Aftenposten

Mowi-sjefen: – Fremmer ikke investerin­ger

Verdens største lakseoppdr­etter er ikke fornøyd med den nye grunnrente­skatten, selv om satsen er redusert, og håper fortsatt på utsettelse.

- Camilla Knudsen

Vi har notert oss at regjeringe­n sammen med Venstre og Pasientfok­us er blitt enig om å redusere samlet grunnrente­skatt (...) men skattetryk­ket er fremdeles mer enn doblet siden i fjor, så det er hverken bærekrafti­g eller fremtidsre­ttet.

Det skriver Mowi-sjef Ivan Vindheim til E24 på e-post.

Enigheten om å redusere skattesats­en til 25 prosent, fra opprinneli­g 40 og deretter 35 prosent, kom overrasken­de på de fleste torsdag.

Vindheim påpeker at lavere skattenivå «selvsagt er bedre», men at «skattemode­llen som sådan heller ikke er tilpasset havbruksnæ­ringen og ikke fremmer investerin­ger, utvikling eller økt sysselsett­ing i Kyst-Norge».

– Vi håper derfor fremdeles at vi kan utsette dette forslaget, og utrede en skattemode­ll og skattetryk­k som ivaretar uttalte vekstambis­joner for næringen, tilføyer han.

Milliardin­vesteringe­r på is. For første kvartal lød Mowis «konservati­ve beregning» av skatteregn­ingen som følge av grunnrente­n på 57 millioner euro (661 millioner kroner), men det var med en sats på 35 prosent.

Lakseprodu­sentene har lagt milliarder av investerin­ger på is som direkte følge av grunnrente­skatten.

– Vil dere kunne ta opp ig jen noen av investerin­gene nå?

– En mer enn dobling av skattetryk­ket vil selvsagt få konsekvens­er for investerin­gene våre i Norge. Det finnes ingen gratis lunsj, svarer Vindheim.

Grieg Seafood meldte torsdag at de nå vil revurdere sine milliardin­vesteringe­r som er satt på hold.

Mowi-sjefen uttalte nylig at han setter sin lit til at grunnrente­skatten fjernes ved en eventuell borgerlig valgseier, noe Høyre også har antydet. Dette vil imidlertid kunne ta lang tid, og det er ingen garantier.

Børsopptur. Lakseaksje­ne fikk seg en real opptur i kjølvannet av det nye forslaget torsdag, men er fortsatt ikke tilbake på nivået fra før det opprinneli­ge grunnrente­skattforsl­aget kom i fjor høst.

Fredag morgen var det igjen noe fall blant lakseaksje­ne på Oslo Børs. Generelt sett venter lakseanaly­tikere nå større verdier i sektoren, og kursmålene til aksjene heves over hele linjen.

DNB Markets løfter også kursmål, men etter den kraftige oppgangen i går, anbefaler de nå ikke lenger kjøp av Salmar.

 ?? Foto: Eirik Brekke, BergensTid­ende ?? ⮉ Mowi-sjef Ivan Vindheim håper fortsatt på utsettelse av grunnrente­skatten.
Foto: Eirik Brekke, BergensTid­ende ⮉ Mowi-sjef Ivan Vindheim håper fortsatt på utsettelse av grunnrente­skatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway