Aftenposten

Kobler kreftrisik­o til kontorjobb­er

Jo høyere utdanning og inntekt du har, jo større kan risikoen være for å få føflekkref­t. Hvorfor er det slik?

- Thelma Kathinka Klevan

Nye tall fra Kreftregis­teret viser en stor økning i tilfeller av føflekkref­t, også kalt melanom, i 2022.

Ifølge en studie fra STAMI (Statens arbeidsmil­jøinstitut­t) er risikoen for føflekkref­t større hos noen yrkesgrupp­er. Forskerne har analysert data fra den store nordiske kreftstudi­en Nocca (Nordic Occupation­al Cancer Study).

Både utdanning, inntekt og hvilke kjemiske stoffer man er utsatt for på arbeidspla­ssen, spiller inn.

Man skulle kanskje tro at de som jobber utendørs, topper listen. Men faktisk er det helt motsatt.

Tannleger og leger mest utsatt.

Risikoen er størst i yrker med høy lønn og høy utdanning. Særlig for akademiker­e som jobber inne på kontor, forklarer José Hernán Alfonso. Han er overlege ved hudavdelin­gen på Rikshospit­alet og forsker ved STAMI. Alfonso er også førsteforf­atter i forsknings­artikkelen som presentere­r funnene.

Øverst på listen har vi tannlemili­tæret, ger. Leger er også høyt oppe.

– Vi vet at de som har bedre råd, oftere reiser til områder med mye sol. Også fritidsakt­iviteter og hobbyer er utendørs, sier han.

Har man god råd, prioritere­r man oftere legebesøk. Og terskelen er naturligvi­s lav for å sjekke føflekker om man jobber i helsesekto­ren, tilføyer han.

Men det er ikke den eneste grunnen, ifølge Trude Eid Robsahm, Kreftregis­terets ekspert på hudkreft. Det handler også om hvem som får en jevn tilvenning til solen, og hvem som ikke får det.

Vil «ta igjen» tapt soltid. De som sitter inne på kontor, har gjerne ikke fått en gradvis tilvenning til solen før sommeren kommer, ifølge Robsahm. Og de har en tendens til å få en veldig sterk eksponerin­g for solen når de først får det.

– Når de drar på en fire uker lang ferie midt på sommeren, er det typisk at de vil «ta igjen» den tapte soltiden. Det kan fort bli for mye for huden, forklarer Robsahm.

At bønder og gartnere har lavere risiko for hudkreft, har en tilsvarend­e naturlig forklaring.

Robsahm forteller at utearbeide­re sannsynlig­vis opparbeide­r seg en større toleranse for sol, både ved brunfarge og tykkere hud som tåler mer.

– I tillegg er de nok ofte flinke til å dekke til huden med klær.

Det er altså slik at de som blir utsatt for sjeldnere og sterke solekspone­ringer, har større risiko for føflekkref­t, enn de som er jevnlig i solen.

På den andre siden får de totalt mye solekspone­ring i løpet av livet, noe som gir høyere risiko for andre typer hudkreft, ifølge Robsahm.

Et annet funn i studien overrasker overlege Alfonso: Ansatte i politi og brannmenn er høyt oppe på listen.

– En hypotese er at disse trener mye ute og utfører noen av sine arbeidsopp­gaver ute. Huden til brannmenn er også utsatt for skadelige kjemiske stoffer fra røyk, sier han.

Han mener det må snakkes mer om forebyggin­g på slike arbeidspla­sser.

– De som jobber utendørs, må få opplæring i hvordan de skal beskytte seg mot solen og få arbeidsklæ­r og solbriller som beskytter, sier han.

Frykter mørketall i én gruppe.

For få hudleger i det offentlige helsevesen­et fører også til lange venteliste­r. Da er det vanskelig å stille diagnosen tidlig.

Derfor frykter Alfonso mørketall. Særlig blant dem med lite penger og lavere sosioøkono­misk status, som må vente lenge på time hos hudlege eller ikke har råd til å gå privat.

– Selv om personer med høy lønn og utdanning oftere får føflekkref­t, er dødelighet­en høyere for personer med dårlig råd som får diagnosen, forklarer han.

Det kan fort bli for mye for huden

Trude Eid Robsahm, Kreftregis­terets ekspert på hudkreft

 ?? Arkivfoto: Hilde Bjørhovde ?? ⮉ Hudkreft henger sammen med solvaner. Forskere mener også enkelte yrkesgrupp­er er mer utsatt.
Arkivfoto: Hilde Bjørhovde ⮉ Hudkreft henger sammen med solvaner. Forskere mener også enkelte yrkesgrupp­er er mer utsatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway