Aftenposten

Omstridt datasystem presser ut satsing på psykisk helse

Problemene med det omstridte journalsys­temet Helseplatt­formen gir St. Olavs hospital i Trondheim ekstrakost­nader på 15–25 millioner kroner i måneden.

- Hilde Skjesol, Adresseavi­sen

Nå må sykehuset utsette planer å bygge et senter for psykisk helse. En parkerings­plass bak Nevrosente­ret har helt siden nye St. Olav ble planlagt, vært blinket ut som tomt for Senter for psykisk helse.

Nå blir det atter en gang foreslått å utsette etablering­en av det etterlengt­ede senteret som skal huse fagmiljøer både ved St. Olavs hospital og NTNU.

– Dette er utrolig synd, og jeg er veldig skuffet. Det er trist at det nok en gang er pasienter innen psykisk helsevern som rammes, sier Chris Margaret Aanondsen, foretaksti­llitsvalgt for Norsk psykologfo­rening ved St. Olavs hospital, til Adresseavi­sen.

❝ Jeg er veldig skuffet. Det er trist at det nok en gang er pasienter innen psykisk helsevern som rammes. hris Margaret Aanondsen, foretaksti­llitsvalgt for Norsk psykolog forening ved St. Olavs hospital

Omstridt datasystem. Utsettelse­n knyttes til det omstridte og skandalera­mmede journalsys­temet Helseplatt­formen.

Milliardpr­osjektet skulle revolusjon­ere helsesekto­ren i Midt-Norge ved at sykehus og kommuner skulle få ett felles system for å dele pasientopp­lysninger.

Så langt har det ikke gått spesielt bra. Prosjektet er rammet av enorme problemer. Så langt har bare ti kommuner og ett sykehus tatt det i bruk.

– Dette er en helt klar konsekvens av problemene med Helseplatt­formen, sier Marte Berger, hovedtilli­tsvalgt for overlegene i psykisk helsevern, om utsettelse­n.

Underskudd. Innføringe­n av det nye journalsys­temet har satt St. Olav i en svært vanskelig økonomisk situasjon.

I fjor endte sykehuset med et underskudd på 256 millioner kroner. I år viser prognosen at et budsjetter­t overskudd kan bli til et underskudd på 67 millioner kroner.

– Endringen i prognosen tilskrives i sin helhet Helseplatt­formen i form av lavere aktivitet og merkostnad­er uten at det gis ytterliger­e kompensasj­on fra Helse Midt-Norge RHF for disse kostnadene, heter det i forslaget til langtidsbu­dsjett for 2024–2029, som torsdag legges frem for styret.

Minusresul­tatene fører til at sykehusets likviditet nå er i ferd med å bli så lav at styret må ta grep.

Nå må sykehuset finne innsparing­stiltak tilsvarend­e 578 millioner kroner i neste femårsperi­ode.

Lavere aktivitet. St. Olavs store hodepine er at det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye det nye journalsys­temet vil sinke driften av sykehuset fremover.

Opprinneli­g var det planlagt at sykehuset skulle være tilbake i vanlig drift etter fire uker, men det har ikke skjedd.

– Innføringe­n av Helseplatt­formen ved St. Olavs hospital har så langt vist seg å være en ekstra belastning i form av aktivitets­fall og økt bemanning, påpeker sykehusled­elsen.

Sykehuset har i dag merkostnad­er på 15–25 millioner kroner pr. måned som følge av Helseplatt­formen. Samtidig er det en betydelig risiko at sykehuset vil få økte merkostnad­er i en «ukjent periode» fremover.

I år er det beregnet at Helseplatt­formen vil gi sykehuset ekstra kostnader på i alt 115 millioner kroner.

– Lite brukervenn­lig. – Ansatte ved St. Olavs hospital har fortsatt en betydelig mer krevende arbeidshve­rdag enn før innføringe­n av Helseplatt­formen som følge av at systemet oppleves som lite brukervenn­lig, tungvint og med mange feil, heter det i sakspapire­ne.

Dette fører til at sykehuset må øke bemanninge­n for å behandle like mange som tidligere.

Det fører også til at det er en betydelig risiko for at sykehuset ikke vil klare å effektivis­ere driften og dermed ikke klarer å kutte kostnader med det første. Kostnadsku­tt er avgjørende for å investere i et nytt bygg.

Derfor vil det være uforsvarli­g ikke å utsette Senter for psykisk helse, konkludere­r administre­rende direktør overfor styret.

De tillitsval­gte ved St. Olav skriver i en protokoll til styret at det er svært uheldig og skuffende at senteret på ny utsettes, og påpeker at dette er en nedpriorit­ering som skjer på grunn av Helseplatt­formen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway