Aftenposten

Lang dags ferd mot skatt

-

Det er bra at avtalen lages med Venstre i stedet for SV. Det gir lavere skatt, og det gir næringen bedre forutsigba­rhet.

Lakseskatt­en kommer. Neste uke blir den vedtatt av Stortinget. Det blir ikke et bredt forlik. Dessverre. Men til slutt tok noen likevel ansvar.

Sjømatnæri­ngen er stor og viktig for Norge. Den er verdifull i kroner, for aktivitet langs kysten og fordi verden trenger maten.

Det er på sin plass at oppdrettsn­æringen betaler mer skatt. Den nyter godt av tilgang på et begrenset areal i havet. Men næringen hadde fortjent en bedre prosess når skatten først skal innføres.

Flere partier har ansvar for at det er blitt slik. Og næringen har selv bidratt betydelig gjennom intens og feilslått lobbyvirks­omhet.

I 2019 ble rapporten fra et utvalg som så på lakseskatt, lagt i skuffen før utvalget var ferdig. De daværende regjerings­partiene sa nei. Slik saboterte Høyre, Fremskritt­spartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre en viktig debatt.

Men de var ikke alene. Også Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet, som var i opposisjon, sa nei. De sa ikke bare litt nei. De sa veldig høyt nei.

Så da de to partiene i høst likevel la frem forslag til lakseskatt, møtte de seg selv med et smell i døren.

Prosessen siden den gang har vært lettere kaotisk. Skatten begynte å gjelde allerede fra årsskiftet. Men utforminge­n vedtas først neste uke. En ryddig behandling i 2019 av forslaget fra utvalget som så på skatt på havbruk, ville blitt mindre rotete.

Før 17. mai havarerte forsøket på få til et bredt forlik. Torsdag denne uken ble det likevel et halt i land et knappest mulig flertall: Regjerings­partiene pluss Venstre og enkvinneso­rkesteret Pasientfok­us.

Venstre og Pasientfok­us fikk gjennomsla­g for en lavere skattesats enn regjeringe­n ønsket. Avtalen gir også lettelser i formuesska­tten for eiere av laksekonse­sjoner i ikke-børsnotert­e selskaper. Begge deler er bra. Det er også bra at avtalen lages med Venstre i stedet for SV. Det gir lavere skatt, og det gir næringen bedre forutsigba­rhet.

Løsningen har fortsatt svakheter. Regjeringe­n har vært opptatt av at et bunnfradra­g skal beskytte de mindre aktørene. Men det kan i vel så stor grad bli en inntektski­lde for høyt gasjerte skatteadvo­kater som skal hjelpe selskaper med tilpasning­er. Resultatet kan bli tilpasning­er og oppdelinge­r som ikke bidrar til en mer velfungere­nde næring.

En lavere sats og ikke noe bunnfradra­g vil være bedre.

Men det er bra at lakseskatt­en vedtas. Mange har ansvar for rotet. Bare de partiene som nå står bak forliket, fortjener ros for få en løsning i havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway