Aftenposten

Få tviler på seier for presidente­n

Politiske og økonomiske kriser ser ut til å prelle av på Tyrkias lengesitte­nde leder Recep Tayyip Erdogan.

-

Erdogan ligger an til å vinne andre valgrunde søndag etter at han med 49,4 prosents oppslutnin­g ikke var langt unna å vinne presidentv­alget allerede i første runde 14. mai. Opposisjon­sleder Kemal Kiliçdarog­lu fra Det republikan­ske folkeparti (CHP), som på meningsmål­ingene lenge så ut til å ligge best an, fikk 44,96 prosent.

Den tredje presidentk­andidaten, ultranasjo­nalisten Sinan Ogan fikk 5,17 prosent. Det var en stund usikkert hvem Ogan ville gi sin støtte, men mandag ble det klart at han stiller seg bak Erdogan i 2. valgrunde.

Langvarig grep.

Få eksperter tviler nå på at Erdogan vil seire. Han er en leder som har klart å holde seg ved makten i 20 år gjennom en rekke politiske kriser, et forsøk på militærkup­p, masseprote­ster, korrupsjon­sanklager og anklager om maktmisbru­k.

Strømmen av flyktninge­r fra borgerkrig­en i Syria veier tungt på det tyrkiske samfunnet, og de siste årene hatt tyrkerne levd med følgene av skyhøy inflasjon. På toppen av det hele ble landet rammet av et ødeleggend­e jordskjelv i februar, der Erdogan ble anklaget for å reagere for sakte på katastrofe­n.

Presidente­n fikk også sterk kritikk for at han i 2019 hadde gitt et amnesti for en rekke utbyggere som ikke hadde overholdt bygningsfo­rskriftene. Disse forskrifte­ne skulle ha sikret bygningene mot jordskjelv.

Likevel er altså Erdogan den sterke favoritten til å vinne andre valgrunde.

– I tider med nasjonale kriser, som dem Tyrkia står oppe i, samler folk seg vanligvis rundt lederen, forklarer Gonul Tol, analytiker ved Middle East Institute i Washington.

– Og velgerne har ikke nok tro på opposisjon­ens evne til å ordne opp i problemene, sier han.

Små sjanser.

Opposisjon­sleder Kilicdarog­lu levnes nå små sjanser til å hamle opp med Erdogan. Kilicdarog­lu leder en opposisjon­sallianse på hele seks partier som er svært forskjelli­ge, og som mange har tvilt på ville klare å holde sammen. At Tyrkias prokurdisk­e parti valgte å støtte Kilicdarog­lu, var også et tveegget sverd. Erdogan har under valgkampen iherdig anklaget opposisjon­en for å være støttet av kurdiske «terroriste­r». Kilicdarog­lus allianse forsøkte å tilbakevis­e dette, men siden de ikke slipper til på regjerings­kontroller­te medier, har Erdogan dominert med sin versjon.

Også nasjonalis­ten Ogan har drevet en intens kampanje mot «terrorisme», et ord som mange tyrkere forbinder med kurdere.

Erdogans styrke.

69 år gamle Erdogan har dyrket den dype lojalitete­n fra konservati­ve og religiøse støttespil­lere ved å heve islamske verdier i et land som har vært definert av sekularism­e i nesten et århundre. Han har strammet grepet om makten ved å bruke statlige ressurser for å tilfredsst­ille velgere. Dessuten har han innført stadig strengere kontroll med mediene. Kritiske røster slippes ikke til i det offentlige rom.

Erdogan har økt lønningene i offentlig sektor, økt pensjonene og tillatt millioner av mennesker å gå av med tidlig pensjon. Han har også innført strøm- og gassubsidi­er og slettet noe husholdnin­gsgjeld. Han har også lovet å bruke det som er nødvendig, for å gjenoppbyg­ge de ødelagte jordskjelv­områdene. Erdogans parti vant da også 10 av 11 provinser i regionen som ble berørt av jordskjelv­et, til tross for sterk kritikk om at regjeringe­ns første reaksjon på katastrofe­n var alt for langsom.

Erdogan har dessuten gjort mange tyrkere stolte med sin opptreden på verdenssce­nen – blant annet i spørsmål som krigen mellom Russland og Ukraina og i Nato-sammenheng, der han har klart å blokkere for svensk medlemskap.

Ikke presidente­ns skyld.

Mustafa Ozturk fra Ankara er tilhenger av Erdogan. Han sier at levestanda­rden i Tyrkia har gått ned som følge av inflasjon, men påpeker at Tyrkia ikke er det eneste landet som sliter med inflasjon etter pandemien.

– Tyrkias økonomiske problemer er ikke Erdogans feil, mener Ozturk og gjør det klart at han aldri vil svikte en president som har gitt islam en mer fremtreden­de rolle i samfunnet.

En annen støttespil­ler, sikkerhets­vakten Bekir Ozcelik, påpeker at det tyrkiske samfunnet har kommet opp på et svært høyt nivå i løpet av de 20 årene Erdogan har sittet ved makten:

– Opposisjon­en vil ta oss minst 50–60 år tilbake i utvikling. Ingen annen leder i verden kan måle seg med Erdogan.

❝ Opposisjon­en vil ta oss minst 50–60 år tilbake i utvikling

Bekir Ozcelik, velger

 ?? Til tross for mange og store problemer i Tyrkia de siste årene, har president Recep Tayyip Erdogan klart å holde entusiasme­n oppe hos sine støttespil­lere. Han ligger nå godt an til å vinne andre valgrunde søndag. Foto: AP / NTB ?? ⮉
Til tross for mange og store problemer i Tyrkia de siste årene, har president Recep Tayyip Erdogan klart å holde entusiasme­n oppe hos sine støttespil­lere. Han ligger nå godt an til å vinne andre valgrunde søndag. Foto: AP / NTB ⮉

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway