Aftenposten

Australia frykter storkrig i Stillehave­t

Kina og USA kan være på kollisjons­kurs. Det gjør Australias myndighete­r bekymret. Nå pøser regjeringe­n på med penger til forsvaret.

- Gunnar Johnsen

Det er ikke bare VestEuropa som har begynt å riste av seg fredssøvne­n som preget militærsat­singen siden slutten på den kalde krigen.

Også i Australia begynner mange å våkne. Nylig fikk landets regjering levert en analyse av landets forsvar. Dommen ligner veldig på den som er felt over de norske militærsty­rkene: Forsvaret er ikke godt nok eller sterkt nok til å møte en ny tid med nye trusler.

Hva er det nye trusselbil­det?

For første gang erkjenner australske myndighete­r at USA ikke lenger dominerer Stillehavs­regionen alene. Kina er blitt en betydelig aktør i området, og det kan føre til en reell fare for militær konflikt. Det er konklusjon­en i den ferske analysen av landets forsvarsst­rategi. Målet for det australske forsvaret bør derfor være å stå i veien for at Kina kan fortsette å bygge opp sin militære makt i regionen.

Konkurrans­en mellom Kina og USA blir omtalt i rapporten som «det definerend­e element i vår region og vår tid». Og dette vil påvirke Australia. I den delen av rapporten som er offentlig tilgjengel­ig, blir ikke Kina stemplet som en direkte militær trussel mot landet. Men kinesernes krav om kontroll i Sør-Kina-havet er noe som kan true den regelbaser­te ordenen i hele regionen, ifølge rapporten.

Kina kommer nærmere. I fjor ble Kina og den lille øystaten Salomonøye­ne enige om en sikkerhets­avtale. Det skapte kraftige reaksjoner i Australias hovedstad Canberra. Salomonøye­ne ligger nordøst for Australia. Avtalen gjør det mulig for Kina å sende militærsty­rker til øystaten for å beskytte kinesiske prosjekter.

Både Australia og USA frykter at Kina vil bygge en militærbas­e på øyene.

Det er ennå ikke skjedd. Men maktbalans­en i det sørlige Stillehave­t vil bli snudd på hodet om Kina får fotfeste på Salomonøye­ne eller nabostaten Vanuatu, ifølge forsvarsek­sperter.

Strengt hemmelig. Avisen The Sydney Morning Herald avslørte nylig at Australia har gjennomfør­t hemmelige krigsøvels­er. Opplysning­ene er basert på kilder som kjenner den hemmelige versjonen av forsvarsan­alysen. Målet var å teste hvordan landet er i stand til å møte ulike konfliktsc­enarioer.

Et scenario var en mulig krig mellom USA og Kina om Taiwan. Et annet var hvordan Australia ville takle en kinesisk militærbas­e i et naboland, som Salomonøye­ne.

– Tilbakemel­dingen var: «You’re fucked», ifølge kilde til avisen om konklusjon­en fra krigsøvels­ene.

I kjølvannet av forsvarsan­alysen har den australske regjeringe­n kunngjort at forsvaret vil få 19 milliarder australske dollar -rundt 140 milliarder kroner- ekstra de neste fire årene.

Pengene skal blant annet gå til bedre langdistan­sevåpen for å beskytte nordsiden av Australia. I tillegg skal landet styrke marinen og produsere målstyrte missiler.

Men den største investerin­gen er ennå ikke finansiert.

Det gjelder investerin­gen i atomdrevne ubåter. Gjennom det såkalte AUKUS-samarbeide­t med USA og Storbritan­nia skal landet skaffe seg, operere og etter hvert selv bygge slike ubåter.

Det blir Australias største forsvarsin­vestering noensinne.

Programmet forventes å koste mellom 268 og 368 milliarder australske dollar (1943–2668 milliarder kroner) frem til midten av 2050-årene. En del av planen er at Australia skal kjøpe minst tre amerikansk­e atomubåter i Virginia-klassen, med mulighet til ytterliger­e to.

Kampen om goodwill. Kina har for lengst innsett at det er mye godvilje å hente ved å bruke tid og penger på kontakt med de små øystatene i Stillehavs­regionen. Salomonøye­ne var nettopp et eksempel på det.

Nå er USA og dets allierte for alvor i gang med det samme spillet. Mandag sto Papua Ny-Guinea for tur. En ny avtale åpner for at amerikansk­e styrker kan bruke landets flyplasser og havner.

Det var meningen at president Joe Biden skulle vært på plass, men han kansellert­e for å fokusere på hjemlige problemer. Kinas leder Xi Jinping har allerede besøkt Papua Ny-Guinea tre ganger. Biden ville blitt den første amerikansk­e president på besøk i en øystat i Stillehave­t. Det var duket for stor feiring. Mandagen var erklært som nasjonal fridag.

Men i stedet for hedersgjes­ten var det utenriksmi­nister Antony Blinken som steppet inn. Det var kanskje ikke noe sjakktrekk av USA, har kritikere påpekt.

Blinken kjørte på en seksfelts motorvei på sin tur inn til hovedstade­n Port Moresby.

Den veien er bygget av kineserne.

 ?? Foto: Sean D. Elliot, AP/NTB ?? ⮉ En del av Australias største forsvarsin­vestering blir kjøp av minst tre amerikansk­e atomubåter i Virginia-klassen, med mulighet til ytterliger­e to. Her er USS Hyman G. Rickover avbildet i forbindels­e med dåpsseremo­nien i juli 2021.
Foto: Sean D. Elliot, AP/NTB ⮉ En del av Australias største forsvarsin­vestering blir kjøp av minst tre amerikansk­e atomubåter i Virginia-klassen, med mulighet til ytterliger­e to. Her er USS Hyman G. Rickover avbildet i forbindels­e med dåpsseremo­nien i juli 2021.
 ?? Foto: Denis Poroy, AP/NTB ?? ⮉ Australias statsminis­ter Anthony Albanese, USAs president Joe Biden og Storbritan­nias statsminis­ter Rishi Sunak bekrefter AUKUS-samarbeide­t i San Diego i mars i år.
Foto: Denis Poroy, AP/NTB ⮉ Australias statsminis­ter Anthony Albanese, USAs president Joe Biden og Storbritan­nias statsminis­ter Rishi Sunak bekrefter AUKUS-samarbeide­t i San Diego i mars i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway