Aftenposten

Økonomer: Gjeldstak-krisen blir løst

Blir ikke USAs politikere enige om å øke landets allerede massive gjeld, stanses landets betalingse­vne.

- Asgeir Aga Nilsen og Fredrick Chr. Ekeseth

Gjeldstake­t er det samlede beløpet som den amerikansk­e staten har lov til å låne, penger som går til å finansiere alt fra velferdsor­dninger til lønn og renteutgif­ter.

I januar ble «taket» på 31.400 milliarder dollar nådd. Det tilsvarer 342.000 milliarder kroner eller 23 norske oljefond. Finansmini­ster Janet Yellen kom da med de første advarslene om at taket må heves.

Størrelsen på amerikansk økonomi er til sammenlign­ing på 26.500 milliarder dollar.

Yellen gjentok behovet for å øke gjeldstake­t mandag ettermidda­g norsk tid. Natt til tirsdag norsk tid møttes president Joe Biden og lederen for Representa­ntenes hus i USA, Kevin McCarthy, uten å komme til enighet.

Investerin­gsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management er lite bekymret, og bruker heller ikke mye tid på gjeldstakd­iskusjonen­e.

– Det er mest støy. Det vil ordne seg, og de vil ikke stenge ned USA, sier Næss til E24.

Han støttes av USA-økonom Knut A. Magnussen i DNB Markets, som viser til USA har tatt i bruk «ekstraordi­nære tiltak» for å kunne gjennomfør­e betalinger etter at gjeldstake­t ble nådd.

Den perioden er likevel begrenset, og Yellen har fastslått at 1. juni er «endelig frist». Etter den datoen vil kassen gå tom.

– Sånn sett bør de få på plass noe denne uken, sier DNB Markets-økonomen.

Dette er gjeldstake­t. Den politiske dragkampen mellom republikan­erne og demokraten­e om gjeldstake­t i USA har pågått i flere måneder.

Gjeldstake­t ble opprinneli­g innført av Kongressen i 1917 slik at finansdepa­rtementet kunne oppta lån. Dette gjorde at staten slapp å spørre Kongressen om lov til å låne mindre beløp. Siden den gang er taket blitt hevet 78 ganger.

– Behov for mer. Gjelden vokser seg stadig større fordi den amerikansk­e staten bruker mer penger enn den får inn. Budsjettun­derskuddet må dekkes med lån, og de siste årene har blant annet store støttepakk­er under pandemien og skattelett­er bidratt til at underskudd­et har vokst kraftig.

– Her er det behov for penger hele tiden, sier Magnussen. Han legger til at ingen vet når de siste dollarene renner ut av statskasse­n.

Advarer. Uten nye lån vil staten mislighold­e sine forpliktel­ser. For finansmark­edene er det spesielt viktig at USA betaler rentene på statsgjeld­en.

Et mislighold av gjelden fra verdens største økonomi vil bety krise i markedene.

– Markedet for amerikansk­e statsoblig­asjoner er grunnplank­en i hele det finansiell­e systemet, sier DNB Markets-økonom Magnussen.

Finansdepa­rtementet har advart om «katastrofa­le økonomiske konsekvens­er» hvis republikan­erne og demokraten­e ikke blir enige om å heve gjeldstake­t, og Det hvite hus' økonomiske rådgivere har tegnet opp dystre potensiell­e scenarioer.

Hvis staten må strupe pengebruke­n, stopper rett og slett økonomien.

– Går mot kompromiss. Så hvor stor er risikoen for at politikern­e ikke klare å finne en løsning? Veldig liten, mener Magnussen.

– For det første har historien vist at man alltid greier å finne en løsning, sier han.

Det er det gode grunner til. – Konsekvens­ene er for alvorlige. Innenlands­økonomien vil veldig fort gå utforbakke. For du vil få en ganske kraftig innstrammi­ng i finanspoli­tikken. Men mer alvorlig er det som kanskje kan bli konsekvens­ene i de internasjo­nale finansmark­edene, sier Magnussen.

Han sier at mislighold av USAs statsgjeld sannsynlig­vis vil gi «store negative effekter inn i markedene».

– Jeg tror ikke amerikansk­e politikere vil la det gå så langt at man kommer dit. Men det er en vanskelig situasjon nå, politisk, sier Magnussen.

❝ Det er mest støy Robert Næss, Nordea

❝ Historien har vist at man alltid greier å finne en løsning Knut A. Magnussen, DNB Markets

Muligheter. Næss i Nordea Investment Management vier ikke gjeldstakd­iskusjonen noe oppmerksom­het. Han anser i stedet eventuelle markedsfal­l som følge av debatten som en kjøpsmulig­het – eventuelt en salgsmulig­het, dersom markedet skulle stige av samme grunn.

– Hva er grunnen til at diskusjone­n likevel får såpass stor oppmerksom­het i markedet?

– Det tror jeg henger sammen med at selskapene er ferdig med å rapportere kvartalsta­ll, og fordi det skjer såpass lite, så lager man spennende historier. Det virker sånn, sier Næss.

 ?? Foto: Alex Wong, AFP/NTB ?? Den «endelige fristen» for å bli enige om å heve gjeldstake­t i USA nærmer seg, advarer finansmini­ster Janet Yellen.
Foto: Alex Wong, AFP/NTB Den «endelige fristen» for å bli enige om å heve gjeldstake­t i USA nærmer seg, advarer finansmini­ster Janet Yellen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway