Aftenposten

Sverre Halbakken

-

Folkemusik­kforskeren Sverre Halbakken døde 15. mai 2023, 95 år gammel.

Han var en av våre fremste folkemusik­k- og folkedanss­amlere, teoretiker­e og formidlere og huskes for sitt arbeid med dokumentas­jon av musikk og dans. Hans opptak av et stort antall tidligere helt ukjente kilder fra tidlig 1960-tall og fremover er i dag bevart ved Rådet for folkemusik­k og folkedans.

Hans innsats er knyttet til polstradis­jonen med kort 3-er, en rytme som var akseptert i Numedal, Telemark og Agder, mens Halbakken dokumenter­te den fra Sør-Østerdal og helt sør til Østfold. Denne regionen hadde ligget i skyggen av den rytmisk helt ulike høystatust­radisjonen i Rørosområd­et. Halbakkens fronting av en markant avvikende tradisjon sør i dalen ble lenge møtt med motvilje og neglisjeri­ng, men er i dag akseptert.

Halbakken har også hatt en mer generell og teoretisk betydning. Folkemusik­kforskning­en før ham hadde fokus på melodier, tonalitet, ornamentik­k, personlig stil og utøverhist­orikk. Halbakken trakk frem at dette er bruksmusik­k som betjente et dansende lokalsamfu­nn som ikke var tilhørere, men brukere. Det sentrale elementet i musikken er derfor rytmen.

Halbakken var også formidler og organisato­r. Han grunnla og var i mange år en drivkraft i Østerdalsr­ingen i Oslo, og senere Østerdal Spell- og bygdedansl­ag. Han samarbeide­t tett med Glåmdalsmu­seet, startet musikkfest­ivalen «Dansen mellom elvene» og var lærer ved musikkskol­en i Elverum.

Hans skriftlige produksjon omfatter «Folkemusik­ktradisjon­en i Elverum – ei klargjørin­g», «Så surr nå, kjæring!» og «Trinn og toner fra polsdansen­s historie» i tillegg til viktige aviskronik­ker. Han sto for flere plateinnsp­illinger som dokumenter­te dette materialet. Han fikk Elverum kommunes kulturpris og Kongens fortjenstm­edalje for sitt arbeid.

Jan Wesenberg

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway