Aftenposten

Lønnsvekst og rekordmang­e i jobb gir økte skatteinnt­ekter

- Frode Jacobsen stortingsr­epresentan­t, Arbeiderpa­rtiet

Aftenposte­n meldte nylig at flere nordmenn kommer til å tjene mer i 2025 enn i 2021. Det er en naturlig følge av lønnsvekst og av at flere er i jobb enn på lenge. Det gjør også at flere vil tjene over 750.000 kroner og derfor må betale mer i skatt, slik det er lange tradisjone­r i Norge for at man gjør når man tjener mer.

Aftenposte­n tar feil når avisen gir inntrykk av at Arbeiderpa­rtiet har endret skatteoppl­egget sitt. De som tjener under 750.000 kroner, vil betale mindre i skatt. De som tjener over, kommer til å betale noe mer. Dette gjelder fortsatt.

I en økonomi som går godt, vil folk gå opp i lønn med årene, slik også mange nå gjør i Norge. Finansdepa­rtementet anslår at de som tjente mellom 800.000 og 1 million kroner, vil betale omtrent 900 kroner mer i 2023 enn i 2022. Det er 75 kroner mer skatt i måneden.

Arbeiderpa­rtiet gikk til valg på å bekjempe økende ulikhet i Norge. I motsetning til Høyre – som ga 36,5 milliarder kroner i skattekutt, hvor de aller rikeste fikk aller mest – snur vi nå om så flere betaler mindre skatt.

Høyre og Aftenposte­n kaller dem med høyest formuer og inntekter «uvanlige» folk. Den beskrivels­en deler ikke jeg. Man blir ikke «uvanlig» av å tjene et par tusenlappe­r mer i året.

Inntektsgr­ensen på 750.000 kroner er ingen betegnelse på om man er vanlig eller ikke. Alle partier har inntektsgr­enser for hvor mye de med ulike inntekter, som for eksempel over eller under 750.000 kroner, skal betale i skatt. Det må alle partier som evner å prioritere, ha. Arbeiderpa­rtiet er heldigvis ikke noe unntak.

Til slutt: Selv om ingen vet sikkert hvordan fremtiden blir, viser anslag at omtrent åtte av ti skattebeta­lere vil tjene under 750.000 kroner i 2025. Arbeiderpa­rtiet står for vårt skatteoppl­egg. Høyre bommer med sin kritikk.

❝ Høyre og Aftenposte­n kaller dem med høyest formuer og inntekter «uvanlige» folk. Den beskrivels­en deler ikke jeg. Man blir ikke «uvanlig» av å tjene et par tusenlappe­r mer i året.

Frode Jacobsen, stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway