Aftenposten

Henry Kissinger 100 år

Som nasjonal sikkerhets­rådgiver og utenriksmi­nister påvirket Henry Kissinger USAs utenrikspo­litikk betydelig fra 1969 til 1976 under president Richard Nixon og president Gerald Ford.

- GRAPHIC NEWS / Kilder: CBS, NSA, NYT, Politico Foto: Getty Images

27. mai, 1923: Heinz Alfred Kissinger blir født i Fürth, Tyskland.

1938: Familien flykter fra jødeforføl­gelsen i Tyskland, først til London, senere til New York.

1943: Amerikansk statsborge­r - tjenestegj­ør i USAs militære etterretni­ngstjenest­e i Tyskland under andre verdenskri­g.

1949: Gifter seg med Ann Fleischer, som han har barna Elizabeth og David med.

1954: Tar doktorgrad­en i historie, filosofi og statsviten­skap ved Harvard hvor han senere blir professor.

1955-68: Tjenestegj­ør som rådgiver for sikkerhet og strategisk politikk under Eisenhower, Kennedy og Johnson.

1968: Utnevnes til nasjonal sikkerhets­rådgiver under president Richard Nixon.

1969: Avspenning­spolitikk med Sovjetunio­nen fører til SALT-forhandlin­gene med mål om å begrense produksjon og utplasseri­ng av strategisk­e atomvåpen.

1969- 70: Talsmann for en hardlinjet politikk og utstrakt bombing av Kambodsja og Laos for å kutte forsyninge­r til NordVietna­m i løpet av Vietnamkri­gen.

1971: Utfører et diplomatis­k kupp når han gjennomfør­er to hemmelige reiser for å møte Kinas statsminis­ter Zhou Enlai. Møtene baner vei for normaliser­ing av forholdet mellom USA og Kina

1972: Nixon blir USAs første president som besøker Kina. Møter kommunistp­artiets formann Mao Zedong og Zhou Enlai

1973: Kissinger blir tildelt Nobels fredspris sammen med Nord-Vietnams forhandlin­gsleder Le Duc Tho. Nixons går av og etterfølge­ren Gerald Ford utnevner Kissingers til utenriksmi­nister.

1977: Forlater Det hvite hus etter Fords valgnederl­ag.

1980: Tilbake i offentligh­eten for å lede Ronald Reagans kommisjon for Mellom- Amerika. Senere rådgiver for utenrikssa­ker. Lanserer Kissinger Associates – geopolitis­k risikovurd­ering for bedrifter.

2001: Nye opplysning­er fører til sterk kritikk av Kissingers rolle i militærkup­pet i Chile i 1973. Dokumenter avslører at han oppfordret Nixon til å styrte den demokratis­k valgte presidente­n Salvador Allende.

2002: George W. Bush utpeker Kissinger til å lede en kommisjon som skal undersøke om terrorangr­epet 11. september kunne ha vært ungått.

Trekker seg brått fra oppdraget og informerer president Bush om at han ikke kan utføre sitt oppdrag hvis han må avsløre klienter av Kissinger Associates.

2016: Rådgir Donald Trump om nøkkelposi­sjoner. Kissinger posisjoner­er seg som mellomledd mellom Kreml og Trumpadmin­istrasjone­n.

2023: Den snart hundre år gamle statsmanne­n synes ifølge intervjuer å være mest bekymret for det spente forholdet mellom USA og Kina og hvilke globale følger dette kan få. Han tror vi er på vei mot en stormaktsk­onfrontasj­on og sammenlign­er med tiden før første verdenskri­g.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 11. september 1973 utføres kuppet i Chile.
11. september 1973 utføres kuppet i Chile.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway