Aftenposten

Skal økonomi hindre bruk av Marka?

-

Forleden skulle min sønn og jeg til Østmarka. Området har vi benyttet regelmessi­g for gå-, skiog badeturer. En perle i nærmiljøet med frisk luft, turterreng og bademuligh­eter. Området har hatt stor parkerings­plass med gratis parkering.

Forleden oppdaget vi betalingsa­utomaten, med avgiftspar­kering alle dager. Avgiften gjaldt fossil-, el- og hybridbil og var på 20 kroner timen. Automaten tok imot forhåndsbe­taling med skiltregis­trering, uten mulighet for betaling via app eller refunderin­g av overskride­nde beløp.

Miljøvern med ønske om flere gående, syklister og økt kollektivt­ransport er positivt. Mange ønsker mer av det i hverdagen, andre ikke. Hverdagslo­gistikken er ikke alltid i tråd med egne eller politikern­es intensjone­r. Det er likevel et stort men her. Som helsesykep­leier i arbeid med forebyggen­de helse for barn og unge setter jeg spørsmålst­egn ved hvem og hva dette vil gagne på sikt? Foruten økte parkerings­inntekter til kommunen.

Benyttelse av naturen i 20 minutter virker forebyggen­de på stress, viser forskning (NHI.no). Naturopple­velser fremmer egen helse, konsentras­jon, hukommelse, mental kapasitet, fysisk og psykisk helse og øker livskvalit­eten (Hjelle, 2018). Barn som fra tidlig alder blir tatt med ut i naturen, har ofte en iboende naturglede videre i livet. I min jobb som helsesykep­leier møter jeg et økende antall familier som sliter økonomisk. I konsultasj­onen kan de spørre om jeg kjenner til steder der de kan få økonomisk hjelp til mat, klær, sko og tannlege. Sterke møter! Skal de nå frarøves muligheten for naturopple­velser om valget står mellom det og mat?

Naturen skal være til fri benyttelse uavhengig av økonomi. Skal vi betale timepris for benyttelse av allemannsr­etten? Skynde oss for å unngå kontrollge­byr? Hva med kostnad-nytteeffek­ten? Hva med folkehelse­perspektiv­et om resultatet av intensjone­n forhindrer grupper fra å benytte naturen? Skal økonomi hindre bruken av våre perler i Marka?

Elin Kallevik tobarnsmor, helsesykep­leier og friluftskv­inne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway