Aftenposten

Bank Norwegian saksøker Norwegian

Det er full klinsj mellom forbrukslå­nsbanken Bank Norwegian og flyselskap­et Norwegian om bruk av navnet «Bank Norwegian». Nå saksøker banken flyselskap­et.

- Fredrick Chr. Ekeseth

Forbrukslå­nsbanken Bank Norwegian og det børsnotert­e eierselska­pet Norwegian Finans Holding ble etter en lengre tautrekkin­g solgt til svenske Nordax Bank høsten 2021.

Bank Norwegian ble i november 2022 formelt fusjonert inn i Nordax-konsernet, og drives videre som en filial av Nordax med navnet i behold.

Filial. Bank Norwegian mener selskapet har rett til å endre merkenavne­t til «Bank Norwegian, a part of Nordax Bank AB» eller «Bank Norwegian, en filial av Nordax Bank AB», som man i henhold til norsk lov er pålagt å opplyse om.

Flyselskap­et Norwegian eier rettighete­ne til Norwegian-navnet og mener at Bank Norwegian ikke har anledning til dette.

Nå saksøker Bank Norwegian flyselskap­et for å få en rettslig avklaring, ifølge førstekvar­talsrappor­ten til Nordax Bank, som ble lagt frem i morgentime­ne onsdag.

– Vi eier retten til å bruke foretaksna­vnet Bank Norwegian, og mener at vi har samme rett til å markedsfør­e navnet vårt, sier Bank Norwegian-leder Merete Gillund til E24. Hun legger til at Norwegian bestrider bankens rett til å oppfylle sin lovpålagte plikt til å opplyse om relasjonen til Nordax, og bestrider bankens eierskap til varemerket «Bank Norwegian».

– Flyselskap­et mener også at de har rett til å lisensiere varemerket «Bank Norwegian» til andre banker. Etter lengre tids dialog ser vi ingen annen løsning enn å få en rettslig avklaring på uenigheten, sier Gillund.

– Kunne løst. Norwegian stiller seg uforståend­e til søksmålet.

– Vi er forundret over stevningen og mener dette er noe vi kunne ha løst på en vennlig måte, utenfor rettssyste­met, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Esben Tuman i Norwegian til E24.

– Kort fortalt er vi uenige i at den svenske banken Nordax kan bruke vår merkevare slik de har gjort etter oppkjøpet, og vi har bedt dem endre på dette.

Tuman legger til at sammenblan­dingen av merkevaren Nordax Bank og Bank Norwegian ikke er tråd med avtalen om bruken av flyselskap­ets merkenavn, som Bank Norwegian betaler flyselskap­et for bruken av.

Tuman understrek­er at uenigheten ikke berører flyselskap­ets bonusprogr­am «Reward» eller opptjening og bruk av såkalte «cashpoints».

Pålagt. Finanstils­ynet krever at det kommer tydelig frem at Bank Norwegian er en filial av Nordax Bank i all kommunikas­jon, også logo.

I henhold til norsk lov kan ikke en bank markedsfør­es under to navn. Det må derfor fremgå klart at Bank Norwegian er en del eller en filial av Nordax Bank i selskapets markedsfør­ing.

– Vi vil jobbe parallelt med et redesign av vår merkevare som ivaretar våre forpliktel­ser i henhold til Finansfore­taksloven og som distansere­r banken tilstrekke­lig fra flyselskap­et, sier Gillund til E24.

Problemsti­llingen rundt markedsfør­ingen er den samme som for Sbanken, som ble kjøpt opp av DNB i 2022, og som i dag markedsfør­es som et konsept under DNB-paraplyen.

Dette gjelder også Sparebanke­n Vests mobilbank-konsept Bulder Bank, som har utløst tilsvarend­e diskusjone­r.

Bank Norwegian opplyser til E24 at cashpoints-programmet, der kunder tjener bonus ved kortbruk, foreløpig ikke påvirkes av søksmålet.

Flyselskap­et Norwegian solgte sine Bank Norwegian-aksjer til et selskap kontroller­t av det svenske oppkjøpsfo­ndet Nordic Capital og det finske finanskons­ernet Sampo for 2,2 milliarder kroner i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway