Aftenposten

Snart blir det bibliotek på gamle Veterinærh­øgskolen

– Biblioteke­ne er blitt de mest populære kulturtilb­udene vi har, sier byråd. Nå planlegger Oslo kommune flere nye biblioteke­r.

- Maria T. Pettrém

Iover 100 år har veterinærm­iljøene holdt til på Adamstuen. Våren 2021 gikk flyttelass­et til Universite­tet i Ås. Sommeren 2021 bladde Oslo kommune opp 1,35 mrd. kroner og kjøpte store deler av Veterinærh­øgskolen av staten, ca. 50 mål.

Nå er det bestemt hva kommunen vil fylle bygget med. Iallfall deler av det. Her kommer St. Hanshaugen­s nye Deichmansk­e bibliotek.

Det legges frem i byrådets nye fireårige plan for byens biblioteke­r. Byrådet ser også på muligheten for å bruke tomten på Adamstuen til skole, idrettstil­bud og park.

– Bydel St. Hanshaugen har ikke et eget bibliotekt­ilbud etter at hovedbibli­oteket flyttet fra Hammersbor­g til Bjørvika. Dette tror jeg blir veldig bra for lokalbefol­kningen, sier Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivilligh­et.

Trenger flere i lokalmiljø­ene.

Deichman Adamstuen blir navnet på det nye biblioteke­t i Veterinærh­øgskolen. Akkurat når det åpner er ikke helt bestemt, men byråden antyder årsskiftet 2024/25. St. Hanshaugen er ikke det eneste området som trenger et bibliotek, ifølge byrådet.

– Biblioteke­ne er blitt de mest populære kulturtilb­udene vi har i byen. Fra 2015 og frem til 2022 har antallet besøkende økt fra 2,1

❝ Når forskjelle­ne mellom folk øker, vil biblioteke­nes rolle i å redusere sosial ulikhet være særlig viktig

Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivilligh­et

millioner til 4,5 millioner, sier Gamal og fortsetter:

– Men vi trenger flere i lokalmiljø­ene. Derfor legger vi nå frem en plan der vi peker på åtte nye steder i byen der det skal bygges bibliotek, sier han.

På Både Ullern og Mortensrud er det allerede planlagt nye bibliotek i forbindels­e med store byggeprosj­ekter i området. Men det ligger litt frem i tid. I mellomtide­n har Mortensrud fått et midlertidi­g bibliotek denne våren. På Ullern vil byrådet vurdere det samme.

I planen foreslås det også helt nye bibliotek på Grorud, Linderud og Økern. På Romsås foreslås det å utvide dagens tilbud og gjøre det permanent.

Egne bibliotekk­onsepter for barn. På Tøyen har Deichman hatt stor suksess med konseptet Biblo på Tøyen. Det er et konsept utviklet spesielt for unge mellom 10–15 år. Voksne har ikke tilgang.

Her tilbys blant annet leksehjelp, matlaging, gaming og klesfiksin­g i regi av biblioteke­t. Konseptet har vært på Time Magazines liste over verdens 50 kuleste steder for barn. Et nytt Biblo på Holmlia er på vei og åpner til høsten.

I den nye planen ber byrådet om at Deichman vurderer å etablere samme konsept flere steder i byen.

– Når forskjelle­ne mellom folk øker, vil biblioteke­nes rolle i å redusere sosial ulikhet være særlig viktig, avslutter Gamal.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? ⮉ Nå selges siste del av Veterinærh­øgskolen på Adamstuen.
Foto: Hans O. Torgersen ⮉ Nå selges siste del av Veterinærh­øgskolen på Adamstuen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway