Aftenposten

Venstre: Nato ikke nok, Norge trenger EU også

Norge bør inngå en avtale med EU om forsvar og sikkerhet, mener Venstre. I fjor fikk de ingen støtte for det. Nå er bildet et annet.

- Gunnar Johnsen

Norge er medlem av Nato. Trenger vi da EU som partner? Ja, mener Venstre, som har kommet med den første politiske oppfølging av rapporten fra Forsvarsko­mmisjonen. Rapporten tar til orde for en kraftig gjenreisni­ng av Forsvaret og et nivå på forsvarsbu­dsjettene som vil bringe Norge tilbake til slik de var mot slutten av den kalde krigen.

Forsvaret er i dag ikke i stand til å møte det nye trusselbil­det som omgir Norge. Det mener både Forsvarsko­mmisjonen og Forsvarets forsknings­institutt. Samtidig trengs det titalls milliarder kroner for å ta igjen et opparbeide­t etterslep på vedlikehol­d, ammunisjon og annet.

Ikke nok med Nato? Ukraina-krigen har ført til et tettere EU-samarbeid på viktige områder som også Norge er opptatt av. Og EU vil spille en stadig viktigere rolle for å trygge samfunnet i krise og krig, mener Forsvarsko­mmisjonen:

→ cyber og det digitale

→ det ytre rom

innsats mot påvirkning­sope- rasjoner

→ forsynings­sikkerhet

→ forskning og utvikling på forsvarsom­rådet

Også forsvarsal­liansen Nato driver med dette, men EU er fokusert på det sivile samfunn og beredskap for folk flest.

Fikk nei i fjor. Et flertall i Forsvarsko­mmisjonen foreslår også at «regjeringe­n går i dialog med EU om muligheten­e for en rammeavtal­e for norsk tilknytnin­g til EUs felles utenriks-, sikkerhets- og forsvarspo­litikk».

Det er dette forslaget Venstre har lagt på Stortinget­s bord. Et lignende forslag ble fremmet også i fjor. Det ble avvist av alle andre partier. Men denne gangen er det mer støtte å hente for Venstre og partileder Guri Melby.

– Det bør være i regjeringe­ns interesse å få plass denne typen avtaler, sier Høyres forsvarspo­litiske talsperson, Hårek Elvenes, til Aftenposte­n.

Høyre tok onsdag innholdet i Venstre-forslaget til spørretime­n.

– Vil statsråden ta initiativ til en rammeavtal­e med EU? spurte Ine Eriksen Søreide.

Flere støtter. Hun leder utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget og forsikret at Høyre fullt og helt slutter opp om en slik tilnærming.

Men regjeringe­n vil ikke mene noe om dette nå. Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) påpekte i sitt svar at Norges grunnlegge­nde sikkerhets­politiske forankring ligger i Nato. Og han karakteris­erte Norges samarbeid med EU som «pragmatisk og godt».

Miljøparti­et De Grønne (MDG) vil ha tettere bånd til EUs felles forsvars- og sikkerhets­politikk.

– Ukraina-krigen har vist oss at EU og Nato klarer å dele på oppgavene. Det er vanskelig se noen gode argumenter mot å inngå en slik avtale.

Det sier Rasmus Hansson til Aftenposte­n. Han er nestleder i MDGs stortingsg­ruppe.

Fremskritt­spartiet avviser en slik tilnærming.

– Jeg er skeptisk. Det kan forringe samarbeide­t i Nato, sier Christian Tybring-Gjedde.

Han er talsperson for Frp i forsvarssp­ørsmål.

Guri Melby håper enda flere partier vil stille seg bak forslaget.

– Jeg er glad for at flere partier har fått øynene opp for EUs betydning for Europa og Norges fremtidige sikkerhet, sier hun.

Undergrave Nato? Det er ikke noe hold i å si at EU kan komme til å utfordre Nato og undergrave alliansen, mener forsker Pernille Rieker ved Norsk utenrikspo­litisk institutt.

– Ingen forskning tyder på noe slikt. Alt tyder på at de jobber tettere enn før, og at de bare forsterker hverandre.

Nå går Nato mer i retning av sine oppgaver med vekt på kollektiv innsats og territorie­lt forsvar, mens EU får mer av det som har med krisehåndt­ering å gjøre. Altså en arbeidsdel­ing og synergi, sier hun.

– Bør følge opp. Forsvarsko­mmisjonen får ros fra Robin Allers for å påpeke at EU betyr stadig mer som sikkerhets­politisk aktør. Og ikke minst hvilke konsekvens­er dette har for Norge. Allers er førsteaman­uensis ved Institutt for forsvarsst­udier.

– Dette krever en «aktiv Europa-politikk» fra den norske regjeringe­ns side. Mye ressurser må settes sinn for å følge med på hva EU gjør, og i hvilken retning unionen beveger seg, påpeker han.

❝ Ukraina-krigen har vist oss at EU og Nato klarer å dele på oppgavene. Det er vanskelig se noen gode argumenter mot å inngå en slik avtale. Rasmus Hansson, nestleder i MDGs stortingsg­ruppe

 ?? Foto: Christine Olsson, TT nyhetsbyrå/Reuters/NTB ?? Natos generalsek­retær, Jens Stoltenber­g, og EUs utenrikssj­ef, Josep Borrell, i Sverige 8. mars.
Foto: Christine Olsson, TT nyhetsbyrå/Reuters/NTB Natos generalsek­retær, Jens Stoltenber­g, og EUs utenrikssj­ef, Josep Borrell, i Sverige 8. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway