Aftenposten

Når diskusjon blir for slitsomt

Et nytt opprop skal støtte transfolk. I stedet støtter det lovløse tilstander i arbeidsliv­et og undergrave­r ytringsfri­heten.

- Frank Rossavik Kommentato­r

Igjen befatter norske kulturfolk seg med ytringsfri­heten, som de tydeligvis tror er en trussel mot det gode. Sommeren 2021 kom et høytidelig opprop mot den såkalte sløseriomb­udsmannen, som med varierende treffsikke­rhet hadde kritisert offentlige bevilgning­er til kunst. I stedet for å gå i debatt, oppklare saker og forsvare kunsten, gikk kulturfolk­et løs på Are Søberg (som «ombudsmann­en» heter) og andre som ville snakke med ham.

Nå foreligger et nytt opprop fra et stort antall organisasj­oner, virksomhet­er og enkeltpers­oner i kultursekt­oren. Blant underskriv­erne er BIT Teatergara­sjen, tidsskrift­et Fett og Kunsthall Oslo.

Tvetydig dom.

Oppropet er rettet mot en dom i Hordaland tingrett. Organisasj­onen Papillons oppsigelse av Rianne Vogels for hennes transkriti­ske uttalelser ble her kjent ulovlig. Vogels får erstatning, men ikke jobben tilbake.

Hennes sak er interessan­t, fordi den ikke går i svart-hvitt. Papillon jobber med minoritets­grupper i Bergen. Derfor kunne Vogels’ unektelig sterkt transkriti­ske ytringer særlig på Twitter være uforenlig med arbeidsfor­holdet. Selv om begge parter erkjente at ytringene hennes ikke kunne kalles hatefulle.

Lojalitets­plikt er det juridiske stikkordet. Skadet Vogels ytringer (potensielt) Papillons legitime interesser?

Uegnet for skråsikker­het.

Ja, fremgår det av tingretten­s dom. Papillon hadde rett til å kreve at ansatte avsto fra denne typen offentlige ytringer. Organisasj­onen tapte likevel saken fordi den ikke hadde gitt Vogels en advarsel. Hun fikk ikke mulighet til å endre opptreden. Papillon gikk bare rett til oppsigelse.

Dommen blir for øvrig ikke anket, så Papillon må ha innsett realiteten­e.

Saken er dårlig egnet for høye og mørke proklamasj­oner om det ene eller andre. Det stanser ikke kulturfolk­et. Oppropet er fullt av karameller, som denne: «Medholdet som saksøker har fått i denne saken, er ikke en seier for ytringsfri­heten. Som samfunn har vi et ansvar for å skille mellom ytringsfri­het og hatprat.»

Anmeld da.

Det nevnte samfunnet har altså vedtatt at hatefulle ytringer om visse grupper, herunder transfolk, er forbudt etter straffelov­ens paragraf 185.

Mener kulturfolk­et at Vogels har brutt paragrafen, er det bare å gå til politianme­ldelse.

Folk dømmes stadig etter paragraf 185, så det er slett ikke umulig. En anmeldelse bør likevel inneholde noe mer enn føleri. Lykke til.

Som sagt bekrefter dommen at arbeidsgiv­ere i visse tilfeller kan begrense ytringsfri­heten mer enn hva straffelov­en gjør. Men vil kulturarbe­idere virkelig klappe for at en som går for langt i en opphetet diskusjon på Twitter, skal kunne sies opp på flekken? Uten advarsel? Som følge av anonymt angiveri, slik Papillons ledelse ble tipset om Vogels skriverier?

Er det et slikt arbeidsliv oppropets undertegne­re vil ha?

Hva med kanselleri­ng?

Burde ikke kulturfolk­et (også) interesser­e seg for en viss kanselleri­ngskampanj­e? Ifølge TV 2 har minst 15 personer i Norge opplevd at deres ytringer i transdebat­ten i sosiale medier er blitt rapportert videre til deres arbeidsgiv­er av anonyme e-postskribe­nter. Vogels skiller seg ut ved at hun foreløpig er den eneste som mistet jobben.

Oppropet legger selvsagt transfolks særlig utsatte posisjon til grunn. Men selv ikke saker som angår denne gruppen, er fritatt for kritiske diskusjone­r. Selv om transfolk altså er blant dem som har et særlig vern i straffelov­en.

Hvem er i det lange løp mer avhengig av ytringsfri­het, enn nettopp kunstnere? Hvem burde bedre enn de fleste skjønne at forsøk på å innskrenke andres ytringsfri­het, senere kan ramme dem selv?

Ubegripeli­g.

Akkurat nå er maktforhol­det i offentligh­eten slik at det er mulig å stoppe kjeften på folk som er kritiske til medisinsk behandling av transfolk og endringer i oppfatning­en av kjønn.

Om noen år kan og vil maktforhol­dene være annerledes.

Da vil andre stå utsatt til når de ytrer seg kritisk, men innenfor ytringsfri­hetens rammer.

Som i 2021 finnes det også nå motstemmer, som forfatter Anne Holt. Men det er ikke til tro at hundrevis av kunstnere og andre skriver under på slike opprop. For et konformite­tspress det må være på feltet.

Noen vil aldri begripe det. De vil ikke fortjene støtte den dagen de trenger den. Folk med evne til prinsipiel­l tenkning vil nok gi den likevel.

 ?? Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen, Bergens Tidende ?? ⮉ Oppsigelse­n av Rianne Vogels ble kjent ugyldig og hun fikk erstatning. Mange aktører på kunstfelte­t liker det ikke.
Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen, Bergens Tidende ⮉ Oppsigelse­n av Rianne Vogels ble kjent ugyldig og hun fikk erstatning. Mange aktører på kunstfelte­t liker det ikke.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway