Aftenposten

Nå handler vi mindre

Detaljhand­elen falt med 1,2 prosent i april. Økte priser og renter er med på å forklare den nedadgåend­e trenden, ifølge SSB.

- Truls Lier og Daniel Nerli Gussiås, E24

Ferske, sesongjust­erte tall f r aSS B s varehandel­s indeks viseratoms­etningen i detaljhand­elen i Norge falt med 1,2 prosent i volum fra mars til april.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, mener den lenge ventede nedgangen i økonomien begynner å komme til syne. – Likevel var fallet overrasken­de stort, sier hun.

– Dette var et større fall enn først anslått. Det kan være et tegn på at den lenge forventede forbruksbr­emsen er her. Forbruket har holdt overrasken­de god stand lenge, tross høye renter og inflasjon, sier Haugland til E24, før hun raskt legger til: – Dette er en kalddusj.

– Er dette tall Norges Bank er tilfreds med?

– Dette er i hvert fall et tall som ikke er med på å styrke argumentet for å øke rentene, men heller kanskje det motsatte. Dette er én av faktorene de tar hensyn til, men samtidig er det en god del svingninge­r i disse tallene. En svak krone spiller nok mer inn, sier Haugland.

Nedgang for de fleste. På forhånd var det ventet et fall i detaljhand­elen på 0,5 prosent. Det viser et snitt av estimater TDN Direkt har hentet inn fra fem meglerhus.

– Det var nedgang for de fleste næringer utenom butikkhand­el med klær og dagligvare­r i april. Den synkende trenden de siste månedene kan nok til en viss grad ses i sammenheng med økte priser og renter, sier seniorrådg­iver Marius Bergh i SSB.

Drivstoffs­alg, samt butikker som blant annet selgerelek­tronikk, møbler og innredning s artikler, var blantnærin­genes om trakk ned.

Nedadgåend­e trend. Handelsban­ken mener i en rapport at trenden trolig kommer til å fortsette. Det er Haugland enig i.

– Det har vært en nedadgåend­e trend siden august 2020, tross svingninge­r i tallene. Nå er nivået på omsetninge­r lavere enn før pandemien, hvor vi hadde et rart forbruk.

Husholdnin­genes oppsparte midler begynner å tømmes, mener Haugland. – Det er fortsatt oppsparte midler igjen, men summen er ikke like høy som den var. Mange er i tillegg mer forsiktig, så det handler også om villighete­n til å bruke dem. Det er greit å ha en buffer. Dette vitner om at tiden etter pandemien har vært preget av kjøpeevne, men nå kommer nok nedturen.

 ?? Foto: Javad Parsa, NTB ?? ⮉ Folk ute på Karl Johans gate i Oslo sentrum.
Foto: Javad Parsa, NTB ⮉ Folk ute på Karl Johans gate i Oslo sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway