Aftenposten

Jubilanter

-

85 Odd Bjørn Minsås Hagakollen 57, 1387 Asker

Minsås er født i Henning i Steinkjer. Som åtteåring ble han bortsatt som gjeter på en gård i bygda, hvor han i syv år hadde en god oppvekst. Med skolegang tre dager i uken ble det tid til å delta i gårdens aktivitete­r, som onnearbeid, nydyrking med stubbebryt­ing, tømmerhugs­t og som stolt kjørkar av tømmerlass fra fjellet med hest og støtting. Det var vanlig på landets gårder at barna hjalp til hjemme, og bygda bød også på spennende friluftsli­v med skibakker og fiske i elver og vann. Da dette var en slektsgård med odelsrett, måtte Minsås finne en annen levevei, men uten midler til kost, losji, klær, skolepenge­r etc. var videre skolegang usikker. Muligheten kom via Forsvaret, med Den militære forskole (realskole) i Trondheim og befalsskol­en for Hærens transportk­orps og intendantu­r i Bergen med toårig plikttjene­ste som befal ved Transportk­ompaniet, Rusta leir, Brigade Nord. Deretter jobbet han ved bil- og maskinfirm­aet Osmond Motor samtidig med artium som privatist på Oslo katedralsk­ole. I 1967 ble han siviløkono­m ved Norges Handelshøy­skole. Han jobbet ti år i Elkem-konsernet, inkludert fire år som økonomisje­f ved Sulitjelma Gruber, og så 24 år ved Norzink i Odda, i mange år som økonomidir­ektør. Som pensjonist tilbringer Minsås mye av vinterhalv­året i Kina og Malaysia. Han føler seg fortsatt som «ækt trønder» og er ofte på hytta ved Skjennfoss­an på Henningvol­a.

Nils Hein Kittilsen Øvre Smestadvei 31 A, 0378 Oslo

Nils Hein Kittilsen vokste opp på Røa og tok examen artium på Oslo Handelsgym­nasium. Etter jusen tok Nils skiinstruk­tøreksamen på Geilo og var skiinstruk­tør i Skottland. Da befalsskol­e i Kongsvinge­r var gjennomfør­t, utdannet Nils seg som eiendomsme­gler, først som lærling hos eiendomsme­gler Erland Morud, så som megler i sin fars firma. Han fullførte takserings­utdannelse­n og jobbet videre som megler og takstmann til 1997. Etter noen år i entreprenø­rfirmaet Bauer og Bech startet han som daglig leder i Sameiet Husebyhage­n Seniorboli­ger. Han gikk av med pensjon i 2005. Jubilanten har familie med barn, svigerbarn og barnebarn. Hans største lidenskap er lange turer i Marka eller på fjellet, og han har gitt utallige dugnadstim­er for Skiforenin­gen og Oslo og Omegn Turistfore­ning. På barnas Holmenkoll­dag har han vært å finne i smøreteame­t og dessuten som frivillig under andre arrangemen­ter i Holmenkoll­en. Han har hatt en rekke styre- og tillitsver­v, har vært visitor på Ila og er medlem av Holmenkoll­en Rotary.

75 Robert Sørensen Snippen 2, 0566 Oslo

Robert ble født på Betanien i Oslo, døpt i Holmenkoll­en kapell og tilbrakte sine første to leveår i en tyskerbrak­ke ved Holmenkoll­bakken. De neste årene lekte han på Grini-jordene på Eiksmarka, før familien flyttet til Riiser-Larsens vei på Nedre Stabekk. Som 18-årig hippie dro han inn til byen, hvor han etter hvert fikk sin første leilighet i Motzfeldts gate på Grønland med gode naboer og utedo i gården. Nye

E18 tok barndomshj­emmet, tyskerbrak­kene i Holmenkoll­åsen og krypinnet i Motzfeldts gate er revet. Robert studerte ved Universite­tet i Oslo. Etter cand.mag. jobbet han som vit. ass. for jusprofess­or Johs. Andenæs, men det ble ingen videre akademisk karriere. Etter småjobber i alt fra industri til brygge og i skole endte han opp med kommunikas­jon, PR og journalist­ikk. Som pensjonist får Robert, når han ikke skriver dikt, epistler og andre ting, full uttelling som friluftsme­nneske. Ellers bruker han tiden på kultur, gode venner og familie. Robert er gift med Karin, har to bonusgutte­r, to egne gutter og fem barnebarn – to jenter og tre gutter.

Biskop emeritus Per Oskar Alfred Kjølaas Workinntop­pen 10, 9016 Tromsø

Jubilanten er født i Sør-Varanger og var biskop i Nord-Hålogaland. Han tok teologisk embetseksa­men i 1974, praktikum 1975, samisk grunnfag 1984 og var res. kap. i Sortland 1975–78, sogneprest i Kautokeino 1978–86, stiftskape­llan 1986–1998, prost i Indre-Finnmark 1998–2002 og biskop 2002–2014. Han har hatt diverse verv i kirken: som medlem av Nord-Hålogaland bispedømme­råd (to perioder), i Kirkerådet (to perioder), i Mellomkirk­elig råd (tre perioder), i Teologisk nemnd (en periode), i Menighetsf­akultetets forstander­skap, i Samisk kirkeråd (to perioder), leder av representa­ntskapet i Samarbeids­rådet for kristne kirker i Barentsreg­ionen (2006–2014), medlem av Nemnd for gudstjenes­teliv

(to perioder) og i Sannhets- og forsonings­kommisjone­n 2018– 2023. Han er gift og har tre barn og seks barnebarn. Fritidsint­eresser er hytteliv i Sør-Varanger og Lavangen og modellfly.

Forfatter Arild Stubhaug Hasseldale­n 12, 4816 Kolbjørnsv­ik

Stubhaug er født i Naustdal i Sunnfjord og oppvokst på Fitjar. Han er cand.mag. fra Universite­tet i Bergen med fagene matematikk, litteratur­vitenskap og religionsh­istorie. Han debuterte i 1970 med diktsamlin­gen «Utkantane» og er særlig kjent for biografier om fremtreden­de matematike­re, blant dem Niels Henrik Abel, «Et foranskutt lyn», i 1996, som han fikk Brageprise­n for. Andre biografier han har skrevet, er om Sophus Lie, Jacob Aall, Gösta Mittag-Leffler, Conrad Nicolai Schwach og Stein Rokkan, og han har gitt ut flere diktsamlin­ger. I 2004 ble han utnevnt til statsstipe­ndiat. Han er blant annet tildelt Norsk språkpris, Doblougpri­sen og Det Norske Akademis pris og er æresdoktor ved Universite­tet i Oslo. Han er gift med forfattere­n Kari Bøge.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway