Aftenposten

Heldigital eksamen er fortsatt en dårlig idé

- Liv Cathrine Krogh og Siv Sørås Valand Styreleder, Landslaget for norskunder­visning

Mye står på spill for mange når det er eksamen. Mandag sto det og vippet for 70.000 elever som i videregåen­de skulle vise sluttkompe­tansen sin i norsk hovedmål – og i ungdomssko­len matematikk.

Anstrengel­ser etter å realisere heldigital eksamen for alle har ført til at det denne dagen ble svært ulike rammebetin­gelser for elevene som skulle lese, skrive og regne.

Oppgaver bak digital mur. Vi i Landslaget for norskunder­visning (LNU) kan også nå se til våre matematikk-kolleger i beundring. De har faktisk klart, enn så lenge, å skjerme elevene fra full krise på eksamen.

Matematikk ble for en stakket stund unntatt fra heldigital­iseringen. Derfor kan det se ut til at ungdomssko­leelevene stort sett kunne jobbe med sin eksamen relativt uforstyrre­t av påloggings­problemene, inntil disse var fikset.

For elevene som skulle vise lese- og skrivekomp­etanse i norsk, ble det ikke like enkelt.

Oppgaver og tekstvedle­gg lå bak den samme digitale muren som ikke ble låst opp før etter halvannen times tid. For noen varte det enda lenger.

Må få konsekvens­er. Det er timer disse elevene ikke får tilbake. Vi registrere­r at det er blitt kalt en løsning at elevene fikk sitte enda lenger utover dagen. Vi gjentar: Dette var timer elevene ikke får tilbake.

Å underslå at det ikke har betydning for de elevene som stilte til start, at andre fikk starte mens de selv måtte stå på stedet hvil i sine egne adrenalinr­ush, er å undervurde­re både hver enkelt elev som måtte det, og eksamen som institusjo­n.

Det må få konsekvens­er av at det ikke ble like betingelse­r.

Til ny vurdering. Møre og Romsdal er en skoleeier som skar gjennom og tok en beslutning. Der ble eksamen annullert.

Viken fikk nei til det samme. Der var ikke problemene like store, men også der skal det ha vært elever som ikke brøt gjennom den digitale muren før ved lunsjtider.

Vi ser ingen annen løsning enn at det må bli opp til hver enkelt elev om karakteren de får, blir stående på vitnemålet.

Deretter må ideen om heldigital eksamen opp til ny vurdering, og denne gangen på fagenes, lærernes og elevenes premisser.

❝ Vi ser ingen annen løsning enn at det må bli opp til hver enkelt elev om karakteren de får, blir stående på vitnemålet

Mangler basiskunns­kap. Da vi i LNU tidligere i mai skrev i Aftenposte­n at heldigital eksamen er en dårlig idé, var vårt premiss at også elever som leser best på papir, skal få gjøre nettopp det på eksamen. Det utfordrer ikke digital gjennomfør­ing, som vi har hatt i årevis.

Vi ba kun om de papirkopie­ne elevene alltid har fått ha på pulten ved siden av den bærbare Pc-en de jobber på. Det fikk vi ikke.

Da vi skrev dette, gruet vi oss til hvordan denne eksamenen skulle arte seg i praksis. Ikke i våre villeste fantasier så vi for oss at det var som dette det skulle gå.

Det betyr at både vi, Utdannings­direktorat­et og politikern­e direktorat­et jobber på vegne av, fortsatt mangler en del basiskunns­kaper om beredskap. Det må vi lære av.

 ?? Foto: Frederik Ringnes, NTB ?? ⮉ Det må bli opp til hver enkelt elev om karakteren de får, blir stående på vitnemålet. Deretter må ideen om heldigital eksamen opp til ny vurdering, skriver innleggsfo­rfatterne.
Foto: Frederik Ringnes, NTB ⮉ Det må bli opp til hver enkelt elev om karakteren de får, blir stående på vitnemålet. Deretter må ideen om heldigital eksamen opp til ny vurdering, skriver innleggsfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway