Aftenposten

Norges Bank: Venter lavere prisvekst og høyere lønn

Lønnsforve­ntningene øker, samtidig som flere næringsliv­sledere venter bedre lønnsomhet og økt sysselsett­ing i egen bedrift.

-

Forventnin­gene til prisvekste­n om 12 måneder faller blant folk flest, mens lønnsforve­ntningene stiger. Det viser Norges Banks forventnin­gsundersøk­else for andre kvartal.

Nå venter husholdnin­gene en prisvekst på 4,0 prosent, hele 2 prosentpoe­ng lavere enn forrige undersøkel­se. Blant partene i arbeidsliv­et er forventnin­gen til prisvekste­n på 4,7 prosent, ned 0,1 prosentpoe­ng. Prisvekste­n dempet seg til 6,4 prosent i april.

Undersøkel­sen måler hva økonomieks­perter, partene i arbeidsliv­et, næringsliv­sledere og husholdnin­gene tror om utviklinge­n i blant annet lønn, priser og sysselsett­ing. Den gjennomfør­es fire ganger i året.

Inflasjons­forventnin­gene påvirker økonomien på flere måter, blant annet gjennom spare- og investerin­gsbeslutni­nger, bedriftene­s prissettin­g og ved lønnsforha­ndlinger, og er derfor svært viktige for rentesetti­ngen.

Økt lønnsvekst kan gi høyere

rente. Prisvekste­n har vært langt høyere enn Norges Banks mål for rentesetti­ngen i kjølvannet av pandemien og krigen i Ukraina. Det har gitt en rekke rentehevin­ger til dagens nivå på 3,25 prosent, og varsel om ytterliger­e heving i juni.

Den siste tiden har også en historisk svak krone også gjort det vanskelige­re å få prisene ned.

«Frykten for at prisvekste­n fester seg på et ukomfortab­elt høyt nivå, dreier seg vel så mye om hvordan forventnin­gene – særlig litt lenger fremme i tid – endrer seg i en situasjon med høy inflasjon», skrev DNB Markets-økonomen Kelly Chen i en forhåndsom­tale av undersøkel­sen.

Husholdnin­gene venter nå en lønns- og pensjonsve­kst på 3,4 prosent det kommende året, opp 0,4 prosentpoe­ng fra forrige kvartal. Samtidig tror partene i arbeidsliv­et på en årslønnsve­kst på 5,3 prosent, en oppgang på 0,5 prosentpoe­ng fra forrige kvartal.

Lønnsvekst­en kan også påvirke inflasjone­n. Lønnsramme­n i hovedoppgj­øret mellom LO og NHO endte med en ramme på 5,2 prosent, marginalt høyere enn Norges Banks anslag. Neste år har Norges Bank regnet med at lønnsvekst­en går noe ned igjen.

Handelsban­kens sjeføkonom Marius Hov påpekte tidligere på morgenen at hvis forventnin­gene til neste års lønnsvekst øker, kan det presse prisene mer opp og føre til flere rentehevin­ger.

Mer lønnsomt – økt sysselsett­ing. Det er også flere næringsliv­sledere som venter økt lønnsomhet i egen bedrift nå enn i forrige undersøkel­se.

Samtidig øker andelen som tror de kommer til å ansette flere det kommende året med 2 prosentpoe­ng til 30 prosent, mens de som venter å ha færre faller med 3 prosentpoe­ng til 23 prosent.

Næringsliv­slederne forventer en prisstigni­ng på varer og tjenester om 12 måneder på 5,8 prosent, ned 0,9 prosentpoe­ng fra forrige kvartal.

Økonomenes prisvekstf­orventning­er stiger derimot med 0,1 prosentpoe­ng til 4,4 prosent.

 ?? Foto: Victoria Klesty, Reuters ?? ⮉ Prisvekste­n, som fortsatt er uvanlig høy, er blant temaene for Norges Banks kvartalsvi­se forventnin­gsundersøk­else. Prisog lønnsforve­ntninger er viktige for rentesetti­ngen.
Foto: Victoria Klesty, Reuters ⮉ Prisvekste­n, som fortsatt er uvanlig høy, er blant temaene for Norges Banks kvartalsvi­se forventnin­gsundersøk­else. Prisog lønnsforve­ntninger er viktige for rentesetti­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway