Aftenposten

I time etter time gomler de smågodt

Løse boligkrise­n? Antirasist­isk skolemater­iell? Mer sykkelvei? Til høsten skal du bestemme hvem som skal bestemme.

- Nazneen Khan-Østrem Kommentato­r

Smågodt er aldri langt unna når Oslos 59 bystyremed­lemmer samles. Fargene på gummisnope­t fanger det politiske spekteret til partiene. Lysende grønt, intenst rødt eller svalt gult.

Men blåfargen som dominerer valgmåling­ene for øyeblikket, glimrer som oftest med sitt fravær. Det er den mest kunstige av alle tilsetning­sfarger. Men selv det blå kan reddes av grønt. Blågrønne alger kan være løsningen.

Det kontinuerl­ige inntaket av smågodt er dem tilgitt. Noe må de ha.

Det er ikke så mye heder og ære å få. Mye kjeft er det derimot for disse brennende sjelene.

Møtes de på dagen vanker det noen rundstykke­r med blant annet gulost og skinke eller egg. Holdes møtene på ettermidda­g er de heldigere. Da blir det kjøttfri middag og dessert.

Time etter time sitter de 59 og diskuterer. Voterer. Flikker. Kommentere­r. Krangler.

I utvalg sitter de også.

Finans, byutviklin­g, samferdsel, kultur og utdanning. Her kjempes det om kroner til blant annet barnehager, idrettsanl­egg, småhus, barnevern og helsehus.

Det er en vakker sal de sitter i og forvalter tilliten oslofolk har gitt dem. Men sjelden kan de drømme seg vekk ved å se ut av vinduet, skulle detaljene i regulering­splanene kjede dem.

Bystyresal­en er et sted der dagslys knapt har adgang. Materialen­e er til gjengjeld solide. Eik og ull går igjen.

Bak ordføreren som har ansvaret for å holde stram regi på møtene, henger det vakre bildeteppe­t til Else Poulsson.

Det er av St. Hallvard, Oslos skytsengel.

Det kan være han skjenker de 59 en varm tanke der han ser ned på dem.

I løpet av de de siste årene er det Marianne Borgen fra Sosialisti­sk Venstrepar­ti som har vært ordfører. Ved sin side har hun hatt varaordfør­er Abdullah Alsabeehg (Ap).

Med myndig stemme har hun lest opp hvem som skal få ordet, hvem som skal få svare – og ikke minst har hun vært streng overfor dem som skal få ordet i ett minutt.

Den 11. september vil livet til de 59 endre seg. Det er Oslos befolkning som holder skjebnen til disse i hendene.

Kanskje er det på tide å finne seg en plass på galleriet og se hva som egentlig skjer i denne sal?

Onsdag var det igjen det månedlige bystyremøt­et.

Ute spiste folk is mens solen stekte. Andre løp elleville rundt i Oslos gater på jakt etter amerikansk­e soldater. Men ikke Oslos folkevalgt­e.

De må forholde seg til alle mulige innfall og utfall i løpet av et slikt møte.

Et av Oslos minste partier, Folkets Parti (FP) gikk for eksempel bramfullt ut. Det var tidligere kjent som Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger.

Det reiste et mistillits­forslag mot byrådslede­ren Raymond Johansen (Ap).

Opp på talerstole­n gikk Cecilie Lyngby, lederen av FP, og langet ut mot byrådslede­renDet var ikke måte på manglende økonomisk kontroll og skandaler, mente hun.

Til en viss grad hadde hun et poeng.

Næringsbyr­åd Geir Lippestad måtte gå. Det samme måtte miljø og samferdsel for samferdsel, Lan Marie Berg. Og helsebyråd Robert Steen.

Milliarden­e har rent ut til vannanlegg, en havarert brannstasj­on og flere bad. Lyngby fremholdt at hun stilte mistillits­forslaget på vegne av Oslos befolkning.

Byrådslede­rens rival Eirik Lae Solberg, kunne lett ha ordnet seg et mål. Men med en dannelse verdt en Høyremann, svarte Lae Solberg rolig at det slett ikke var vanskelig å være enig i enkeltkrit­ikken.

Men han mente at det nå var opp til velgerne å bestemme om 100 dager hvor vidt byen styres dårlig eller ikke.

Arbeiderpa­rtiets Andreas Halse og Miljøparti­et de grønnes Eivind Trædal løp derimot alt de kunne mot det åpne målet Folkets parti hadde rigget til.

Oppsummert var det ikke grenser for hvor fantastisk Oslo var blitt i løpet av de siste årene ifølge dem. Oslo hadde blitt en by folk vil bo i, hevdet de.

Kanskje var det ikke så rart at bystyret stemte mot et slikt mistillits­forslag. Det er jo de samme folkene i salen som har godkjent politikken som er blitt ført de siste årene. Det ville være ris til egen bak.

De fikk alle en god påminnelse om alt de har drevet med. Men det var neppe målet til Folkets parti. Det skulle jo felle byrådslede­ren.

Folk er ikke dumme.

Men folket bestemmer.

❝ Kanskje er det på tide å finne seg en plass på galleriet og se hva som egentlig skjer i denne sal?

 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? ⮉ All makt ligger i denne sal. Det vil si bystyresal­en. Til høsten er det valg igjen. En tur på galleriet vil kunne gi litt mer kunnskap om hva som foregår her.
Foto: Ketil Blom Haugstulen ⮉ All makt ligger i denne sal. Det vil si bystyresal­en. Til høsten er det valg igjen. En tur på galleriet vil kunne gi litt mer kunnskap om hva som foregår her.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway