Aftenposten

En forspilt sjanse til å snakke alvorom sivil ulydighet

Fotogene unge mennesker med kledelig etnisk og seksuell diversitet som lager bomber og monterer dem – hva skal vi med det?

- Erlend Loe Filmanmeld­er

For to og et halvt år siden utga den svenske klimaaktiv­isten og professore­n i human økologi Andreas Malm boken «How to Blow Up a Pipeline». Den argumenter­er for at klimabeveg­elsen bør forlate sitt pasifistis­ke ståsted og ta i bruk sabotasje.

Flere kritikere påpekte at tittelen burde ha vært «Hvorfor» heller enn «Hvordan», siden teksten ikke beskriver fremgangsm­åter.

Åpning for ødeleggels­e av oljeog gassinstal­lasjoner har utvilsomt noe for seg, siden verdens ledere ikke å ta tak i klimaprobl­emet på troverdige måter. I hvert fall er en diskusjon om sivil ulydighet helt på sin plass.

Det som er mindre greit er at regissør Daniel Goldhaber har klart å gjøre boken om til en kupp-film som banalisere­r hele problemsti­llingen.

Ferdig radikalise­rt. Jeg ville gjerne ha sett en filmom prosessen hvor unge aktivister radikalise­res inn i en logikk. Til slutt krysser noen av dem linjen hvor sabotasje og til og med vold tas i bruk og på den måten blir politiske pressmidle­r.

En slik film virker tiltrekken­de og spennende. Den kunne ha sluttet når radikalise­ringsprose­ssen var fullbrakt og aktivisten­e var klare til å endre hele det politiske landskapet. Men Goldhaber går motsatt vei.

Vi følger en gruppe ferdigradi­kaliserte og ikke spesielt spennende eller oppvakte unge mennesker i forberedel­sene til å sprenge en rørledning i ørkenen i Texas. Og så gjennomfør­er de aksjonen. Og det er i grunnen det.

Fotogene aktivister. Knapt nok noe av tankegodse­t i Malms bok utbroderes. Resultatet er en film som ikke klarer å tangere alvoret i stoffet. Fotogene ungemennes­ker med kledelig etnisk og seksuell diversitet som lager bomber og monterer dem – hva skal vi med det?

Filmen er for opptatt av å lage banal spenning til å komme i nærheten av å forklare eller klare å bygge opp emosjonell støtte til saken. Jeg hadde likt å kunne heie på skuespille­rne og tenke at de gjør det eneste rette, men det får ikke filmen til. Dette kunne ha vært et undergrave­nde, farlig og dermed viktig prosjekt, men det filmen klarer best er å bli dum.

Med jevne mellomrom klippes det tilbake slik at vi i korte trekk får karakteren­es bakgrunnsh­istorier. Noen har mistet enmor i en (klimakrise­skapt) hetebølge og blitt sint og lei seg. Noen har vokst opp i nærheten av et oljeraffin­eri og blitt syke. Noen har fått eksproprie­rt en tomt på grunn av en rørledning. Noen bærer på et sinne mot det hvite Amerika for måten det behandler urinnvåner­ne på, og så videre.

Alt dette er legitime årsaker til sinne og aktivisme, men det behandles på overfladis­ke måter. Tonen er forsøksvis knapp og lakonisk, men manuset kommer grundig til kort, og skuespille­rne får altfor lite å spille på.

Tøvete. Norske Kristine Frøseth har fått en rolle som skal bære en tidlig varslet twist i historien. Hun klarer seg relativt godt selv om karakteren hennes har lite å spille på.

Forrest Goodluck ser ut som om han har fått beskjed om å ta all urett begått mot urfolk innover seg, og det virker etter hvert mot sin hensikt. Sasha Lane («The Miseducati­on of Cameron Post» og «Conversati­on with friends») kler aktivistro­llen. Hun er den sammen med Jake Weary og Ariela Barer som skuespille­rmessig, klarer seg best gjennomdet­te tøvet.

Filmen føles som en forspilt sjanse til å snakke alvor til en generasjon som kan og bør få til endringer vi som har levd lengre ikke har klart.

❝ Dette kunne ha vært et undergrave­nde, farlig og dermed viktig prosjekt, men det filmen klarer best er å bli dum

 ?? ?? ⮉ Jaymie Lawson og Sasha Lane i et ladet øyeblikk mot slutten av filmen.
⮉ Jaymie Lawson og Sasha Lane i et ladet øyeblikk mot slutten av filmen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway