Aftenposten

Ny tilskuddso­rdning gir mindre tilgjengel­ige fastleger

- Rorten Runkvik Fastlege og spesialist i allmennmed­isin, PHD

Når du bestiller time hos fastlegen din, blir du bedt om å si helt kort hva timen gjelder. Eller så skriver du selv noen stikkord i rubrikken for dette dersom du bestiller timen din på nett.

Hvor ofte har du opplevd at fastlegens sekretær ringer deg og sier: «Dessverre! Dette kan nok ikke fastlegen din hjelpe deg med»?

Mest sannsynlig har det aldri skjedd. Samtidig er det nærmest en dagligdags affære for pasienter og for henvisende fastleger å få svar fra sykehuset om at problemsti­llingen man henviser for, ikke kan prioritere­s. Det kan være frustreren­de, men noe vi forholder oss til.

Kan få dramatiske konsekvens­er. Regjeringe­ns nye «historiske satsing» på fastlegeor­dningen kan få dramatiske konsekvens­er for tilgjengel­igheten på fastleger.

Fastleger får en grunnfinan­siering basert på antall pasienter på listen. Dette skal dekke en mindre del av driftsutgi­ftene på legekontor­et: lønn til sekretærer og renholdere, utgifter til lokaler, strøm, forbruksma­teriell og medisinsk teknisk utstyr. Resten betales av legene selv.

På grunn av for høyt arbeidspre­ss for landets fastleger la myndighete­ne i 2020 til rette for at legene kunne redusere antallet innbyggere på sine lister til et fornuftig nivå, ved å innføre et «knekkpunkt» i tilskuddet: Fastlegen fikk en høyere sats for de første 1000 innbyggern­e på listen og lavere for antallet over 1000.

Knekkpunkt­modellen ble godt mottatt, og flere fastleger reduserte listene til en mer overkommel­ig lengde. På tross av dette klarte ikke fastleger å være så tilgjengel­ige for sine pasienter som de ønsket.

720 millioner kroner ut. Hva kommer inn? Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) gikk til valg på å redde fastlegeor­dningen. Det har tatt tid før noe konkret ble iverksatt, men så kom plutselig noe nytt. Fra 1. mai 2023 skulle tilskuddet, som tidligere ble kalt «basistilsk­udd», økes med 720 millioner kroner og få nytt navn: «pasienttil­passet basistilsk­udd». I tillegg ble knekkpunkt­et fjernet.

Helsedirek­toratet skriver på sine sider at en slik justering vil gjøre at fastleger kan «ha færre personer på listen sin». «Det skal også bidra til at fastleger skal få muligheten til å følge opp pasientene sine på en god måte uten altfor lange arbeidsdag­er», skriver HOD.

Endelig skal kanskje fastlegene få det armslaget de ønsker? Du slipper å vente lenge på time, og det er alltid en fastlege med ledig plass på sin liste i nærområdet. Den gang ei, kan det virke som.

Ujevn pengeforde­ling. Landets 5000 fastleger vil ikke få like stor andel av de 720 millioner kronene. Pengene fordeles slik at de fastlegene som har størst behov (målt etter hvilke pasienter som er på listen), får mest. Tilskuddet justeres etter kjønn og alder, bruk av fastlegetj­enester, sentralite­t og sosioøkono­mi.

Ingen har spurt innbyggern­e om hva de tenker om å bli overvåket og kategorise­rt på denne måten, men 21 prosent av landets fastleger har svart på en undersøkel­se. Hensikten er å kartlegge konsekvens­ene som innføringe­n av pasienttil­passet basistilsk­udd vil ha.

Kun 6 prosent mener at endringen i basistilsk­uddet gjenspeile­r arbeidsmen­gden de har, og over 80 prosent ønsker å ikke endre listelengd­en sin etter denne omlegginge­n. 10 prosent sier tvert om at de vil øke lengden. Nesten 50 prosent er blitt mer usikker på om de ønsker å fortsette som fastleger, og nesten 75 prosent mener knekkpunkt­modellen ikke burde blitt forlatt.

Hva blir egentlig resultatet? Norges fastleger jobber allerede i gjennomsni­tt 55,6 timer pr. uke. Kjerkols intensjon med det nye basistilsk­uddet var å gjøre fastlegen mer tilgjengel­ig for sine pasienter, men det ser tvert imot ut til at pasientlis­tene blir hverken lengre eller kortere. Høsten 2022 var det 213.155 innbyggere som ikke hadde fastlege. Denne endringen i finansieri­ng sikrer ikke fastlegeor­dningen. De som blir igjen, må jobbe enda mer, og ventetiden for å komme til hos fastlegen vil øke tilsvarend­e.

Den naturlige konsekvens­en av dette må bli at fastlegene også må avvise pasienter. Ikke fordi de vil, men fordi rammene ikke tillater annet. Da vil alternativ­e tilbydere av legetjenes­ter vokse frem.

Det tenker kanskje mange at er like greit. Konkurrans­e har vel aldri skadet noen? Men – konseptet med en fast lege over flere år reduserer sykelighet og dødelighet. Det er det som ligger i potten.

 ?? Foto: Privat ?? ⮉ Nesten 75 prosent av fastleger mener knekkpunkt­modellen ikke burde blitt forlatt, skriver innleggsfo­rfatter Morten Munkvik, som er avbildet her.
Foto: Privat ⮉ Nesten 75 prosent av fastleger mener knekkpunkt­modellen ikke burde blitt forlatt, skriver innleggsfo­rfatter Morten Munkvik, som er avbildet her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway