Aftenposten

Tror ikke denne sangen får delta

Nå ble Israels deltagelse i Eurovision enda mer kontrovers­iell. Selvfølgel­ig.

- Robert Hoftun Gjestad, Musikkanme­lder og journalist

All musikk er best og treffer sterkest når noe står på spill. Personlig, samfunnsme­ssig eller politisk. Gjett om Israel og landets kringkaste­r vet dette. Og bruker det.

Onsdag denne uken ble det kjent at arrangøren EBU vurderer om teksten på Israels nyskrevne Eurovision-bidrag «October Rain» er for politisk. Torsdag ble teksten åpent kjent på nett. Og fredag bekreftet den israelske statskanal­en at den handler om 7. oktober.

Vil det bety at landet ikke kommer til å delta i Malmö? Jeg tror det.

«October Rain». Israels deltagelse i den kommende finalen i Eurovision i Malmö i mai har vært kontrovers­iell lenge.

Sterke krefter mener at et land som er i krig, ikke samtidig kan delta i en global musikkonku­rranse. At et land som etterforsk­es for brudd på folkerette­n, må stenges ute fra et show med hovedfokus på fest og moro. Det er lett å forstå protestene, men arrangøren EBU har står hardt på sitt: De driver med underholdn­ing, ikke politikk.

Golan sang Aerosmith’s låt «Don’t Want to Miss a Thing» under den nasjonale finalen. Nå har derimot Israel selv løftet sin deltagelse høyt opp på det politiske plan med «October Rain».

Omstridt artist. For noen uker siden ble det kjent at den 20 år gamle artisten Eden Golan skal delta for Israel i Eurovision. Et ekstra element av kontrovers dukket opp da det ble kjent at hun er mest kjent for å være popstjerne i Russland, der hun har bodd mange år av sitt liv.

Russland er som kjent allerede utestengt fra Eurovision.

Men denne uken skrudde alt seg til nok et hakk, med Israels «October Rain». En låt som selvfølgel­ig, i situasjone­n slik den er nå, handler om det som skjedde 7. oktober i fjor: Hamas’ angrep på Israel, som endte med over 1100 drepte og den påfølgende invasjonen på Gazastripe­n.

«Those that write history, stand with me», skal være første linje. Det føles politisk nok, allerede der. De hebraiske ordene «det er ingen luft igjen å puste inn, det er ikke plass» vil nok også kunne oppleves politisk av palestiner­e som nå er fanget i Rafah.

Alt er politisk. Teksten er nå inne til godkjennin­g hos arrangøren EBU. Politiske budskap er som kjent ikke tillatt i denne konkurrans­en. Israels kringkaste­r KAN sier til svensk P3 at låten ikke inneholder «noen spesifikke politiske budskap» og at den kun omhandler folkets sorg etter 7. oktober, ikke selve handlingen­e.

Det kommer ikke til å holde for EBU.

For sorgen etter 7. oktober er naturligvi­s også politisk. Alt er politikk. De sørgende som akkurat nå blokker for at nødhjelp skal slippe inn på Gaza, for eksempel, er sørgende som handler politisk. Dette vet EBU, og dette vet den israelske kringkaste­ren KAN. Kanalen sier likevel at det er uaktuelt for dem å endre teksten, om de blir pålagt det. Da vil Israel heller trekke seg.

Kan det være dette alle parter egentlig håper på? Det føles nesten slik.

En «minnelig ordning». Et hardt presset EBU kan rak i ryggen si at vi holder på våre prinsipper: Ingen politiske budskap i Eurovision. Og Israel kan svare, like rak i ryggen: Vi blir ikke med om vår kunstneris­ke frihet ikke anerkjenne­s. Altså en slags «minnelig ordning» der ingen står igjen med ansvaret alene. Og «problemet» Israel i Eurovision er løst for både EBU og sikkerhets­myndighete­ne i Malmö.

Svaret får vi når EBU om kort tid fatter sin avgjørelse.

 ?? Foto: Keshet 12 – Israelsk TV, Youtube ?? Her synger Eden Golan Aerosmith’s låt «Don’t Want to Miss a Thing» under første sending av HaKokhav Haba. Vinneren av dette programmet får represente­re Israel i Eurovision og denne uken ble det kjent at hun vil delta med sangen «October Rain».
Foto: Keshet 12 – Israelsk TV, Youtube Her synger Eden Golan Aerosmith’s låt «Don’t Want to Miss a Thing» under første sending av HaKokhav Haba. Vinneren av dette programmet får represente­re Israel i Eurovision og denne uken ble det kjent at hun vil delta med sangen «October Rain».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway