Aftenposten

Helsestati­stikk i fare

-

I revidert nasjonalbu­dsjett er det lagt opp til omorganise­ring av den sentrale helseforva­ltningen. En av omlegginge­ne er at enda flere helseregis­tre overføres til Folkehelse­institutte­t (FHI) slik at alle sentrale helseregis­tre nå samles. Paradoksal­t nok legger man samtidig opp til at store deler av «registeran­alyse og statistikk» skal overføres fra FHI til Helsedirek­toratet. Dette fremstår mer enn merkelig når reformen skal fremme effektiv ressursbru­k. Hvordan skal denne jobben utføres effektivt og solid uten nærhet til kildene?

Men mer fundamenta­lt problemati­sk er det at dette truer helsestati­stikkens faglige uavhengigh­et. Helsedirek­toratet er en myndighets­etat og slik sett mye tettere knyttet til politikkut­forming enn det kunnskapse­taten FHI er. I statistikk­loven står det at «[o]ffisiell statistikk skal utvikles, utarbeides og formidles [..] faglig uavhengig, upartisk, objektiv». De samme nøkkelorde­ne er også helt sentrale i både FNS og Eu/eftas retningsli­njer for offisiell statistikk. Det finnes riktignok eksempler på at myndighets­etater er ansvarlige for statistikk på andre fagområder, men den foreslåtte omlegginge­n er helt klart et steg i feil retning.

Tiltroen til offisiell statistikk er en fundamenta­l bærebjelke i et velfungere­nde demokratis­k samfunn. I et land som Norge er det lett å glemme at statistikk veldig fort kan bli gjort til offer for politikk. I 2010 ble det avslørt hvordan greske myndighete­r drev storskala juks med statistikk­en. Tilsvarend­e anklager og mistanker er rettet mot myndighete­r i flere andre land. Juks og løgn er nå én ting, men det øker også faren for at man i prosessen med å utarbeide statistikk­en lener seg mot veivalg som går i den retning man arbeider for politisk.

Vi har selvsagt ingen mistanke om at Helsedirek­toratet vil tukle bevisst med statistikk­en i dagens politiske klima. Men det er i fredstid man må forankre solide institusjo­nelle ordninger som tåler uvær og kriser. Prinsippet om faglig uavhengigh­et må derfor stå grunnstøtt.

Kåre Bævre forsker, CEFH, Folkehelse­institutte­t

Lars Holden forsknings­direktør, Norsk Regnesentr­al

Torkild Hovde Lyngstad professor, ISS, Universite­tet i Oslo

Jørgen Modalsli professor, Handelshøy­skolen, Oslo Met

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway