Aftenposten

For en dramatisk sesongfina­le!

Sinte samer! Kampfly! Forlik (eller ikke)!

- Kjetil B. Alstadheim Politisk redaktør

Høyres Ine Eriksen Søreide gikk frem til talerstole­n. Det var et avgjørende øyeblikk. Det var siste episode i sesong 27 av «Muntlig spørretime på Stortinget». Hva slags cliffhange­r ville bli lagt inn for å få publikum til å vente utålmodig på sesong 28, som får premiere i oktober?

Søreide viste til Forsvarsko­mmisjonen. Den anbefaler at det lages et bredt politisk forlik om satsingen på forsvar fremover. I neste sesong på Stortinget skal regjeringe­n legge frem forslag til ny langtidspl­an for Forsvaret. Søreide mente regjeringe­n bør involvere partiene på Stortinget til samtaler før forslaget legges frem.

– Vil regjeringe­n ta et sånt initiativ til å involvere Stortinget tidlig i arbeidet med ny langtidspl­an for forsvarsse­ktoren? spurte Søreide.

Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) gikk bort til talerstole­n.

– Vi har lange tradisjone­r i Norge for å stå sammen om viktige saker, sa han.

Oi! Kom det en avklaring her og nå? Vil regjeringe­n be om samtaler med partiene før den fremmer sitt eget forslag?

– Vi må komme tilbake til nøyaktig hvordan dialogen med Stortinget vil skje i denne saken, sa Gram.

Ingen avklaring! Nå vil trofaste fans av serien bruke sommeren til å spekulere. Blir det invitasjon til samtaler? Eller ikke? Forlik? Eller ei?

Søreide prøvde å få Gram til å si bitte litt mer. Hun viste til at kommisjone­n mener Norge bør samarbeide tettere med EU om utenriks-, sikkerhets- og forsvarspo­litikk. Var Gram enig i det?

Gram skled unna.

– For et par uker siden fikk vi fremlagt Forsvarsko­mmisjonens rapport. Den er på 350 sider, sa han.

Fremskritt­spartiets Christian TybringGje­dde orket ikke tanken på å skulle vente helt til høsten – eller kanskje til og med til over nyttår.

– Er det ikke mulig for statsråden å si at vi vil invitere Stortinget til å skape et bredt forlik om finansieri­ng av Forsvaret fremover? spurte han.

– Jeg har lest rapporten de siste tre ukene. Jeg har sendt den på høring, svarte Gram.

Her skulle ingenting lekke ut! Publikum skal holdes på pinebenken.

Venstres Ola Elvestuen tok opp kampfly. – Er regjeringe­n for at Ukraina bør få tildelt F-16, og vil Norge bidra til dette? spurte han.

– Vi har tenkt å fortsette å støtte Ukraina og bidra med ytterliger­e donasjoner, svarte Gram.

Folk satt ytterst på stolen. De skrudde opp lyden. De sluttet å knaske popcorn for ikke å glipp av noe. Hele høsten, vinteren og våren har det bygget seg opp. I vinter var det stridsvogn­er. Skulle kampfly bli det dramatiske klimakset i sesong 27?

– Vi har hatt som policy at vi ikke på forhånd har kommuniser­t utad de ulike donasjonen­e, og jeg har tenkt å holde meg til den politikken, sa Gram.

Et høydepunkt i denne sesongen var episoden med samer i Regjerings­kvartalet. SVs Lars Haltbrekke­n lurte på når det kan bli en løsning på konflikten rundt vindkraft på Fosen.

– Snart har det gått 600 dager siden Høyesteret­t fastslo at samenes menneskere­ttigheter på Fosen brytes, sa Haltbrekke­n.

Hvor mange flere dager kan det ta før konflikten er løst? – Vi har derfor etablert en ordning rundt en meglingsru­nde med muligheter for at vi kan få til en avtale mellom reindrifte­n og utbyggerne, svarte oljeog energimini­ster Terje Aasland (Ap). I tillegg startes en ny utredning.

– ... som i utgangspun­ktet er satt til ett år, med frist våren 2024, sa Aasland.

Samene ser ikke ut til å bli skrevet ut av serien før tidligst i sesong 29.

❝ Folk satt ytterst på stolen. De skrudde opp lyden. De sluttet å knaske popcorn for ikke å glipp av noe.

Fakta. Muntlig spørretime

I den muntlige spørretime­n på Stortinget stiller enten statsminis­teren eller tre statsråder.

De vet ikke på forhånd hvilke spørsmål de vil få. Spørretime­n holdes på onsdager de ukene Stortinget har møter.

 ?? Foto: Rodrigo Freitas, NTB ?? ⮉ Her har fotografen fanget et dramatisk øyeblikk i sesongfina­len av «Muntlig spørretime på Stortinget». Til venstre er Høyres Ine Eriksen Søreide. Til høyre er forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram.
Foto: Rodrigo Freitas, NTB ⮉ Her har fotografen fanget et dramatisk øyeblikk i sesongfina­len av «Muntlig spørretime på Stortinget». Til venstre er Høyres Ine Eriksen Søreide. Til høyre er forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway