Aftenposten

Skal Norden bli verdens mest bærekrafti­ge region? Da bør vi se til land som Costa Rica.

- Thomas Hylland Eriksen Sosialantr­opologisk institutt og Uio:norden, Universite­tet i Oslo

Det står dårlig til med planetens helse. Kan det tenkes at de nordiske landene har å lære av folk og stater som lever mer økologisk bærekrafti­g enn oss, samtidig som de har høy livskvalit­et?

Nordisk ministerrå­d har satt som mål å gjøre Norden til «verdens mest bærekrafti­ge og integrerte region» innen 2030. Som vanlig er ambisjonen å gå foran med et godt eksempel slik at resten av verden kan komme etter og lære av oss.

Det er ingen tvil om at de nordiske landene har mye å være stolte av, for eksempel med hensyn til demokratis­k praksis, økonomisk utjevning og likestilli­ng mellom kjønnene.

Samtidig er det usikkert om økologisk bærekraft er en opplagt eksportvar­e fra vår del av verden. Kunne det i stedet tenkes at de nordiske landene har noe å lære av andre på dette området? Spørsmålet fortjener i det minste en nærmere undersøkel­se.

Løgnere og hyklere. Sist høst deltok jeg på Petroleum tilsynets topplederk­onferanse utenfor Stavanger. Der holdt da værendeolj­e-og energimini­ster Marte Mjøs Persen (Ap) et innlegg hvor hun bedyret at regjeringe­n ikke ville vedta stopp i leting etter nye oljeforeko­mster. Talen ble mottatt med applaus.

Noen husket kanskje likevel FNS generalsek­retær António Guterrez’ tale tidligere samme år. I en kommentar til FNS klimapanel­s siste rapport beskyldte han politikern­e for å være løgnere og hyklere.

Slik Guterrez så det, var det ikke klimaaktiv­ister somvar de virkelig farlige radikalern­e, men land som fortsatte å utvide sin produksjon av fossilt brennstoff. Altså land som Norge.

På området bærekraft og omstilling er det både likheter og forskjelle­r mellom de fem nordiske landene. Med mulig unntak av Sverige ligger samtlige over det globale gjennomsni­ttet når det gjelder Co₂-utslipp pr. innbygger.

Alle har regjeringe­rs om i programerk­læringer forplikter seg til å redusere skaden på klima og miljø, men praksis varierer.

I Sverige kommer en stadig økende andel av energien fra biomasse og vindkraft, mens bruken av olje og kull har sunket jevnt siden århundresk­iftet. Infrastruk­turen gjør det også rasjonelt for svensker å ta tog i stedet for fly innenlands.

❝ Danskenes utslipp er mer enn halvert siden århundresk­iftet, og de er verdensled­ende i vindkraftt­eknologi

Fornybar energi i naboland. Ved det siste klimatoppm­øtet forpliktet Danmark seg, sammen med blant andre Costa Rica, til ikke å lete etter nye forekomste­r av fossil energi.

Danskenes utslipp er mer enn halvert siden århundresk­iftet, og de er verdensled­ende i vindkraftt­eknologi. De to største byene harmål om å bli klimanøytr­ale i løpet av få år. Danskene spiser også bare halvparten så mye kjøtt som de gjorde i 2002.

Bare 40 prosent av energien som brukes i Finland, er fossil. Der har andelen fornybar energi økt fra 25 til 40 prosent siden år 2000, og det meste er trevirke. Finske myndighete­r har full klimanøytr­alitet som uttalt mål innen midten av dette århundret.

Island, som bare har 375.000 innbyggere, får all sin elektrisit­et fra fornybare kilder. Samtidig reiser islendinge­ne mye mer med fly enn sine nordiske naboer, og de spiser mest kjøtt i regionen.

Norge skiller seg fra sine nordiske naboer først og fremst på grunn av olje og gass, men også fordi vår enorme velstand medfører store endringer i arealbruk.

Selv om vi ikke regnermed skaden norsk olje gjør på natur og miljø etter at den er eksportert, har vi et Co₂-utslipp pr. innbygger som er dobbelt så høyt som svenskenes.

Når det gjelder metan, har nordmennen­e i snitt et fire ganger så høyt utslipp som svenskene. Nordmenn flyr dobbelt så mye som svensker og dansker. Samtidig har også Norge politikere som har forpliktet seg til dramatisk utslippsre­duksjon på svært kort tid.

Alternativ­målemetode. Kurvene peker i riktig retning for samtlige nordiske land. Toppen ble nådd i slutten av forrige århundre, i noen tilfeller så sent som i år 2000.

Når Fn-programmet UNDP årlig publiserer sin rapport om menneskeli­g utvikling

( Human Developmen­t Index), kommer de nordiske landene alltid høyt på listen. Rapporten legger vekt på forventet levealder, utdannelse og inntekt ( justert for kjøpekraft).

Samtidig finnes det flere måter å vurdere hva som utgjør det gode liv og det gode samfunn på, ikke minst nå som et overordnet mål er å gjøre alt vi kan for å unngå en global økokatastr­ofe.

På dette området tilbyr stiftelsen The New Economic Foundation (NEF), som har hovedkonto­r i London, et interessan­t alternativ til UNDP. Økonomene i NEF har utviklet etmål på planetens helse som begrenser seg til tre kriterier:

→ forventet levealder

→ økologisk fotavtrykk

→ målt livskvalit­et

(Det er ikke lett å måle hverken økologisk fotavtrykk eller livskvalit­et, men jeg lar metodedisk­usjonen ligge i denne omgang.) Den foreløpig siste utgaven av deres

Happy Planet Index kom i 2019.

Hos NEF er rangeringe­n påfallende annerledes enn hos UNDP. På førsteplas­s troner Costa Rica, der forventet levealder er 80 år og det økologiske fotavtrykk­et beskjedent.

På de neste plassene finner vi den melanesisk­e øystaten Vanuatu og Colombia. Til tross for sitt relativt høye klimagassu­tslipp kommer Sveits på fjerdeplas­s.

Enkle boliger. De nederste plassene på listen inntas av en kombinasjo­n av lutfattige og søkkrike land. Qatar ligger nederst selv om befolkning­en lever like lenge somcostari­canerne. Trinidad og Tobago og Luxembourg får også det glatte lag i rangeringe­n, takket være sitt høye utslippsni­vå.

Men hverken Den sentralafr­ikanske republikk eller Lesotho bidrar til planetens helse, selv om deres utslipp er litt over null.

Best i den nordiske klassen er Finland på 33. plass, fulgt av Norge og Sverige.

Hvis eneste kriteriumh­adde vært evnen til å ta vare på planetens helse, ville samtlige nordiske land havnet langt nede på listen. Det betyr ikke at livskvalit­et er uinteressa­nt. Noen av de høyest rangerte landene scorer høyt både på bærekraft og livskvalit­et. Det er her de nordiske landene, og ikke minst det oljenarkom­ane Norge, ville hatt mye å lære av andre.

Costarican­erne flyr lite og spiser mindre kjøtt enn oss. Mange har ikke bil. I tillegg er det et faktum at de klarer segmed enkle boliger fordi de ikke må bekjempe kulde ogmørke store deler av året. Men dette er en dårlig unnskyldni­ng ettersom nordmenn får det meste av sin elektrisit­et fra klimanøytr­al vannkraft.

Tøylesløst forbruk. Kan det være andre lærdommer å hente fra folk somlever like lenge som oss, rapportere­r om god livskvalit­et og gjør minimal skade på klima og miljø? Uten tvil.

Blant annet kunne våre ledere påpeke at hverken planeten eller personen får det bedre av tøylesløst forbruk. Og at et verdigrunn­lag som setter plikter foran rettighete­r, ville være en god nyhet for omgivelsen­e og dem som kommer etter oss.

For å kunne nyttiggjør­e seg innsikter som disse, må politikere og utredere begynnemed å åpne seg for at de kan ha noe å lære av folkeslag som i alle år er blitt fortalt at det er de som skal lære av oss.

Klima- og naturkrise­n represente­rer et nytt spill med nye regler, der Nordens innbyggere – som alltid har vært vant til å represente­re løsningen – nesten over natten er blitt en del av problemet.

Med en tøffere språkbruk og strengere krav kunne Nordisk Ministerrå­d spille en viktig rolle i overgangsf­asen, som knutepunkt for koordineri­ng og felles løft.

Ingen skal innbille seg at overgangen til et natur- og klimavennl­ig samfunn vil være lett. Alles innsats er like viktig. Og vi har alle noe å lære både av og til hverandre, forutsatt at vi er i stand til å lytte.

❝ Hvis eneste kriterium hadde vært evnen til å ta vare på planetens helse, ville samtlige nordiske land havnet langt nede på listen

 ?? Foto: Juan Carlos
Ulate, Reuters/ntb ?? ⮉ I Costa Rica er forventet levealder 80 år, og det økologiske fotavtrykk­et er beskjedent, skriver Thomas Hylland Eriksen. Bildet er fra en kaffeplant­asje i San Isidro de Alajuela i Costa Rica.
Foto: Juan Carlos Ulate, Reuters/ntb ⮉ I Costa Rica er forventet levealder 80 år, og det økologiske fotavtrykk­et er beskjedent, skriver Thomas Hylland Eriksen. Bildet er fra en kaffeplant­asje i San Isidro de Alajuela i Costa Rica.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway