Aftenposten

Unøyaktig om trosfrihet

-

Etter at statsforva­lteren avdekket brudd på trossamfun­nsloven, mistet Jehovas vitner i fjor både statsstøtt­e og status som registrert trossamfun­n. I Jehovas vitners argumentas­jon i klager og senere søksmål mot staten blir det hevdet at dette er en krenkelse av trossamfun­nets trosfrihet. Siden Aftenposte­ns kommentato­r Frank Rossavik også formidler Jehovas vitners argumentas­jon i sitt innlegg 23. mai, mener vi det er på tide med en oppklaring.

Trossamfun­nsloven er en tilskuddsl­ov, der staten har satt spesifikke vilkår for at trossamfun­n skal kunne motta statsstøtt­e. Trossamfun­nsloven regulerer ikke retten til å utøve religion eller livssyn. Staten står fritt til å velge hvordan den vil støtte trossamfun­n, og det står heller ingenting om krav til økonomisk støtte i menneskret­tighetenes artikkel 9. Videre har Menneskere­ttighetsdo­mstolen uttalt at økonomisk støtte ikke berører den enkeltes adgang til å gi uttrykk for sin religion. Formålet med trossamfun­nsloven paragraf 6 er å beskytte andres rettighete­r og friheter, som i dette tilfellet handler om barns rett til ikke å bli utsatt for negativ sosial kontroll.

Nekting av tilskudd griper ikke inn i et trossamfun­ns rett til å utøve sin religion, sin forsamling­srett eller sin rett til å utøve sin religiøse eksklusjon­spraksis. Jehovas vitners trosfrihet er med andre ord ikke krenket, de står fortsatt fritt til å utøve sin religion. Og med gaver fra medlemmer på rundt 94 millioner kroner i 2021 så har mangel på støtte kanskje ikke de store økonomiske konsekvens­ene for trossamfun­net?

Hilde Langvann daglig leder, Hjelpekild­en Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway