Aftenposten

Knut Engebu

-

Med Knut Engebus død er det en kjær familiefar, en avholdt prest og for mange en god venn som har forlatt oss. Han ble født 21. mars 1943 og døde 26 mars 2023, 80 år gammel.

Foreldrene drev Jegersberg gård i Kristiansa­nd, hvor Knut vokste opp og var odelsgutt. Han valgte å studere teologi på Menighetsf­akultetet (MF) i Oslo, og ble ordinert som prest i Oddernes kirke i 1972. Han giftet seg med Anna Grethe Oanæs, og sammen fikk de tre barn og skapte et åpent og gjestfritt hjem.

Knut startet sin prestetjen­este som feltprest i Porsanger, og han fikk en stor del av sitt yrkesliv i Forsvaret, vesentlig i Nord-Norge. I 1979 ble han norsk prest i Stockholm, en stilling han hadde til 1987, da han ble kapellan i Jar. Fra da av ble Bærum familiens bosted, men Knut tok flere år i Nord-Norge, mest i militær tjeneste. Han deltok også i FN-styrkene i Libanon. Som pensjonist hadde han mange perioder som vikar i Nord-Hålogaland bispedømme, ofte i samiske menigheter. Den samiske kultur og historie betydde mye for ham. I sin forkynnels­e hadde han alltid et klart evangelisk budskap. Knut var glad i mennesker og møtte høy og lav med samme respekt og interesse. Han var med å starte Gamalache senter i SørAfrika i 2005, senere Impande Foundation, som driver en rekke hjelpesent­re for vanskeligs­tilte.

Knut var en meget ivrig skiløper, og gjennomfør­te tallrike Vasalopp, Birkebeine­rrenn og Reistadløp. Rypejakten betydde mye for ham. Heldige var vi som fikk nyte Knuts rypemåltid­er.

Han var praktisk anlagt og hadde stadig prosjekter på hyttene i Randesund og Engerdal. Alt ble holdt i den skjønneste orden. Han hadde et spesielt godt og nært forhold til sine barn, svigerbarn og åtte barnebarn, og var meget stolt av dem. Det er et stort nettverk av familie, kolleger og venner som er i sorg over at Knut Engebu nå er gått ut av tiden.

Lars Inge Magerøy og Elling Alvik

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway