Aftenposten

De dårligst fungerende innsatte er nesten sjanseløse

- Stig Millehauge­n

Først vil jeg takke for en hyggelig anmeldelse i Aftenposte­n av min debutbok «Gjerningsm­ann».

Det er alltid en fare for at leserne kan misoppfatt­e undertegne­des motiv for å skrive en selvbiogra­fi. Derfor vil jeg presisere at denne boken er forsøkt utgitt flere ganger, helt tilbake til 2017.

Jeg ser at enkelte medier har spekulert i timingen, sett hen til at min prøveløsla­telse skal behandles i Oslo tingrett til høsten. Tidspunkte­t for utgivelsen henger sammen med at Forlaget Press ble gjort oppmerksom på manuset under det massive medietrykk­et/omtalen av meg i juni 2022. Det er kanskje pressedekn­ingen jeg kan takke for at boken nå foreligger i bokhandele­n.

Boken «Gjerningsm­ann» er, som Aftenposte­ns anmelder Inge D. Hanssen selv skriver, en rapport fra et kriminelt liv. I motsetning til VGs anmelder har Hanssen forstått hvorfor jeg skriver som jeg gjør.

Jeg forsøker å formidle en gjerningsm­anns mentalitet, den selvopptat­te og egosentris­ke personligh­eten i det forbryters­ke sinn. Når jeg skriver om meg selv i 1991, 1992, 1999 eller i 2009, så gjør jeg det ved å beskrive den mentalitet­en som var rådende på det tidspunkte­t handlingen­e ble begått, og ikke nødvendigv­is ut fra hvordan jeg tenker og handler i dag.

Jeg trodde jeg var verdensmes­ter da jeg var på topp i mitt kriminelle virke. Da jeg landet i 2012, innså jeg det motsatte. Jeg har et håp om at lesere av min bok ser det mot slutten av boken. Jeg kan aldri komme godt ut av en slik bok, uansett hvordan jeg ordlegger meg.

Hanssen etterlyser min mening om hvordan samfunnet kan vernes uten forvarings­ordningen. Jeg vil derfor tipse om min kronikk på NRK.no «Dropp forvaring – øk straffene», publisert 25. januar 2018.

At jeg løfter dette temaet i en kronikk og i boken min, handler først og fremst om den vilkårligh­eten som råder over de forvarings­dømtes muligheter for å kunne vise endring eller å kunne settes i stand til å bli prøveløsla­tt.

De dårligst fungerende innsatte er nesten sjanseløse i et miljø som bare genererer dysfunksjo­nell oppførsel. Jeg lever midt iblant dem.

Det er de svakeste av de forvarings­dømtes livssituas­jon jeg har ønsket å formidle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway