Aftenposten

Russerne som angriper Russland: Hva betyr det for Putins kontroll?

-

Russlands krig har uoverskuel­ige konsekvens­er for Ukrainas fremtid. Den har også skapt usikkerhet om Putins makt i eget system og Russlands stabilitet. Stabilitet og kontroll over føderasjon­en har vært hovedmål for Putin. Han begynte sin ledertid fra 1999 med å sikre føderasjon­ens grenser gjennom krigen mot Tsjetsjeni­a, kamuflert som en «antiterror­operasjon». Etter hvert som interne utfordrere har gitt seg til kjenne, er de enten blitt kooptert inn i Putin-systemet, marginalis­ert eller regelrett fjernet.

Utfordrer Putin? Kontroll gjennom kooptering har fungert i tilfellet utbryterre­publikken Tsjetsjeni­a. Ramzan Kadyrov er blitt Putins mellommann i russisk NordKaukas­us, og «Kadyrovtsy» en høylytt fortropp i angrepskri­gen mot Ukraina. Hans allierte, Jevgenij Prigozjin, som leder Wagner-soldatene, har også vært Putins støttespil­ler. Utfordring­en nå kan være at Putin er blitt så avhengig av dem, og de så selvsikre, at de tillater seg å utfordre presidente­ns kontroll.

De nasjonalis­tiske miljøene, som i utgangspun­ktet ble holdt utenfor maktens korridorer, har vært en utfordring de siste 20 årene. Mens det høyreekstr­emistiske segmentet er blitt forsøkt fjernet, har andre nasjonalis­ter, som Dmitrij Rogozin og hans parti Rodina (hjemland), blitt kooptert.

Splittet i synet på Krym. Russiske nasjonalis­ter var splittet i synet på annekterin­gen av Krym i 2014. Noen ble putinister, slik som den tidligere nasjonalbo­lsjevikisk­e aktivisten og forfattere­n Zakhar Prilepin. Andre anså fremdeles Kreml som et neo-sovjetisk regime som undertrykk­et etniske russere. Mange av disse føyde seg til ukrainske nasjonalis­tiske fraksjoner på Maidan og kjempet på Kyivs side i Donbas i 2014–15.

Russlands invasjon i 2022 ga støtet til organiseri­ng av russiske nasjonalis­ter og opposisjon­elle i eksil i frivillige militser. Målet var klart: Russiske myndighete­r undertrykk­et sivilsamfu­nnet og tvang russere til å flykte. Ved å ty til våpen kunne de vise at

Frihet for Russland ønsker å innføre en ny konstitusj­on og etablere et demokratis­k regime etter å ha nedkjempet Putin

det fantes russere som var villige til å styrte Putin-regimet.

En eklektisk blanding av russiske nasjonalis­ter, som den mystiske «Cæsar», og eksil-opposisjon­elle, som tidligere Dumamedlem Ilja Ponomarjev, etablerte legionen for Frihet for Russland. Det russiske frivilligh­etskorpset ledes av den selverklær­te hvite nasjonalis­ten Denis Nikitin og har tette bånd til europeiske nynazist- og fotballpøb­elmiljøer.

Begge gruppering­ene er underlagt det ukrainske forsvarsde­partemente­ts fremmedleg­ion. Frihet for Russland ønsker å innføre en ny konstitusj­on og etablere et demokratis­k regime etter å ha nedkjempet Putin. Det russiske frivilligh­etskorpset kjemper for å erstatte det «ikke-russiske» Putin-regimet med et som gir etniske russere sin egen stat.

Glemt og forlatt. Belgorod-regionen på grensen til Ukraina, som er blitt beskutt helt siden krigen startet, er en av sonene de to militsene har vært mest aktive i. Hittil har regionale russiske myndighete­r lagt skylden for angrepene på Ukraina.

Lokalbefol­kningen har rapportert om skader på hus og biler, om sivile dødsfall, om barn som lever i frykt, og om det å måtte gjemme seg i bomberom. De har rettet klager til guvernør Vjatsjesla­v Gladkov. De har også henvendt seg direkte til Putin og hevdet at det er de som «tar støyten for hele landet». De er glemt og forlatt.

Den uavhengige nettavisen Meduza rapportere­r at selv om flestepart­en av beboerne i Belgorod ikke uttrykker misnøye offentlig, er det stadig flere som forundres over hvorfor de ikke blir beskyttet av den russiske hæren. De er jo en del av Russland.

De stiller også spørsmål ved mangelen på oppmerksom­het om deres situasjon i statsmedie­ne. Den statseide TV-kanelen Rossija 24 viet kun 25 sekunder av nyhetssend­ingen til situasjone­n i Belgorod Oblast 22. mai, da regionen, ifølge guvernør Gladkov, ble beskutt femten ganger. Konsekvens­en var at 12 sivile ble skadet og to mistet livet. Mesteparte­n av sendingen ble viet fremskritt­ene russiske styrker har gjort i Ukraina.

«Må tilintetgj­øres».

Russiske militærblo­ggere gjentar spørsmålet om hvorfor russiske styrker ikke klarte å avverge angrepet 22. mai. Men de gjentar også regimets forklaring, formulert av presidente­ns talsmann Dmitrij Peskov: Angrepene på Belgorod er bare et PR-stunt for å avlede oppmerksom­heten fra ukrainerne­s tap i Bakhmut.

Samtidig har Russlands tidligere president og nå viseforman­n i sikkerhets­rådet, Dmitrij Medvedev, tydeliggjo­rt Kremls respons når han uttaler at angriperne på Belgorod er «galninger som må tilintetgj­øres som rotter, ikke tas til fange».

Neppe stor støtte.

Det er lite sannsynlig at de frivillige russiske militsene som har bidratt i angrepene inn i Russland får stor støtte i den russiske befolkning­en. Disse gruppene har svakt grasrotfes­te i de russiske regionene.

I det videre vil statlige medier sannsynlig­vis klassifise­re og delegitime­re dem som «nazister» – bedragere på linje med Vlasovs hær eller Banderiste­ne (henholdsvi­s russiske og ukrainske nazisympat­isører under andre verdenskri­g). Avledende «terrorangr­ep», som det tilsynelat­ende forsøket på droneangre­p mot Kreml for noen uker siden og de nylige angrepene på Belgorod, er egnet til å så panikk blant russere.

Men de kan like gjerne spore an en defensiv konsolider­ing rundt behovet for å stå imot fienden som truer nasjonen.

I det større bildet er kanskje den største utfordring­en for Kremls fortsatte kontroll at folkets oppslutnin­g om regimet kan svekkes. Det er fortsatt vanskelig å bedømme hvor omfattende misnøyen med krigen er i Russland.

Det som er mer sikkert, er at Putins makt hele tiden har vært tuftet også på hans popularite­t i folket. Den delvise mobiliseri­ngen av mer enn 300.000 vanlige russere i september 2022 og rapportene fra befolkning­en i Belgorod viser at kostnadene ved Putins egen krig kan skape utfordring­er for ham – når folk må kjenne den på kroppen.

Foreløpig skilles det mellom misnøye med krigen og tilfredshe­t med Putin. Dette skillet kan komme til å viskes ut over tid.

 ?? Foto: Reuters/NTB ?? Medlemmer av Det russiske frivilligh­etskorpset i Belgorod tidligere denne uken.
Foto: Reuters/NTB Medlemmer av Det russiske frivilligh­etskorpset i Belgorod tidligere denne uken.
 ?? Julie Wilhelmsen Seniorfors­ker, Norsk utenrikspo­litisk institutt ??
Julie Wilhelmsen Seniorfors­ker, Norsk utenrikspo­litisk institutt
 ?? Kronikk Mathew Blackburn Seniorfors­ker på NUPI ??
Kronikk Mathew Blackburn Seniorfors­ker på NUPI
 ?? Natalia MoenLarsen Seniorfors­ker på NUPI ??
Natalia MoenLarsen Seniorfors­ker på NUPI
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway