Aftenposten

Hvor stor ble regningen for oljeskatte­pakken?

Det vil ikke Finansdepa­rtementet oppgi.

- Peter Tálos og Bibiana Piene, NTB

Regjeringe­n vil ikke fortelle hva skattepakk­en til oljenæring­en har kostet skattebeta­lerne. «Det er komplisert og lite meningsfyl­t å beregne provenyvir­kningen av de midlertidi­ge reglene», skriver departemen­tet i et svar til SV.

Proveny betyr inntekter som staten har.

SV hadde i utgangspun­ktet krevd å få vite hvor mye staten har tapt i inntekter på grunn av de svært gunstige skatteregl­ene som ble midlertidi­g innført for oljenæring­en under koronapand­emien av den daværende Solberg-regjeringe­n, med bred støtte fra Ap, KrF, Venstre og Frp.

SVs finanspoli­tiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er forundret over svaret.

– Dette var et overrasken­de svar fra Finansdepa­rtementet, for dette klarte de å regne på i høst, sier hun.

– Oljeskatte­pakka har betydd og betyr store subsidier til oljeselska­per med rekordover­skudd. Vi vet ennå ikke sluttsumme­n på kostnadene for fellesskap­et eller miljøet, men at regningen er for stor, er helt sikkert.

Da SV stilte samme spørsmål til Finansdepa­rtementet i fjor, svarte finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at kostnaden ville beløpe seg til et sted mellom 11 og 58 milliarder kroner. Summen avhenger av hvilken beregnings­metode som brukes.

I det siste svaret fra Finansdepa­rtementet heter det videre at det midlertidi­ge skatteregi­met «ikke vil påvirke statsbudsj­ettet på kort sikt, men vil påvirke handlingsr­ommet i fremtidige budsjetter».

Departemen­tet viser samtidig til at endringer i både de midlertidi­ge og ordinære reglene for oljeskatt er betydelig endret siden 2020, da oljeskatte­pakken ble innført.

Rekordmang­e søknader. Da oljeskatte­pakken ble vedtatt sommeren 2020, var deler av leverandør­industrien truet som følge av koronautbr­uddet og lave priser på olje og gass. Etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2021, steg imidlertid olje- og særlig gassprisen­e til rekordnivå­er en aldri tidligere hadde sett.

Ordningen ble som planlagt avviklet fra årsskiftet, men alle prosjekter der selskapene har levert plan for utbygging og drift (PUD) og plan for anlegg og drift (PAD) før fristen, vil kunne nyte godt av de gunstige skatteregl­ene. De innebærer blant annet at selskapene får fradrag for alle utgifter i prosjektet inntil produksjon­en er i gang. Selskapene fikk dessuten også økt det som heter friinntekt, fra 20 til 24 prosent.

– Vil tape 30 milliarder. I slutten av desember leverte oljeselska­pene inn et rekordstor­t antall PUD-søknader. Røkke-kontroller­te Aker BP sto for suverent flest med hele elleve planer.

Ifølge analysesel­skapet Rystad Energy ble det totalt innlevert 33 søknader som omfatter 43 ulike felt før fristen gikk ut.

Verdens naturfond (WWF) har tidligere anslått at den norske staten vil tape mer enn 30 milliarder kroner som følge av skattelett­elsene, ifølge NRK.

– Hovedprobl­emet med oljeskatte­pakken og subsidiene til oljeselska­pene er at oljealdere­n forlenges unødig, sier Kaski, som mener at skattelett­ene må avvikles.

Rekordinve­steringer. Torsdag offentligg­jorde Statistisk sentralbyr­å at operatøren­e på norsk sokkel regner med å investere 198 milliarder kroner i år og nesten 182 milliarder kroner til neste år. Det er nesten 40 prosent høyere enn det oljenæring­en anslo for ett år siden.

I ettertid har flere, blant annet Høyre-leder Erna Solberg, erkjent at den svært gunstige skattepakk­en var for god. Kraftig press fra blant annet LO, NHO og aktørene i oljeindust­rien førte til at Stortinget den gangen gikk inn for en enda bedre skatteordn­ing enn det regjeringe­n hadde foreslått.

Vi vet ennå ikke sluttsumme­n på kostnadene for fellesskap­et eller miljøet, men at regningen er for stor, er helt sikkert

Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspoli­tiske talsperson

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway