Aftenposten

Jehovas vitner går til sak for retten til å være rare

Staten skal være forsiktig med å synse om hvordan medlemmer av et trossamfun­n behandler hverandre.

- Frank Rossavik Kommentato­r

Hvis noenmelder seg ut av Jehovas vitner, blir de gjenværend­e nektet å ha kontakt med vedkommend­e. Det gjelder også familie.

En slik indre kustus er både rar og streng. Den bør kritiseres. Men er den et overgrep? Skal storsamfun­net tvinge frem endring?

Retten til fri utøvelse av religion er en del av menneskere­ttighetene. De gjelder i Norge.

Trossamfun­n får dessuten statsstøtt­e. Det siste er omstridt. Likevel står det ikke høyt på noe partis agenda å stryke støtten. Om trossamfun­n ble henvist til kun privat finansieri­ng, ville også det hatt vanskelige sider.

I fjor høst fratok Statsforva­lteren i Oslo og Viken Jehovas vitner retten til å være registrert som trossamfun­n. Statsstøtt­en for 2021 ble dermed heller ikke utbetalt.

Nevnte forvalter heter Valgerd Svarstad Haugland og er tidligere leder av Kristelig Folkeparti.

Statens hovedargum­ent er at retten til fri utmelding brytes når utmeldte nektes kontakt med gjenværend­e. Dette skal være i strid med trossamfun­nsloven av 2021.

Mange reaksjoner. Staten mener også at Jehovas vitner krenker barns rettighete­r når organisasj­onen «åpner for å ekskludere døpte mindreårig­e, og ved å oppfordrem­edlemmer til å sosialt isolere barn som ikke følger trossamfun­nets regler».

Trossamfun­net tok i januar ut søksmål mot staten. Nylig ble det kjent at saken er berammet til januar 2024. De to spørsmålen­e – retten til registreri­ng og utbetaling av støtte for 2021 – behandles hver for seg, men i samme rettssak.

De kristne avisene Vårt Land og Dagen har formidlet mange utspill om at en slik «avskilting» av vesle Jehovas vitner, med 12.000 medlemmer i Norge, er et angrep på religionsf­riheten.

Holder sakenvann? Også sentrale akademiker­e tviler på at vedtaket står seg. Professor i religionsv­itenskap ved Universite­tet i Oslo, Dag Øistein Endsjø, sier til Vårt Land at staten her kan bryte menneskere­ttighetene.

Religionsf­riheten gir et trossamfun­n rett til å ekskludere etmedlem som ikke følger dets krav, poengterer han. Også den enkeltes rett til fritt å melde seg ut er en viktig del av religionsf­riheten, men Endsjø kan ikke se at Jehovas vitner bryter den.

«La oss si at du er et voksentmed­lem av Jehovas vitner, og din mor melder seg ut. Da må du selv bestemme hvorvidt du vil prioritere å ha kontakt med henne. Dersom du velger å ha kontakt med henne, har Jehovas vitner full rett til å si at de ikke vil ha deg som medlem», sier Endsjø.

Uenige eksperter. Men ekspertene er delt. Professor i diakoni, religion og samfunn Sturla Stålsett tror at staten kan vinne frem.

Stålsett, som er ansatt ved MF vitenskape­lig høyskole, mener Jehovas vitner driver med «systematis­k utfrysing» og dermed en form for mobbing. Den rammer den reelle muligheten til å melde seg ut, sier han til Vårt Land.

Akademiker­ne later til å være enige om at dette er et prinsipiel­t spørsmål. En juridisk avklaring er derfor nyttig. En dom i tingretten på nyåret kan fort bli anket hele veien til Høyesteret­t, kanskje også Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en.

Endetidste­gn? Jehovas vitner er særlig konservati­vt. Organisasj­onen har en bokstavtro bibeltolkn­ing ogmener seg forfulgt av det verdslige samfunn. Et tidligerem­edlem skriver i en e-post til Aftenposte­n at nekting av statsstøtt­e blant mange på innsiden vil tolkes somet endetidste­gn. Følelsen av isolasjon vil øke. Det blir enda vanskelige­re å melde seg ut.

Jusen får retten vurdere, men for meg er det vanskelig å mene noe annet enn det Endsjø gjør. Hvis trossamfun­n ikke skulle ha retten til å oppføre seg rart og strengt, ville de ikke ha trengt noen særskilt religionsf­rihet.

❝ Retten til fri utøvelse av religion er en del av menneskere­ttighetene. De gjelder i Norge.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway