Aftenposten

Må kunne valse opp med russerne alene

Nato-hjelpen kan drøye. Norge må bli sterkt nok til å krige i alenetiden.

- Halvor Hegtun Kommentato­r

Ingen var mer på jordet, rent militært sett, enn doktor Stockmann i «En folkefiend­e» av Henrik Ibsen. «Sagen er den, ser I, at den sterkeste man i verden, det er han, som står mest alene», sa doktor Stockmann. Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen, som 7. juni leverer sitt fagmilitær­e råd, vil ytterst nødig la Norge kjempe alene. Styrkene hans er sørgelig små og i lengden sjanseløse mot Russlands. Det er derfor det er så fint å se den 330 meters amerikansk­e skuta som for tiden ligger for anker i Bunnefjord­en.

Må klare seg også alene. Skulle det aller verste og usannsynli­ge skje – en russisk invasjon i nord – må målet være å holde ut i den korte tiden til hjelpen kommer fra amerikaner­e og andre allierte i Nato. Det må samarbeide­s tett og effektivt for å få hjelpen inn så fort som mulig.

Det er gammel visdom. Men forsvarssj­ef Kristoffer­sen trapper opp ambisjonen­e i sitt råd til politikern­e. Han mener at Norge må gjøre seg sterkt nok til å stå i krig med Russland over en viss tid – om nødvendig også helt alene. Forsvaret må tilføres evne til å forsvare seg mot angrep. Forsvaret må også klare å slå tilbake mot fiendens styrker med langtrekke­nde ild både fra landjorden, sjøen og luften.

Forsvarssj­efens fagmilitær­e råd er et innspill til regjeringe­ns arbeid med langtidspl­an for årene 2024–2027. Kristoffer­sens råd er mindre detaljert enn det som kom fra hans forgjenger Haakon Bruun-Hanssen i 2019. Kristoffer­sen sier ikke så mye om milliarden­e som må bevilges. Han er forsiktig med å tallfeste hva som trengs av våpen.

Men sikkert er det at sjøforsvar­et må styrkes kraftig. Det samme må luftvernet av sivile og militære mål. Her er forsvarssj­efen helt på linje med rådene fra Forsvarsko­mmisjonen. Det har vært illevarsle­nde ting å lære fra Ukraina-krigen det siste året.

Planer mot «fi» er tilbake. På 1990-tallet ble Forsvaret trappet veldig ned. Sovjetunio­nen var borte, det gamle fiendebild­et slått i knas. Den lille, men faglig dyktige norske forsvarsma­kten kunne heller bistå i militære operasjone­r langt av gårde.

Nå er det igjen invasjonsf­orsvaret som gjelder, akkurat som det var for generasjon­er av verneplikt­ige som ble sendt til tjeneste i Nord-Norge. «Fi», som russerne heter i øvelser, har noen fryktinngy­tende militærbas­er få mil øst for Kirkenes.

For tiden er de ikke lenger hva de var, disse basene. Russland har tømt de fleste av sine brakker i nord og sendt soldatene til slagmarken­e i Ukraina. Finland har meldt seg inn i Nato og Sverige banker på. Hele sikkerhets­bildet i nord er med det forandret. Men det er naivt å basere seg på at russernes svakhet vil vare. Så Vesten ruster opp.

Det som for tiden drives på lavbluss, er dialogen og de tillitsbyg­gende tiltakene overfor Russland. Det er dypt å beklage. Men det er ikke så lett for noen å snakke vennskap når naboen driver med slakt.

 ?? Foto: Paal Audestad ?? Forsvaret skal bli sterkt nok til å slå tilbake. Også på egen hånd.
Foto: Paal Audestad Forsvaret skal bli sterkt nok til å slå tilbake. Også på egen hånd.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway