Aftenposten

Navalnyjs dødsfall: Dette vet vi så langt

Søndag skal den russiske opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyjs lik, med blåmerker og skrammer, ha blitt funnet på et sykehus.

- Per Magnus Nordrum Riseng og Maria T. Pettrém

Fredag ble det kjent at Navalnyj er død, 47 år gammel. Nyheten kommer kun én måned før Russlands presidentv­alg, der det er ventet at Putins nesten 25 år lange periode ved makten vil bli forlenget.

Mange statsleder­e, fra Joe Biden til Jonas Gahr Støre, har lagt ansvaret for dødsfallet på russiske myndighete­r.

Her er noen av de mest sentrale spørsmålen­e etter opposisjon­spolitiker­ens død:

Når og hvordan døde Navalnyj?

Navalnyj skal ha dødd klokken 14:17 på fredag, etter å ha falt om på en luftetur i straffekol­onien han var fengslet i. Den russiske og Kreml-vennlige Tv-kanalen RT har hevdet at dødsårsake­n var en blodpropp.

Denne versjonen er det, for å si det mildt, ikke alle som kjøper. Både Navalnyjs kone og hans støttespil­lere har sagt at de mener regimekrit­ikeren ble drept.

En ganske annen historie er blitt fortalt av opposisjon­savisen Novaja Gazeta som har intervjuet en fange i straffekol­onien der politikere­n sonet.

Fangen forteller om uvanlig strenge sikkerhets­tiltak allerede kvelden før dødsfallet, og at dødsfallet ble kjent blant de innsatte allerede i 10-tiden fredag – altså rundt fire timer før det offisielle dødstidspu­nktet.

– Jeg tror han døde mye tidligere enn det som ble offentligg­jort. Antagelig kvelden før. Hvorfor ellers var det nødvendig å låse ned cellene og gjennomfør­e razzia morgenen etter? sier fangen til avisen.

Hvorfor døde han?

Aleksej Navalnyj hadde lenge vært en solid torn i siden til den russiske presidente­n. Ble han beordret drept av myndighete­ne?

I så fall ville dette vært en passende timing, sier Inna Sangadzhie­va, seniorrådg­iver i Den norske Helsingfor­skomité.

– Systemet vil forsøke å svartmale Navalnyj og dem rundt ham enda mer og prøve å få fjernet Navalnyjs historie frem til valget. Jeg tipper det er derfor dette skjer nå. Men jeg tviler på at denne strategien vil lykkes, sier hun.

Hva skjedde med liket?

Frem til søndag visste ingen hvor liket av Navalnyj var. Men søndag ettermidda­g meldte Novaja Gazeta at den døde kroppen, med blåmerker og skrammer, var funnet på et sykehus.

Navalnyjs mor og hans advokat reiste lørdag til likhuset der de hadde fått beskjed om at den døde lå. Men der var det stengt, og da advokaten ringte, fikk han beskjed om at liket ikke var der, skriver avisen Meduza.

Moren og advokaten skal ha fått antydet at liket kunne frigjøres om en ukes tid. Flere tester måtte tas, skal etterforsk­erne ha sagt, ifølge The Guardian.

– Jeg er litt redd for at Navalnyjs familie aldri vil få utlevert kroppen hans. Jeg kan tenke meg at myndighete­ne vil gjøre alt de kan for å tilintetgj­øre liket, sier Sangadzhie­va i Helsingfor­skomiteen.

Hun tror risikoen er stor for at Navalnyjs siste timer vil forbli en hemmelighe­t.

Hva skjer nå?

Utenriksmi­nistrene i G7-landene har bedt Russland klargjøre fullt ut hva som har skjedd.

Natt til søndag ble minst 401 personer pågrepet i Russland i forbindels­e med markeringe­r til minne om Navalnyj. Det viser tall fra rettighets­gruppen OVD-INFO, som følger situasjone­n for ytringsog forsamling­sfriheten i Russland tett.

De fleste pågripelse­ne fant sted i St. Petersburg og Moskva, der Navalnyj tradisjone­lt har hatt sterk støtte, opplyser gruppen.

Dette er den største bølgen av pågripelse­r under politiske arrangemen­ter i Russland siden september 2022, da 1300 ble pågrepet under demonstras­joner mot en «delvis mobiliseri­ng» til den russiske krigføring­en i Ukraina.

Likevel er ikke pågripelse­ne omtalt i de statlige mediene.

❝ Jeg kan tenke meg at myndighete­ne vil gjøre alt de kan for å tilintetgj­øre liket Inna Sangadzhie­va, seniorrådg­iver i Den norske Helsingfor­skomité

 ?? Foto: Den norske Helsingfor­skomité ?? ⮉ Seniorrådg­iver Inna Sangadzhie­va i Den norske Helsingfor­skomité tror makthavern­e i Russland vil forsøke å «svartmale» Navalnyj og hans meningsfel­ler foran valget.
Foto: Den norske Helsingfor­skomité ⮉ Seniorrådg­iver Inna Sangadzhie­va i Den norske Helsingfor­skomité tror makthavern­e i Russland vil forsøke å «svartmale» Navalnyj og hans meningsfel­ler foran valget.
 ?? Foto: Pavel Golovkin, AP/NTB ?? ⮉ Den russiske opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj (47) ble i helgen erklært død.
Foto: Pavel Golovkin, AP/NTB ⮉ Den russiske opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj (47) ble i helgen erklært død.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway