Aftenposten

Her er det funnet flere lekkasjer

Åpen i 10 dager, stengt i 67 dager, åpen i 81 dager. Nå er den stengt igjen. Klokken går for Follobanen – som kostet 37 milliarder.

- Torgeir Strandberg, Øystein Tronsli Drabløs og Helene Skjeggesta­d

Torsdag besluttet Bane Nor å stenge Follobanen i begge løp. Det drypper alkalisk vann fra tunneltake­t. Slikt vann er sterkt korroderen­de og førte til at en strømkabel røk. Den falt ned og kom i kontakt med toget, som ble stående fast i tunnelen i rundt tre timer noen dager i forveien.

Bane Nor varslet fredag ettermidda­g om ny statusoppd­atering lørdag morgen.

– Det er nok snakk om dager. Nå har vi klart å få kontroller­t ett tunnelløp på et drøyt døgn, men ennå gjenstår det noe arbeid også der. Vi er føre var, sa Lars

Berge, områdedire­ktør i Bane Nor, fredag.

Bane Nor opplyser at de natt til fredag inspiserte tunnelen, og at de avdekket noen flere lekkasjepu­nkter. Ifølge Berge oppdaget de fem–seks punkter i det ene tunnelløpe­t.

De jobber med å både skjøte kablene som har vært i kontakt med vann, og å legge midlertidi­ge plater over lekkasjest­edene. Disse fungerer som paraplyer som skal lede vannet vekk til lekkasjene blir tettet.

– Vi bruker mer tid enn vi må, men det gjør vi fordi vi absolutt må unngå at et tog blir stående i tunnelen igjen, sier Berge.

Krevende åpning.

Follobanen åpnet i desember i fjor, men ble stengt etter bare dager i drift. Den utløsende årsaken var en underdimen­sjonering av returstrøm­anlegget. I praksis er det et system som skal føre strømmen som dannes når togene bremser opp, tilbake på nettet. Etter noen dager i ordinær drift, brant denne kabelen.

Aftenposte­n har i en rekke artikler beskrevet en rekke svakheter i forbindels­e med åpningen av tunnelen.

→ En rapport påpekte før åpningen at dimensjone­ringen av returstrøm­anlegget ikke var troverdig. Denne informasjo­nen nådde ikke frem til konsernled­elsen.

→ Få uker før åpningen av tunnelen var det full uenighet mellom entreprenø­ren og Bane Nor.

→ Testregime­t på banen var ikke egnet for å avdekke feilene på Follobanen. Testingen av strekninge­n skulle holdes på et «minimum».

→ Under testkjørin­gene brukte Bane Nor et måleappara­t som ikke var egnet til å avdekke feilene.

→ To måneder før Follobanen åpnet, var det ingen bruksanvis­ning for teknikerne på norsk.

Selskapet som skulle drive vedlikehol­d av Follobanen, purret på Bane Nor i et år for en plan om hvordan banen skulle driftes etter åpning. De mente avklaringe­r kom så sent i prosessen at det ville bli lang responstid ved feil.

Banen ble åpnet igjen 5. mars etter 67 dager ute av drift. Gorm Frimannslu­nd valgte å gå av som konsernsje­f i Bane Nor etter det som ble beskrevet som en «krevende periode for norsk jernbane». Direktør for utbygging og dermed også Follobanen Stine Undrum, har også forlatt sin stilling i Bane Nor.

Skjerper vedlikehol­det.

Lars Berge sier til Aftenposte­n at de nå lager en ny vedlikehol­dsplan for Follobanen. Der de før kontroller­te tunnelen for lekkasjer én gang i måneden, vil de nå ha en ny turnus der hvert punkt i tunnelen skal være sjekket én gang i uken. Dette gjør de på nattestid, forklarer Berge.

– Dette kan være små drypp, altså lekkasjer vi ikke nødvendigv­is ser fra bakken. Derfor må vi kontinuerl­ig overvåke, sier han.

Kablene over Follobanen er av aluminium. Det har vært et omdiskuter­t valg. Flere har tatt til orde for at kobberledn­inger hadde vært et sikrere valg. Berge sier det er for tidlige å konkludere om aluminiume­t har skylden for at kabelen falt ned.

– Vi må finne ut hvor basisk vannet er. Det kommer vi tilbake til når analysene er ferdig, sier han.

❝ Vi bruker mer tid enn vi må, men det gjør vi fordi vi absolutt må unngå at et tog blir stående i tunnelen igjen

Lars Berge, områdedire­ktør i Bane Nor

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ Vann fra taket i tunnelløpe­ne i Blixtunnel­en er problemene denne gang.
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ Vann fra taket i tunnelløpe­ne i Blixtunnel­en er problemene denne gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway