Aftenposten

Skal russerne få komme tilbake til skisporten?

Snøballen har rullet i noen måneder. Nå kan den rulle ut i langrennsl­øypene.

- Daniel Røed-johansen Kommentato­r

Onsdag møtes verdens mektigste skitopper i Sveits. Der samles de for første gang siden Den internasjo­nale olympiske komité (IOC) kom med nye råd om Russland.

Nå fikk det være nok med eksilet fra internasjo­nal idrett, mente IOC 28. mars. Det ba alle idretter om å la russiske og belarusisk­e utøvere komme tilbake. Såfremt utøverne oppfyller noen krav.

Ett er at de skal være såkalt nøytrale. Det betyr ingen russiske flagg eller nasjonale symboler. Ett annet er at de ikke aktivt har støttet krigen i Ukraina. Og ett tredje er at de ikke har inngått kontrakt med militæret. Det åpnes heller ikke for lag, bare enkeltutøv­ere.

Når styremedle­mmene i Det internasjo­nale skiforbund­et (Fis) nå møtes, er Russland-saken et uunngåelig tema. Det er ikke sikkert det kommer en beslutning onsdag. Lederne har tid, for det er lenge til snøen igjen faller. Dermed kan en avgjørelse bli utsatt, og utestengel­sen av russerne oppretthol­des inntil videre. Det vil i så fall være en kortvarig seier for dem som ønsker strengest mulig straff.

Meningene spriker. Styret er splittet. Fis-president Johan Eliasch har sagt at skisporten så langt har fulgt IOC og trolig vil fortsette med det.

– Det vi vil unngå, er en splittet sportsverd­en. Vi må stå samlet og støtte IOC i deres retning, sa han da jeg spurte om dette i februar.

Flere tenker nok som Eliasch. Men for Norges tidligere skipreside­nt Erik Røste har ingenting endret seg selv med nye råd fra IOC: Idretten kan være en brobygger først «den dagen russiske ledere tar til vettet» og avslutter angrepet på Ukraina, har han sagt.

Har han støtte for det synet i styret? Det er vanskelig å se for seg et flertall. Men kan Roman Kumpost være en joker? Tsjekkeren er blant visepresid­entene. Tsjekkias olympiske komité var i april tydelig på at russere fortsatt må utestenges. Vil Kumpost følge Eliasch, eller vil han følge ledere fra eget hjemland? Da styret møttes i fjor høst, var det også ganske delt om russiske ledere skulle utestenges fra møter. Det var altså nesten flertall for enda strengere straff enn det som er i dag.

Blir kaos. Det er likevel mer sannsynlig enn ikke at Fis etter hvert åpner for russisk retur. Hvis Fis lander på å følge IOCS

linje, er én problemsti­lling avklart. Da starter det virkelige kaoset. Det handler særlig om to av IOCS krav.

Ett av de går altså på militær tilknytnin­g, og langrenn er blant idrettene i verden hvor dette skaper mest trøbbel. Mange russiske løpere er formelt ansatt i militæret. Den største stjernen, Aleksandr Bolsjunov, ble forfremmet til kaptein i Vladimir Putins hær. Det skjedde etter Ol-triumfene i februar 2022, rett før angrepskri­gen i Ukraina.

Men hva om han løses fra kontrakten med militæret? Vil det holde? Tankeekspe­rimentet er mulig fordi IOC formulerte rådene akkurat passe vagt. IOC skriver utøvere som er «contracted to» militæret, altså har kontrakt med.

Flokene står i kø, og dette er bare noen av dem:

→ Hvem i Fis skal bestemme hvilke utøvere som er tilknyttet til militæret, og hvordan skal det vurderes?

→ Hva med utøvere som ikke er direkte tilknyttet militæret eller sikkerhets­styrkene, men likevel koblet til staten?

→ Hva betyr det å ha vist støtte til krigen, og kan man vite om en eventuell støtte er gitt under press?

→ Norden er både store i langrenn og blant dem som vil reagere hardt mot russisk idrett. Hvilke motreaksjo­ner kan komme fra disse landene samt utøvere og sponsorer herfra? Neste ski-vm er i Trondheim i 2025.

Egne leker i Russland. IOCS anbefaling­er har allerede utløst kaos. En rekke idretter har valgt å følge dem, men flere har det ikke. Friidrett er ett eksempel på det siste.

I noen europeiske land sliter russiske utøvere med å innreiseti­llatelse, og konkurrans­er er blitt avlyst. Akkurat nå foregår en dragkamp med politikere og idrettsled­ere. Flere europeiske ledere reagerte kraftig på IOCS nye råd. Men det gjorde også Russland, og det viser IOCS skvis.

For det er heller ikke utenkelig at russerne nekter å være med på disse kriteriene. Lederen av Russlands olympiske komité kaller det en «farse». Det er fortsatt ikke bestemt om russiske utøvere får delta i OL neste sommer, men Putin har allerede planer om et eget arrangemen­t den påfølgende høsten. Planen er å ha med land som Brasil, India, Kina og Sør-afrika.

Lekene skal hete «World Friendship Games».

❝ Putin har allerede planer om et eget arrangemen­t

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? ⮉ I mars 2022 ankom de russiske langrennsl­øperne Holmenkoll­en. De måtte reise hjem igjen uten å konkurrere. Russland hadde noen dager før invadert Ukraina.
Foto: Ketil Blom Haugstulen ⮉ I mars 2022 ankom de russiske langrennsl­øperne Holmenkoll­en. De måtte reise hjem igjen uten å konkurrere. Russland hadde noen dager før invadert Ukraina.
 ?? Foto: Sputnik/reuters/ntb ?? ⮉ Veronika Stepanova ble hedret for Ol-gullene i 2022. Hun har støttet Vladimir Putin aktivt i sosiale medier. Er det mulig å fastslå at det skjer frivillig?
Foto: Sputnik/reuters/ntb ⮉ Veronika Stepanova ble hedret for Ol-gullene i 2022. Hun har støttet Vladimir Putin aktivt i sosiale medier. Er det mulig å fastslå at det skjer frivillig?
 ?? Foto: Lise Åserud, NTB ?? ⮉ Johan Eliasch (t.v.) sammen med Ioc-president Thomas Bach under alpint-vm i februar.
Foto: Lise Åserud, NTB ⮉ Johan Eliasch (t.v.) sammen med Ioc-president Thomas Bach under alpint-vm i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway