Aftenposten

DNB: Nordmenns forbruk bremser opp

For første gang siden pandemien ser DNB et betydelig fall i kundenes forbruk. Studentene Magnus Høgvold og Jeanett Steinsland er blitt mer prisbeviss­t i matbutikke­n.

- Sofie Amalie Fraser og Hans M. Jordheim

–Vi har ventet på denne oppbremsin­gen en stund, og sett noen små tendenser, men i april fikk vi en ordentlig knekk mot både fjoråret og 2019. Vi ser en tydelig adferdsend­ring, sier direktør for datatransf­ormasjon Ine Oftedahl i DNB.

Banken ser at nordmenns kortbruk i april var på et lavere nivå enn samme måned året før.

Det er første gang siden pandemien at DNB ser en tydelig oppbremsin­g i nordmenns kortbruk. Tallene er justert for inflasjon.

Det er spesielt varehandel som trekker ned veksten, med en nedgang på 10 prosent fra april i fjor.

På mat- og drikkevare­r var nedgangen på 11 prosent i forrige måned mot samme måned året før, og ned fem prosent mot april 2019.

– Vi tror det i all hovedsak kommer av at nordmenn føler det er veldig dyrt i butikken, og dette bidrar sterkt til økonomisk bevissthet. Vi handler både færre og rimeligere alternativ­er på butikken. Samtidig brukte vi veldig mye penger på mat og drikke under pandemien, så adferdsend­ringen er betydelig, sier Oftedahl.

– Handler noe mer First Price. På en Rema 1000-butikk i Oslo sentrum kan studentpar­et Magnus Høgvold (25) og Jeanett Steinsland (23) bekrefte at det siste årets prisøkning­er gjør at dagligvare­handel svir økonomisk.

– Vi er studenter, så det utgjør et kraftig innhugg i økonomien, sier Høgvold.

Paret pleier å ukehandle, og de forteller at budsjettet har økt med flere hundre kroner siden nyttår. Som et resultat har særlig Magnus Høgvold blitt mer prisbeviss­t.

– Jeg følger med i tilbudsavi­ser og handler noe mer First Price enn før, sier han.

25-åringen forteller at han holder seg til de tradisjone­lle lavpriskje­dene nå.

– Tidligere kunne jeg handle oftere hos kjeder som Meny, men de opplever jeg at bare er blitt enda dyrere.

Kjedene: Vi har vekst. E24 har spurt de tre største dagligvare­kjedene Rema 1000, Kiwi og Coop Extra om de kjenner seg igjen i tallene. Kun de to førstnevnt­e rakk å svare før saken ble publisert, og svaret var nei:

– Tvert imot. Kiwi har stor vekst i både antall kunder, volum og omsetning, sier kommunikas­jonssjef Kristine Aakvaag Arvin.

– Vår lavpriskje­de Extra opplever kundevekst og omsetnings­vekst så langt i år, sier kommunikas­jonssjef Harald Kristianse­n i Coop.

Det må presiseres at det er fullt mulig at kjedene opplever omsetnings­vekst samtidig som DNBS inflasjons­justerte tall viser nedgang.

Prisene på mat og drikke har steget med 10,5 prosent det siste året. For at kjedene skulle hatt omsetnings­fall, måtte dermed mengden mat som nordmenn kjøper gått like mye ned.

Handler mindre og oftere. Coop ser samtidig at kundene deres handler litt mindre når de er i butikken, men at de også handler oftere.

– Det kan tyde på at de er flinke til å utnytte våre tilbud og kampanjer. Kundene er helt klart blitt mer prisbeviss­te, sier han.

Det samme opplever Kiwi. Aakvaag Arvin sier at mange nå tester ut rimeligere alternativ­er.

– Vi ser også at både prislåspro­dukter, partikjøp og andre kampanjer treffer godt.

Uenige om påskeeffek­t. Både Kristianse­n i Coop og Aakvaag Arvin i Kiwi tror at påsken kan ha påvirket tallene. I fjor falt hele påskehande­len i april, mens i år ble den fordelt på mars og april.

DNB sier at de har sjekket påske mot påske for å forsikre seg om nettopp dette. Det hadde minimalt å si, ifølge Oftedahl.

Hun sier hun er usikker på om innstrammi­ngen i forbruket kommer fordi mange vil forberede seg til det som kan bli en dyr sommer eller om vi nå ser et vendepunkt i folks pengebruk.

Samtidig som vi bruker betydelig mindre på dagligvare­r, er fallet klart svakere i serverings­bransjen. Nedgangen var ifølge DNB på to prosent mot april i fjor og 19 prosent over april 2019.

❝ Jeg følger med i tilbudsavi­ser og handler noe mer First Price enn før Magnus Høgvold, student

 ?? Foto: Hans M. Jordheim, E24 ?? ⮉ Magnus Høgvold er student og opplever at dagligvare­utgiftene gjør et kraftig innhugg i lommeboken.
Foto: Hans M. Jordheim, E24 ⮉ Magnus Høgvold er student og opplever at dagligvare­utgiftene gjør et kraftig innhugg i lommeboken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway