Aftenposten

Det var tungt å bære store bryst, men trakasseri­ngen var minst like belastende

- Vivian Kaulen Nedenes Fylkesstyr­emedlem, Viken Sosialisti­sk Ungdom

For noen uker siden tok jeg brystreduk­sjon. Når folk spør meg hvorfor, svarer jeg som regel at det er på grunn av fysiske plager. Det er ingen løgn, men langt fra hele sannheten.

Allerede på ungdomssko­len, da puppene mine så vidt var større enn gjennomsni­ttet, begynte tegnene på holdninger å florere.

De første møtene med trakasseri­ng. Mine første opplevelse­r med trakasseri­ng virker relativt uskyldige. Det var alt fra at en fremmed guttegjeng på fotballban­en lo, pekte og sa «se sånn puppene hennes rister», til at en kompis tegnet en karikatur av meg som «Ringeren i Notre-Dame» med «hengetits».

Men det skulle bli mye verre.

Jeg var ikke gamle jenta første gangen noen tok meg på puppene uten å spørre meg først. Og jeg har mistet tellingen over hvor mange ganger det samme har skjedd i ettertid.

Klarest husker jeg det fra en fest jeg var på: Guttene veddet om hvem som kunne «komme lengst» med puppene mine.

Humor som forsvarsme­kanisme. Min forsvarsme­kanisme ble med tiden humor rundt kropp og seksualite­t. Jeg ble så tidlig «hun med de store puppene» at jeg ikke hadde noe annet valg enn å eie det.

Seks år etter den karikaturt­egningen er jeg for eksempel fortsatt selvironis­k om «hengetits». Jeg seksualise­rer meg selv for å komme andre i forkjøpet. Og jeg tror mange andre unge jenter gjør det samme. Etter hvert lærte jeg å si ifra.

Som da en fremmed mann på gaten hvisket meg i øret «faen så svære tits du har».

Jeg ba ham om å «dra til helvete». Det tok likevel lang tid før jeg brukte den samme genseren igjen.

Da «Jura» ble foreslått som mitt russenavn, sa jeg pent nei. Men følte meg etterpå som verdens kjedeligst­e person.

Kvinnehels­e nedpriorit­eres. Bryststørr­elsen min har også ført til store fysiske plager. Jeg eier ikke én eneste bh som passer, og jeg må regelmessi­g trene styrke for å unngå ryggsmerte­r og dårlig kroppshold­ning.

Som om dette ikke er nok, møter man stadig bagatellis­ering fra samfunnet. Jeg er en av de heldige som får brystreduk­sjon, men det er ikke alle som får den hjelpen de trenger.

Jeg skulle ønske at det kun er oss med store bryster som opplever seksuell trakasseri­ng og et overbelast­et helsetilbu­d. Da hadde kanskje problemene vært løst om en måned, men slik er det ikke.

Rett til å bli tatt på alvor. «Hore» er fremdeles et av de mest brukte skjellsord­ene i norsk skole. Fødetilbud­et og barselomso­rgen reduseres over hele landet, ogannenhve­r kvinne opplever seksuell trakasseri­ng før hun er ferdig på videregåen­de. Når feminisme debatteres, påpekes det ofte at alle har de samme formelle rettighete­ne og muligheten­e her i Norge. Mange spør seg om vi ikke heller burde fokusere på den feministis­ke kampen som støtter undertrykt­e kvinner i andre land. Dette trenger ikke være en motsetning. Vi har kapasitet til å kjempe for kvinnene innenfor og utenfor egne landegrens­er samtidig. Og som mine og andres erfaringer viser, kan ikke Norge kalles et likestilt samfunn fritt for trakasseri­ng. Ikke ennå.

❝ Jeg ble så tidlig «hun med de store puppene» at jeg ikke hadde noe annet valg enn å eie det

 ?? Foto: Privat ?? ⮉ Mine første opplevelse­r med trakasseri­ng virker relativt uskyldige. Det skulle bli mye verre, skriver Vivian Kaulen Nedenes.
Foto: Privat ⮉ Mine første opplevelse­r med trakasseri­ng virker relativt uskyldige. Det skulle bli mye verre, skriver Vivian Kaulen Nedenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway