Aftenposten

Studenter skal ikke måtte gå til kreditoren­e for å leve

-

Krisetiden rammer studentene hardt. Noen frøs seg gjennom vinteren fordi de ikke turte å skru opp varmen. Andre sparer på hver panteflask­e for å få råd til mat.

Hver fjerde student drar kredittkor­tet for å ha råd til mat, pensum, strøm og helseutgif­ter, viste en undersøkel­se publisert i januar.

Det er grunnlegge­nde feil at studenter skal sette seg i rådyr gjeld for å kunne fortsette å studere, i et land hvor prinsipiel­t sett alle skal ha lik sjanse til å ta utdanning, uavhengig av foreldrene­s inntekt.

Tidligere forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H) foreslo for en tid tilbake å innføre et frivillig ekstralån for studenter på 40.000 kr. Heller enn å måtte dra kredittkor­tet og leve med høye renter i mange år fremover, kan studentene få støtte gjennom godt etablerte statlige ordninger med gode vilkår.

At noen kan stille seg imot dette, er nærmest uforståeli­g.

Nåværende forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe (Sp) mener studentene kan jobbe på siden av studiet.

Det er helt klart en verdi i å jobbe, men det er slett ikke slik at alle kan jobbe uten å måtte nedpriorit­ere mye annet. Det er heller ikke gitt at man får en jobb i helger eller på kveldstid og at man kan holde seg til et lavt antall timer.

Dette skaper et skille mellom studenter fra ressursste­rke og de ressurssva­ke familier.

Det studenter trenger nå når alt blir dyrere, er mer penger. Det kan de enten få gjennom å ta opp dyre forbrukslå­n som sender dem i en gjeldsspir­al, ved å jobbe seg i hjel og nedpriorit­ere studiene, eller ved at staten bryter inn, verner om gratisprin­sippet og innfører ekstralån for de studentene som trenger det aller mest.

Kjære Ola Borten Moe, det er på tide å lytte til din forgjenger Henrik Asheim og verne om gratisprin­sippet. La studentene slippe å gå til kreditorer for å overleve regningene og innfør et frivillig ekstralån.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway