir nærmere 5000 sjøfolk hvis du teller med de andre skipene som følger med.

NTB møtte ham om bord på hangarskip­et USS Gerald Ford mandag. I dag eller i morgen kommer det gigantiske krigsskipe­t være Oslo. Her blir det trolig liggende i fire dager.

Om bord er et mannskap på rundt 4500 – og de aller fleste får landlov og noen fridager i Oslo.

– Jeg tror det blir bra for dem. Husk at på grunn av covid har de ikke hatt mulighet til å gå i land. Dette blir den første havnen de får besøke, og de får nyte underverke­ne i det moderne Oslo, sier ambassadør­en.

– Tror du de kommer til å være litt crazy?

– Kanskje. Men hvorfor ikke?

Verdens største. USS Gerald R. Ford er verdens største krigsskip. Det er også den nyeste stoltheten til det amerikansk­e sjøforsvar­et.

Vanligvis holder skipet til på marinebase­n i Norfolk i Virginia. Men 2. mai la det ut på sitt første fullstendi­ge oppdrag, ifølge det militære nyhetssted­et Navy Times.

På ferden over Atlanterha­vet blir det blant annet eskortert av jagerne USS Ramage, USS Mcfaul og USS Thomas Hudner.

Torsdag skal skipets to atomreakto­rer føre det opp Oslofjorde­n. Besøket skjer et drøyt halvår etter at statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) besøkte skipet.

– Her har vi sett noe av det som er kjernen i Norges trygghet, sa Støre til Aftenposte­n da.

– Slitsomt for russerne. Dette er USS Gerald R. Fords første fullstendi­ge tokt, etter at det var på en prøvetur i fjor høst. At Norge og Oslo er første reisemål, er «betydnings­fullt», mener Ståle Ulriksen. Han er høyskolele­ktor ved Sjøkrigssk­olen.

– Det er en markering av solidarite­t i Nato og en del av avskrekkin­gen overfor Russland, sier Ulriksen, som legger til at det demonstrer­er amerikansk makt i Nordatlant­eren:

– Sett fra russisk ståsted er dette ganske truende. De vil nok oppleve det litt slitsomt.

USS Gerald R. Ford er del av USAS 2. flåte. Den har ansvar for den amerikansk­e østkysten og det nordlige Atlanterha­vet.

Det kan blant annet bære over 70 kampfly. Det er langt mer enn hele Norges planlagte flåte på 52 F-35-jagerfly. Skipet er også utrustet med det ypperste av ny teknologi.

– Det bærer jo med seg avanserte jagerfly, fly med radarer, masse helikoptre og flere tusen personell. Skipet har en formidabel slagkraft, sier Ulriksen.

Problemer med å få teknologie­n til å fungere førte imidlertid til årevis med forsinkels­er, ifølge

Business Insider. Skipet ble også langt dyrere enn planlagt.

– Jeg ville løpt og gjemt meg.

Det gigantiske skipet skal legge seg innerst i Oslofjorde­n, men ikke helt inntil kaien. Shuttlefer­ger vil frakte mannskapet inn og ut til skipet nærmest døgnet rundt.

Om bord er det mange som gleder seg til å komme til Norge. NTB får også høre at mange i mannskapet har spart opp mye penger som de nå vil bruke. Handelsnær­ingen i hovedstade­n kan trolig vente seg en liten boost.

– De vil besøke butikkene, ta seg en øl, ta seg en kaffe. Gå til museene, dra til Vigelandsp­arken. De bør ta seg en Skagensand­wich og oppleve alt Oslo har å by på. Jeg tror det blir en fantastisk opplevelse for de amerikansk­e sjøfolkene, sier ambassadør­en.

– Og hva bør nordmenn gjøre?

– Jeg ville løpt og gjemt meg, sier han og ler. Men legger til:

– Nei, da, jeg bare tuller. Ønsk dem velkommen som venner.

Godt vær. Værmelding­en for Oslo ser meget bra ut for resten av uken. Det har mange om bord fått med seg. De har også hørt at byen egner seg for rusleturer.

– Jeg er nesten overrasket over hvor mye sjøfolkene her gleder seg, sier kapteinen om bord, Rick Burgess, til NTB. Han sier at mannskapet synes det er veldig stas å jobbe tett på polarsirke­len.

– Den ene tingen jeg synes er litt dumt, er at alle sier de vil se nordlyset. Men det klarer vi nok ikke å skaffe. Jeg hører at det ikke er så mørkt på denne tiden av året.

❝ Ønsk dem velkommen som venner Marc Nathanson, USAS ambassadør til Norge

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ?? ⮉ Det blir kanskje «Top Gun»-tilstander når denne gjengen skal innta Oslo. Her fra mandag i Nordsjøen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ⮉ Det blir kanskje «Top Gun»-tilstander når denne gjengen skal innta Oslo. Her fra mandag i Nordsjøen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway