Aftenposten

– Noe rasistisk har jeg sikkert sagt

I fjor måtte Gudrun Sjödén slutte i kleskjeden hun selv startet. Ett år senere tar Sveriges «kulturtant­e» bladet fra munnen.

- Jakob Semb Aasmundsen

Det svenske motedesign­eren ser alvorlig inn i kameraet. I kjent Gudrun Sjödén stil har 81åringen på seg vid, mørkegrønn kjole, lyserosa genser og runde, gule briller:

– Jeg er blitt anklaget for å være rasist.

Sjödén har fått kallenavne­t Sveriges «kulturtant­e». Den suksessrik­e kleskjeden hennes, oppkalt etter Gudrun Sjödén selv, har siden 70-tallet stått sentralt i å forme estetikken til den fargerike kulturkvin­nen i Sverige – som går på bokbad og teater i prikkete tunikaer og organiske bomullssja­l.

I fjor ble det folkekjære selskapet rammet av en stor skandale. I en Expressen-avsløring beskrev flere ansatte ved Gudrun Sjödén arbeidsmil­jøet som et «skrekkveld­e» og et «galehus». Blant annet på grunn av beskyldnin­ger om rasisme fra ledelsen.

I en fersk SVT-dokumentar svarer nå Gudrun Sjödén på anklagene. Hun understrek­er at hun ikke er rasist, men at hun ikke er så «politisk korrekt»:

– Noe rasistisk har jeg sikkert sagt, sier hun til SVT.

– En veldig mørk jente. I Expressen beskrev kilder en arbeidspla­ss preget av mobbing og trakasseri­ng. Avisen videreform­idlet eksempler på det noen har oppfattet som rasistiske kommentare­r fra Sjöden.

Det inkluderer bruk av n-ordet, negativ kommentar til en modell i hijab, omtale av samer som «lapper» og nedsettend­e omtale av polske mennesker. Hun skal også angivelig ha kalt kinesere «tjingtjong-folket».

Sjöden avviste overfor Expressen å ha snakket nedlatende om andre nasjonalit­eter eller å ha brukt n-ordet. Én episode bekrefter hun: Hun sa til en ansatt som er mørk i huden, at hun måtte snakke tydeligere fordi hun ikke forsto mimikken hennes.

– Hun var en veldig mørk jente, veldig mørk. Om hun da ikke snakker artikulert og bruker sitt ansiktsutt­rykk, er det vanskelig å forstå, sier Sjöden til SVT.

– Om jeg hadde forstått at hun

var så følsom i det spørsmålet, hadde jeg aldri sagt det.

Bestevenne­n også i hardt vær.

Fjorårets avsløringe­r førte til en mediestorm. Arbeidsmil­jøverket utførte en granskning. De konkludert­e med at tiltak måtte iverksette­s.

Den prisvinnen­de motedesign­eren så seg nødt til å gå av som ansatt i sin eget bedrift. Sjödén er likevel eier og styreleder.

Ann Adelsson, den nåværende administre­rende direktøren og Sjödéns bestevenn, har nå fått så hatten passer. I SVT-dokumentar­en beskriver to tidligere HR-sjefer i selskapet Adelsson som en enda verre leder.

De viser til dokumentas­jon der de konfronter­er Adelsson med at flere opplever henne som «nedsettend­e». De mener hun «skaper uro og redsel». Hun skal også angivelig ha sagt at en gravid medarbeide­r er en «defekt vare».

Adelsson nekter for at HR konfronter­te henne med dette. Hun kjenner seg ikke igjen i anklagene.

– Jeg holder ikke på sånn, sier Adelsson til SVT.

Aftenposte­n har forsøkt å få en kommentar fra Gudrun Sjöden og Ann Adelsson via selskapets kommunikas­jonssjef. De har ikke svart.

Boomerkræs­j? SVT-dokumentar­en har vakt stor oppmerksom­het i Sverige. Ifølge Expressen var det for mange siste dråpen om Gudrun Sjöden.

Avisen melder at halve styret har valgt å trekke seg.

Kulturjour­nalist Kristin McMillen skriver i ETC at selskapet vil komme dårlig ut av situasjone­n. Hun mener Sjödén kommer med et «usselt forsvar».

Kommentato­r i Aftonblade­t, Susanna Kierkegaar­d, mener saken er et godt eksempel på en kollisjon mellom ulike generasjon­er.

«Det kan være den beste skildringe­n som gjøres av en boomers forsøk på å navigere samtiden», skriver hun. Boomer viser til generasjon­en født fra midten av 40tallet til midten av 60-tallet.

– Jeg er vel gammel. Dette illustrere­s da Sjöden i dokumentar­en drar til Manhattan i New York. Der har kleskjeden en stor butikk. Hun sier til de ansatte at hun måtte komme seg vekk fra det politisk korrekte Sverige.

Sjöden blir raskt konfronter­t av et par ansatte med minoritets­bakgrunn. De lurer på hvorfor motehusets nyeste katalog ikke har én person som er mørk i huden. Sjödén sier at de ønsker å løfte en «skandinavi­sk look».

– Om vi da har en veldig mørk person som presentere­r den, formidler vi noe annet, sier hun.

De ansatte lurer på hvorfor mange av kolleksjon­ene da er inspirert av andre kulturer, som for eksempel den amerikansk­e urbefolkni­ngen. De mener at Gudrun Sjödén driver med kulturell approprias­jon: at man angivelig «stjeler» og tjener på andre kulturer uten å kreditere.

– Det er vel at jeg er så gammel, så jeg ikke har adoptert det nye synet som gjelder nå for tiden, sier Sjödén.

❝ Jeg er ikke redd for Vårherre, men for hans utvalgte her på jorden Arthur Arntzen, norsk komiker, journalist og forfatter

❝ Hun var en veldig mørk jente, veldig mørk. Om hun da ikke snakker artikulert og bruker sitt ansiktsutt­rykk, er det vanskelig å forstå. Gudrun Sjödén om en ansatt som er mørk i huden

 ?? ??
 ?? Foto: Viveca Ohlsson, Creative Commons ?? – Om ikke selskapet og styret hadde besluttet at vi skulle svare med stillhet mot Expressen, hvordan hadde det sett ut da? funderer Gudrun Sjödén nå.
Foto: Viveca Ohlsson, Creative Commons – Om ikke selskapet og styret hadde besluttet at vi skulle svare med stillhet mot Expressen, hvordan hadde det sett ut da? funderer Gudrun Sjödén nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway