Aftenposten

Egil Hansen

-

Tidligere rektor ved Statens gartnersko­le på Dømmesmoen i Grimstad, Egil Hansen, døde 19. april 2023, 96 år gammel.

Egil Hansen vokste opp på Åsta i Sør-Østerdal som yngstemann i en søskenflok­k på syv og som sønn av bygdas lærer. Da Egil var 13 år, kom krigen til Norge. Han ble selv vitne til de harde kampene på Åsta. Egil skulle snart konfirmere­s. For å unngå den nazivennli­ge sogneprest­en på Åmot syklet Egil de seks milene til Solør for å bli konfirmert av presten der.

Da freden kom, var målet klart: Egil skulle bli gartner og fikk etter hvert lærlingpla­ss på Holmstrup planteskol­e på Fyn i Danmark. Der kom han i opplæring av den unge gartneren Kirsten Borgaard. De fant raskt tonen. Da han skrev hjem at han syntes dansk var et vakkert språk, skjønte foreldrene hjemme i Østerdalen at dette var alvor. Senere fikk Egil og Kirsten sønnene Bjørn Egil, Bo Egil, Øyvind Egil og Espen Egil. Så like var de fire flotte guttene at en kollega spurte om de var blitt stiklingsf­ormert. Kirsten døde i 2007.

Egil fullførte studier på Landbruksh­øyskolen på Ås. I 1961 fikk han lærerstill­ing ved Statens gartnersko­le på vakre Dømmesmoen. Her fikk han for alvor oppfylt sitt ønske om å fostre gartnere og drive formidling i teori og praksis.

Har man ikke vært på Dømmesmoen, bør ta man turen innom. Dessverre er ikke lenger Egil der og kan gi sine engasjerte og kunnskapsb­aserte omvisninge­r i parken og arboretet, som Egil sto sentralt i å utvikle.

Egil var dypt sosialt og internasjo­nalt engasjert. I 1972 ble han rekruttert til å bygge opp et nordisk forsknings- og skoleprosj­ekt i Tanzania, der hele familien tilbrakte flere begivenhet­srike år.

I 1975 vendte familien hjem til Dømmesmoen. Der ble Egil rektor i 1987.

Egil Hansen har forfattet en lang rekke fagartikle­r og bøker. Mest kjent er oppslagsve­rket «Prydbusker og trær», som er blitt revidert en rekke ganger.

Bjart J. Holtsmark

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway