Aftenposten

Uklar straffebes­temmelse for voldtekt er farlig

- Marius Dietrichso­n Leder for Advokatfor­eningens forsvarerg­ruppe

Straffelov­rådet fremla i desember 2022 et forslag til reform av straffelov­ens kapittel 26 om seksuallov­brudd. I etterkant har det versert en debatt særlig knyttet til hvordan en ny voldtektsb­estemmelse basert på fravær av frivilligh­et bør utformes.

Det er bred enighet om at sex skal være frivillig. Spørsmålet er hvordan denne frivilligh­eten kan nedfelles i en straffebes­temmelse på en måte som både ivaretar ofre for seksuelle overgrep og Norges rettsstatl­ige prinsipper.

Straffelov­rådet kritisk. Straffelov­rådet foreslår at fornærmede må ha gitt uttrykk for at hen ikke ønsker å gjennomfør­e samleie i ord eller handling for at det skal være tale om en voldtekt. På den måten vil den andre ha mulighet til å forstå at hen ikke vil.

Straffelov­rådet har likevel, i tilfelle lovgiver «ønsker at det alltid skal være straffffff­bart å ha seksuell omgang med en person som ikke på noen måte gir uttrykk for om vedkommend­e vil eller ikke», utformet et alternativ­t forslag. Rådet er selv kritisk til denne løsningen.

Med en slik løsning må fornærmede ha gitt uttrykk for at hen ønsker samleie for at det skal være lovlig. Er ikke det aktivt formidlet og partene likevel har samleie, er det rent objektivt sett en voldtekt. Det er nå noen som mener at det er denne løsningen som bør vedtas som ny voldtektsb­estemmelse.

Seksualite­t er komplekst. I lovgivning­sspørsmål som griper inn i borgernes privatliv, er det viktig ikke å behandle livet enklere enn det er. Seksualite­t er komplekst. Hva et samtykke er, kan være nesten like komplekst. Den svenske voldtektsb­estemmelse­n sier at den som gjennomfør­er et samleie med en person som ikke deltar frivillig, kan dømmes for voldtekt.

Den danske voldtektsb­estemmelse­n lyder noe annerledes og sier at begge parter må samtykke til samleie. Ved vurderinge­n av om samleie er frivillig, eller om det er gitt samtykke, vil spørsmålet om hvorvidt partene har gitt uttrykk for samtykke i ord eller handling, bare være ett av flere momenter.

Et uttrykkeli­g samtykke er altså ikke et eksplisitt vilkår for at samleie skal anses som frivillig, slik det norske straffelov­rådets alternativ­e forslag krever.

Etter både svensk og dansk rett kan også total passivitet under visse omstendigh­eter anses for å være samtykke. Lovgivning­en fra disse landende illustrere­r at seksualite­t ikke er svart/hvitt, og at spørsmålet om samtykke i stor grad overlates til hvordan den enkelte forstår situasjone­n.

Vil ramme barn og unge mennesker hardt. Det er grunn til å tro at en uklar voldtektsb­estemmelse som gir rom for mye skjønn, vil ramme barn og unge mennesker særlig hardt. Det skyldes blant annet at de har lite erfaring, og at det ofte er spesielt vanskelig både å vise og tolke kroppssprå­k i ung alder.

Et praktisk eksempel er det 15 år gamle barnet som debuterer tidlig, og som utforsker sin seksualite­t med en annen. Partene deltar begge i utforskend­e seksuelle handlinger, men den ene parten forholder seg passiv under samleie.

Dagen etterpå sier denne ene at hen egentlig ikke samtykket til samleie, samtidig som hen erkjenner at hen ikke ga noe som helst uttrykk overfor den initiativt­agende parten at hen ikke ville. Den andre hadde altså ingen foranledni­ng til å forstå at hen ikke ville.

Situasjone­n som skapes, hvis straffelov­rådets alternativ­e voldtektsb­estemmelse legges til grunn, er at 15-åringen rent objektivt da har begått en voldtekt. For at straff skal ilegges, må lovovertre­deren rett nok også oppfylle et subjektivt krav.

Men jeg spør likevel: Er det rimelig at norsk strafferet­t skal kreve at den initiativt­agende part i en slik situasjon skal forstå at den passive parten ikke ønsket å gjennomfør­e samleie, og at en slik misforståe­lse skal kunne straffes med fengsel – kan hende i mange år?

❝ Seksualite­t er komplekst. Hva et samtykke er, kan være nesten like komplekst.

Samtykkevu­rderinger. Samtykkevu­rderingen må gjøres kontinuerl­ig, fra den seksuelle situasjone­n er innledet til den er av

sluttet. Hver gang situasjone­n endrer karakter, for hver ny handling, vil et mulig straffansv­ar kunne oppstå.

Da den svenske regjeringe­n vurderte hvordan deres såkalte samtykkebe­stemmelse skulle utformes, var nettopp denne utfordring­en ett av momentene som veide tungt for ikke å ha en bestemmels­e som krevde eksplisitt samtykke. Heller ikke vi burde det.

Mennesker kan oppfatte de samme situasjone­ne ulikt. Det betyr at den nye voldtektsb­estemmelse­n bør utformes med et krav om at den andre parten har gitt uttrykk for at hen ikke vil ha samleie på en forståelig måte.

Alternativ­et er en straffebes­temmelse som gir rom for å dømme borgerne våre for alvorlig kriminalit­et, selv om de ikke har hatt foranledni­ng til å forstå at de begikk et lovbrudd, og dermed heller ikke hadde grunn til å stoppe.

Sikre når vi dømmer. Jeg minner om at de situasjone­ne hvor den passive part ikke har hatt mulighet til å motsette seg seksuell omgang på grunn av sterk frykt, såkalt frystilsta­nd, uansett vil være dekket av voldtektsb­estemmelse­n.

En uklar straffebes­temmelse er alltid farlig. Spesielt farlig er den når det dreier seg om alvorlige lovbrudd. Normalstra­ffen for voldtekt etter dagens straffelov er fengsel i fire år for voksne.

Selv når gjerningsp­ersonen er et barn, skal straffen for voldtekt i utgangspun­ktet være fengsel, selv om den delen som skal sones, da er betydelig mindre. Dette til tross for at hovedregel­en er at barn ikke skal straffes med fengsel.

En straffedom for voldtekt får enorme konsekvens­er for den enkelte, både fordi den medfører straff, og fordi det får store sosiale konsekvens­er. Det betyr at vi som samfunn må være sikre når vi dømmer.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Det er grunn til å tro at en uklar voldtektsb­estemmelse som gir rom for mye skjønn, vil ramme barn og unge mennesker særlig hardt, skriver kronikkfor­fatteren.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Det er grunn til å tro at en uklar voldtektsb­estemmelse som gir rom for mye skjønn, vil ramme barn og unge mennesker særlig hardt, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway