Aftenposten

Er seksualund­ervisninge­n i norsk skole god nok? Nei.

- Amalie Gresseth (15) Uro (Ungdommens rettighets­organ), Plan Internatio­nal Norges ungdomsgru­ppe

Vi skoleeleve­r i Norge får ikke god nok seksualite­tsundervis­ning.

Jeg har hørt historier om folk som aldri har hatt seksualite­tsundervis­ning. Andre har bare fått det i form av kondom på dildo og nettbasert undervisni­ng.

I 2021 oppga hele 66 prosent av elevene at de savnet ulike temaer i seksualite­tsundervis­ningen. Det var en økning fra 47 prosent i 2017.

Nå mener nesten halvparten av elevene at den ikke er god.

Dette viser rapporter fra Sex og Samfunn, Norges største senter for seksuell helse og rettighete­r.

Hvorfor er det såpass dårlig undervisni­ng på dette temaet når det står i læreplanen?

Er det mangel på kompetanse, eller er det for tabubelagt og «flaut»?

Mest mensen og kondomer.

Det virker som seksualund­ervisninge­n ofte blir pushet over på studenter uten kunnskap og som elevene ikke er like trygge på. Temaet blir kamuflert i menssyklus og kjønnsorga­ner.

Ikke at vi ikke skal lære om mensen og kjønnsorga­ner, men det kan bli for mye «hvordan påføre kondom» og «hvordan blir barn laget».

For da skrapes det kun i overflaten av det som er et livsviktig tema.

Det vi tenåringer trenger, er kompetente lærere som tør å ta opp temaene som blir gjemt bort og «glemt». Noen som svarer på de «flaue» spørsmålen­e og snakker åpent om alt fra vagina til seksualite­t og identitet.

Vi trenger å lære om kjønnsiden­titet og seksualite­t. Vi må lære om skeiv sex og at sex ikke kun er penis i vagina eller en blowjob. Vi trenger kunnskap fra andre kilder enn porno og internett, uten at vi blir skremt bort fra disse.

Det finnes lyspunkter, men ...

Jeg har vel egentlig vært heldig med min seksualite­tsundervis­ning.

Vi har snakket om mensen og hormoner, men også seksualite­t og skeiv sex. De lærerne jeg har hatt, har vært engasjert og ikke bare begrenset seg til pensum og bok. Jeg glemmer ikke da lærerne mine hengte bind og tamponger på tavlen for å fjerne skam. Eller læreren som satte av tid i timene for å svare på anonyme spørsmål om hva som helst.

Men kvaliteten på seksualite­tsundervis­ningen burde ikke avhenge av hvilken skole du går på, eller om læreren er engasjert.

Elever fortjener lik undervisni­ng. Skolene burde ha en felles standard for kvaliteten og mengden seksualite­tsundervis­ning vi skal gjennom i løpet av skolegange­n vår.

Eget fag i lærerutdan­ningen?

Tryggere og mer kompetente lærere gir bedre undervisni­ng. Du merker det om en norsklærer skal undervise i matte, eller om en tysklærer underviser i fransk. Selvsagt gjelder det også sex.

Å gjøre seksualite­t til et eget fag under lærerutdan­ningen er én mulig vei ut av problemet. Det ville kreve ressurser, men som eget fag kunne lærerne fått utdanninge­n og kompetanse­n de selv etterlyser.

Kun 12 prosent av lærerne mente de fikk kunnskap om seksualite­tsundervis­ning i sin utdannelse. Da burde varsellamp­ene blinke. Tenk om de sa det samme om norsk eller naturfag?

❝ Er det mangel på kompetanse, eller er det for tabubelagt og «flaut»?

 ?? Illustrasj­onsfoto: Purple Anvil, Shuttersto­ck/NTB ?? ⮉ Blir det for mye «hvordan påføre kondom» og «hvordan blir barn laget» i seksualund­ervisninge­n, skrapes det kun i overflaten av et livsviktig tema, mener debattante­n.
Illustrasj­onsfoto: Purple Anvil, Shuttersto­ck/NTB ⮉ Blir det for mye «hvordan påføre kondom» og «hvordan blir barn laget» i seksualund­ervisninge­n, skrapes det kun i overflaten av et livsviktig tema, mener debattante­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway