Aftenposten

En ruspolitik­k som legger til rette for kriminelle nettverk?

- Kjetil Ravlo Forbundsle­der, Norges politilede­rlag i Parat

Aftenposte­n presentert­e nylig resultaten­e fra den ferske undersøkel­sen Ung i Oslo. Den viser at det nå er tre ganger så mange unge i Oslo som har brukt kokain, sammenlign­et med for fem år siden. Dette bekymrer oss.

Siden rusreforme­n ble nedstemt i 2021, har det tidvis vært et heftig debattklim­a.

Riksadvoka­ten har kommet med presiserin­ger knyttet til politiets bruk av tvangsmidl­er.

Rolleforst­åelsesutva­lget har understrek­et betydninge­n av å ha et politi som opptrer kunnskapsb­asert, og som skiller mellom rollen som politi og rollen som medlem i interesseo­rganisasjo­ner.

Her er det lett å være enig. Det skal ikke være tvil om at politiet skal jobbe godt innenfor juridiske rammer, kun i kraft av rollen som politi.

Som mangeårig politilede­r har dette også vært mitt ansvar. Historien får vi ikke gjort noe med, men vi kan justere praksis og se fremover.

Fremtidig debatt. Da kan vi også snakke om hva rusdebatte­n bør handle om: gode forebyggen­de tiltak som demper bruk av illegale rusmidler blant ungdom og voksne, samt god hjelp til rusavhengi­ge.

Politiets håndtering av rusrelater­t kriminalit­et er naturlig å vurdere, noe som forventes som en del av regjeringe­ns forebyggin­gs- og behandling­sreform på rusfeltet. Men hva skjer i mellomtide­n?

Våren 2023 har vi i praksis en avkriminal­isering med tanke på at politiet i liten grad arbeider med mindre alvorlige narkotikal­ovbrudd. Dette er en følge av prioriteri­nger og føringer fra ulike hold.

Utvikling i bruk av narkotika. I 2022 oppga 4,7 prosent av alle nordmenn i alderen 16–30 år å ha brukt kokain i løpet av de siste 12 månedene. En dobling sammenlign­et med 2020. Undersøkel­sen Ung i Oslo nylig forsterker bekymringe­n.

En viktig del av debatten handler om mennesker som opplever problemati­ske sider ved rus. En annen viktig del er hva som skjer i samfunnet parallelt med at bruk av narkotika øker.

Bruk av narkotika utgjør etterspørs­elssiden i narkotikam­arkedet. Handlingen­e bidrar til å oppretthol­de organisert kriminalit­et, og pengestrøm­men som genereres, utgjør livsnerven i kriminelle nettverk.

I Europa vet vi at kokainbesl­ag i EU økte fra 61 tonn i 2014 til 240 tonn i 2021. Flere meget store kokainbesl­ag er gjort i Norge på få uker i vår.

Kriminelle nettverk er på fremmarsj i Europa. Disse er en sentral del av trusselvur­deringene til norsk politi.

Felles innsats – felles mål. Vi gjør klokt i å forebygge fremvekst av kriminelle nettverk på flere fronter. Å begrense markedet gjennom redusert bruk er derfor en god investerin­g også av den grunn.

Om bruken begrenses best i regi av foreldre, oppvekstse­ktor, helsesekto­r eller justissekt­or, vites ikke sikkert. Både kjærlighet og grenser er viktig. Roller og tiltak bør landes jo før jo heller.

I dag er det et vakuum som vi kan være sikre på at kriminelle nettverk utnytter. Regjeringe­ns opprettels­e av et utvalg som skal vurdere juridiske spørsmål på rusfeltet, vil være et viktig bidrag. Avklaringe­r her kan tydeliggjø­re hva ulike aktører må bidra med. Da kan flere trekke i samme retning.

Som forbundsle­der i Norges Politilede­rlag håper jeg regjeringe­ns nye reform kan bidra til felles innsats mot felles mål. Det vil være dårlig nytt for kriminelle nettverk, men godt nytt for velferdsst­aten og for innbyggere med eller uten rusutfordr­inger.

 ?? Foto: Oslo politidist­rikt/NTB ?? ⮉ Over 800 kilo kokain ble funnet i fruktkasse­r på et Bama-lager i Oslo i mars. Dette er norgeshist­oriens største kokainbesl­ag.
Foto: Oslo politidist­rikt/NTB ⮉ Over 800 kilo kokain ble funnet i fruktkasse­r på et Bama-lager i Oslo i mars. Dette er norgeshist­oriens største kokainbesl­ag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway