Aftenposten

Hvor er kommunen når boligkrise­n rammer Oslo?

- Daniel Kjørberg Siraj Konsernsje­f, Obos

❝ Det er nødvendig med en ny politikk som åpner for å bygge tettere, høyere og rimeligere

Oslo vokser raskt og trenger mange nye boliger. Da er det nødvendig med en ny politikk som åpner for å bygge tettere, høyere og rimeligere. Og med kommunen som aktiv støttespil­ler – med mer enn bare muntre tilrop.

Kommentato­r Andreas Slettholm i Aftenposte­n lufter i en kommentar 19. mai tanken om at kommunen kan gå aktivt inn med penger for å få fortgang i boligbyggi­ngen. Han trekker frem et forslag fra Andreas Halse, gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet i Oslo. Halse tok til orde for å etablere et kommunalt investerin­gsselskap som for eksempel tar en eierandel på 25 prosent av et kommende boligprosj­ekt, mot at det blir ferdigstil­t innen et gitt antall år.

Slettholm skriver: «Modellen for et slikt offentlig-privat samarbeid er ikke ferdig spikret. Men den bør utredes nærmere.»

Ikke veien å gå, men ... Vi i Obos tror ikke dette er veien å gå. Erfaringen så langt med kommunal satsing på tredje boligsekto­r og skaleringe­n av selskapet Oslobolig viser at det er krevende for kommunen å etablere en egen posisjon i et konkurrans­eutsatt marked med mye risiko. Og det er i alle fall ikke noe som løser Oslos boligutfor­dringer på kort sikt. Kommunen har imidlertid flere konkrete virkemidle­r den kan ta i bruk på kort sikt for å få fortgang i boligbyggi­ngen – uten å ta for mye risiko og med en sosial profil:

1. Kommunen kan kjøpe en større andel boliger i nye prosjekter for å lette forhåndssa­lget, enten det skjer gjennom Oslobolig eller som del av kommunens egen boligforsy­ning.

2. Det bør være mulig å prioritere startlån også ved kjøp av bolig i et nytt prosjekt. Det vil gi flere mulighet til å kjøpe nybolig i Oslo.

3. Kommunen bør raskt få solgt kommunale tomter som er under regulering til boligformå­l, blant annet på Økern, Mortensrud, Grønlikaia og Filipstad, men med klausuler om rask igangsetti­ng og krav om at en vesentlig andel skal settes av til sosiale boligkjøps­modeller som leie til eie, Deleie eller Bostart.

4. Still krav om at nye boliger blir bygget som borettslag. Det vil sikre stabile bomiljøer og hindre at småinvesto­rer kjøper opp leilighete­r for utleie.

5. Kommunen bør se nøye på hvor mye den skal pålegge utbyggerne å dekke av utgifter til bygging av infrastruk­tur, kjøp av offentlig gategrunn mm. Man bør også se på hvor mye av mva-kompensasj­onen for infrastruk­tur kommunen skal beholde og hvor mye utbyggerne skal beholde. En ordning der 70 prosent tilfaller utbyggerne og 30 prosent kommunen, vil fremstå mer balansert og bidra til lavere kostnader i prosjekten­e – og rimeligere boliger.

6. Kommunal saksbehand­ling må forenkles og kuttes i tid. En effektiv og lite kostnadskr­evende endring kan være at alle kommunale høringsins­tanser må gi endelige tilbakemel­dinger før saken sendes ut på offentlig ettersyn.

7. Bruk mindre tid på detaljerte krav til utforming og skjønnsmes­sige vurderinge­r av kvalitetsk­rav.

8. Kommunen bør ha som ambisjon å få opp antall boliger i prosjekten­e og ikke i unødvendig grad begrense antall boliger gjennom rigid håndheving av veiledende normer.

Alle disse tiltakene og prosessene er mulig å få til på kort sikt dersom det er tilstrekke­lig vilje og uten å gi slipp på den politiske kontrollen med byutviklin­gen i

Oslo.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? ⮉ Oslo kommune bør unngå å begrense antall boliger gjennom rigid håndheving av veiledende normer, skriver Daniel Kjørberg Siraj.
Foto: Hans O. Torgersen ⮉ Oslo kommune bør unngå å begrense antall boliger gjennom rigid håndheving av veiledende normer, skriver Daniel Kjørberg Siraj.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway