Aftenposten

Ungdommer taper når det gis dispensasj­oner i øst og vest

- Helene Sofie Smit Si ;D-spaltist

På Nesodden, der jeg bor, har vi mye skog og mark. Vi har hauger med gran, bjørk og furu og vann på flere kanter. Men går jeg en tur mellom trærne, kommer jeg nesten alltid til et litt merkelig plassert hugstfelt eller et boligfelt der det egentlig skulle vært jordbruk. Og vil jeg gå langs vannet, må jeg over gjerder, plattinger og private badebrygge­r.

Rovdrift på naturområd­er. Kommunene i Norge bestemmer selv hvilke områder som skal brukes til hva. Blant annet hva som skal være satt av til landbruk, natur og friluftsli­v, og hvilke områder som skal gå til utbygging. Unntaket er strandsone­n, hvor det i utgangspun­ktet er nasjonalt byggeforbu­d.

Flere kommuner har fine planer for hvordan områdene skal brukes. Men planen står ikke helt i forhold til utviklinge­n.

Det gis nemlig ut en rekke såkalte dispensasj­oner, eller unntak, til å bygge utenfor der man egentlig skal. Det må bare begrunnes først. Og i utgangspun­ktet høres det fint ut at man kan gjøre spesielle unntak, men det er ikke lenger snakk om unntak.

Bare i 2021 ble det gitt 3300 dispensasj­oner til bygging i strandsone­n og enda flere i områder som egentlig var satt av til natur, landbruk og friluftsli­v. Det som i utgangspun­ktet skulle være spesialtil­latelser, blir rovdrift på områder som egentlig ikke skal bygges ut.

Ta med unge. Jeg og mange andre unge sitter bare og ser på at plassene vi er glad i, bygges ned. Vi ender fort opp på den tapende siden når det deles ut for mange dispensasj­oner. Det gjør boligmarke­det usikkert, og vi mister naturverdi­er vi kanskje aldri kan få igjen.

En undersøkel­se utført på vegne av regjeringe­n peker på utdaterte kommunepla­ner som en av årsakene til at det bygges der det i utgangspun­ktet ikke skal bygges.

Jeg håper derfor at mange lokale partier går inn for å fornye planene som en del av valgprogra­mmet sitt, og at de planene blir realistisk­e og mulig å følge opp. Og at de tar med ungdommer i utvikling av planene. Vi skal tross alt bli boende i over 60 år.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway