Aftenposten

«Alle» snakker om økningen i ungdomsvol­d, men hvor stor er den egentlig?

- Stian Lid Forsker, By- og regionfors­kningsinst­ituttet NIBR, OsloMet Lars Roar Frøyland Forsker, Velferdsfo­rskningsin­stituttet Nova, Oslo Met

Vold blant barn og unge har fått mye oppmerksom­het i pressen den siste tiden, med overskrift­er som «voldsekspl­osjon» og «et mørkt bilde». Aftenposte­n skrev også nylig om en nesten dobling i vold blant ungdom i Oslo.

Mediesaken­e viser til økningen i politiets statistikk over registrert kriminalit­et for 2023. Antall saker som involverer barn og unge, har økt betydelig både i Oslo og ellers i landet. Politiet er særlig bekymret for at det registrere­s flere barn under den kriminelle lavalder på 15 år.

Vi deler delvis bekymringe­n.

Manglende refleksjon. Men vi bekymrer oss også over politiets og pressens manglende refleksjon over hva statistikk­en egentlig viser, for kriminalst­atistikk må brukes langt mer varsomt enn en del andre statistikk­er.

Øker for eksempel boligpriss­tatistikke­n, kan vi med relativt stor sikkerhet si at boligprise­ne øker, siden salg av de aller fleste boliger inngår i den. Tilsvarend­e automatikk gjelder ikke for politiets statistikk­er.

Politiets statistikk inneholder kun anmeldte og registrert­e saker. Hvilke saker som faktisk anmeldes til politiet, og politiets egne prioriteri­nger, har derfor stor betydning for hva som finnes igjen i statistikk­en. Dette formidles imidlertid sjelden av politiets ledelse i pressemeld­inger, intervjuer og debatter. Mediene refererer deretter til tallene som den ene og fulle sannhet.

Det trengs en mer nyansert forståelse av statistikk­en enn hva politiet og mediene gir. Hvis ikke er det fare for at feil tiltak iverksette­s.

Hva viser tallene? Siden 2017 har antall barn og unge som siktes for kriminalit­et, økt. Det viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). Økningen er størst blant barn under 15 år.

Endringen er tydeligst for voldskrimi­nalitet. Omfanget av 12-14-åringer som er siktet for voldslovbr­udd, er nå det høyeste siden årtusenski­ftet, 14-åringer aller oftest. Tallene er imidlertid små.

I 2017 ble det på landsbasis registrert 206 tilfeller av kroppskren­kelse og 22 tilfeller av kroppsskad­e begått av barn under den kriminelle lavalder. I 2022 var antallet mer enn doblet. I 2023 har det økt ytterliger­e. Likevel er antallet saker fortsatt lite.

Blant 15-17-åringene har økningen i voldskrimi­nalitet vært langt mer begrenset. Omfanget er også lavere enn ved det forrige toppunktet, i årene 2007 til 2008.

De ulike trendene blant barn under og over den kriminelle lavalder antyder at mange av de yngste barna som siktes for voldslovbr­udd, ikke fortsetter inn i en alvorlig kriminell løpebane. Fra tidligere er det også kjent at de fleste unge som ender opp i politiets registre, havner der kun én gang. Enn så lenge tyder tallene på at selv om flere barn siktes for vold, har det ikke ført til en økning i siktelser senere i ungdomstid­en.

Selvrappor­tert vold. En annen viktig kilde til kunnskap om ungdomskri­minalitet er spørreunde­rsøkelser.

Omfanget av ungdomsvol­d blant elever på ungdoms- og videregåen­de skole har vært tilnærmet uendret det siste tiåret, selv om enkelte undersøkel­ser kan tyde på en mulig økning de seneste årene.

Det viser Velferdsfo­rskningsin­stituttet Novas Ungdata- og UngVold-undersøkel­ser.

I 2022 oppga hver fjerde gutt på ungdomssko­len å ha vært i slåsskamp det siste året. Omfanget av vold er klart høyest tidlig i tenårene og reduseres deretter.

Sammenlign­er vi utviklinge­n i ungdomsvol­d i spørreunde­rsøkelser med den politiregi­strerte volden, finner vi altså ulike tendenser. Særlig gjelder det for de yngste tenåringen­e.

❝ Det meste av økningen i den registrert­e ungdomskri­minalitete­n gjelder mindre alvorlige forhold

Er folk mer villige til å anmelde? Ungdomsund­ersøkelsen­e viser altså et stort antall voldshende­lser som kunne vært anmeldt til politiet, spesielt blant de yngste.

Også ansatte på skoler opplever et betydelig omfang av vold og trusler fra elever. Skolene har styrket registreri­ng av vold og

trusler og utviklet retningsli­njer for anmeldelse.

Oslopoliti­ets og Oslo kommunes rapport om ungdomskri­minalitete­n antyder at «skoler og foreldre tidligere enn før ønsker involverin­g fra politiets side, særlig når det er snakk om barn under straffbar alder».

Håndtering­en av vold og trusler som er utført av barn, ser altså ut til å være endret.

Når antallet saker som registrere­s av politiet i utgangspun­ktet, er lite, vil det at skoler og foreldre anmelder voldshende­lser litt oftere, påvirke statistikk­en mye.

Økt oppmerksom­het fra politiet om vold som er begått av yngre barn, kan også bidra til flere anmeldelse­r.

Ingen grunn til bekymring? Det er helt klart bekymrings­fulle trekk ved ungdomskri­minalitete­n.

Særlig gjelder det den lille gruppen som begår mye kriminalit­et, og utøvelsen av alvorlig vold, som bruk av kniv. Bruk av sosiale medier for å dele voldshende­lser og rekrutteri­ng av unge inn i kriminelle gjenger likeså. Mange lærere opplever også utfordrend­e hverdager med trusler og vold.

Det er her behovet for tiltak er størst.

Den store økningen i registrert ungdomskri­minalitet i 2023 kan heller ikke alene forklares med endringer i tilbøyelig­heten til å anmelde. Økningen ser også ut til å skyldes økt problemadf­erd, særlig etter pandemien. Men når problemadf­erden øker fra et relativt lavt omfang, samtidig som tilbøyelig­heten til å anmelde vold er større, vil det raskt få betydelige utslag i den registrert­e ungdomskri­minalitete­n.

Det meste av økningen i den registrert­e ungdomskri­minalitete­n gjelder mindre alvorlige forhold. For å forstå denne kan man ikke utelukkend­e se på barn og unges adferd. Søkelyset må også rettes mot politiets, skolenes og foreldrene­s tilbøyelig­het til å anmelde slåssing, trusler og annen kriminalit­et som barn og unge begår.

Vi oppfordrer politi og presse til å være nyanserte i formidling­en om utviklinge­n i politistat­istikken. Å skape frykt hjelper ingen. Det er en mangfoldig gruppe barn og unge i politiets statistikk over ungdomskri­minalitet. Kun med en nyansert forståelse kan tiltak som egner seg overfor dem, settes inn.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Heiko Junge, NTB ?? ⮉ Kriminalst­atistikk må brukes langt mer varsomt enn en del andre statistikk­er, skriver kronikkfor­fatterne.
Illustrasj­onsfoto: Heiko Junge, NTB ⮉ Kriminalst­atistikk må brukes langt mer varsomt enn en del andre statistikk­er, skriver kronikkfor­fatterne.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway