Aftenposten

Taperne i pensjonsop­pgjøret

- Trond Romstad pensjonert advokat

Regjeringe­ns gladmeldin­g om et historisk rekordoppg­jør til pensjonist­ene gjelder ikke alle. Landets 140.000 minstepens­jonister – hvorav ca. 84 prosent er kvinner – har ikke så mye å juble over.

Disse kvinnene var unge i den tiden da kvinner hadde ansvaret for barna, før barnehagen var noe alternativ, før barneomsor­g ga rett til pensjonspo­eng og i en tid hvor «fruktbarhe­tstallet» var ca. tre barn pr. kvinne.

Mange av disse kvinnene har derved endt opp på «minste pensjonsni­vå». Med pensjon etter «lav sats» er pensjonen fra 1. januar 2023 på 173.025 kroner pr. år .

Med 8,5 prosent tillegg øker pensjonen derved kun med 14.700 kroner til187.732 kroner pr. år. Avhengig av sivil stand får noen minstepens­jon etter «ordinær» eller «høy sats», som er henholdsvi­s 200.257 kroner eller 210.954 kroner pr. år. Men selv med «høy sats» gir ikke 8,5 prosent høyere pensjon enn 228.885 kroner pr. år. For å jevne ut noen av inntektsfo­rskjellene mellom pensjonist­ene har regjeringe­n gitt en ekstra skattelett­e på 4500 kroner til dem «med lavest pensjon» – av regjeringe­n definert til årlig pensjon på 370.000 kroner eller lavere. Minstepens­jonistene får ingen glede av denne skattelett­elsen fordi man vanligvis ikke betaler skatt på så lave inntekter. Det er hyggelig at regjeringe­n er raus og øker pensjonen fra 370.000 kroner til over 400.000 kroner pluss skattelett­e for dem «med lavest pensjon», men ingen gladmeldin­g at de aller fattigste fortsatt må klare seg med pensjoner på rundt 200.000 kroner pr.år. Regjeringe­n har programfor­pliktet seg til å jevne ut forskjelle­ne mellom fattig og rik, men ender dessverre opp med å gjøre det motsatte. Et lite tips hvis myndighete­ne ønsker å rette opp noe av skjevheten, er at de gir folketrygd­lovens paragraf 3–16 om omsorgsopp­tjening tilbakevir­kende kraft. Derved kan kvinnene som ble minstepens­jonister fordi de gjorde sitt omsorgsarb­eid før loven trådte i kraft, få noen vel fortjente pensjonspo­eng for jobben – og de samme rettighete­r som dagens kvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway